В Україні за перші півроку зафіксовано 116 порушень свободи слова – ІМІ

В Україні за перші півроку зафіксовано 116 порушень свободи слова – ІМІ

4 Липня 2019
2683

В Україні за перші півроку зафіксовано 116 порушень свободи слова – ІМІ

2683
Інституту масової інформації повідомив, що в Україні за шість місяців 2019 року було зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова, більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії – 88.
В Україні за перші півроку зафіксовано 116 порушень свободи слова – ІМІ
В Україні за перші півроку зафіксовано 116 порушень свободи слова – ІМІ

Про це йдеться в щомісячному моніторинговому дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

Зазначається, що протягом аналогічного періоду 2018 року було зафіксовано 126 порушень свободи слова, з яких 92 випадки стосувалися фізичної агресії.

ІМІ вперше за останні три роки зафіксував в Україні випадок убивства журналіста, а саме – 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров.

У першому півріччі 2019 найбільшу кількість порушень свободи слова було зафіксовано в таких категоріях:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 56 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано таку саму кількість перешкоджань);
  • погрози – 15 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано 13 погроз)
  • побиття – 9 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано 15 випадків побиття).

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (за аналогічний період минулого року – дев’ять), шість випадків кібератак (торік – вісім).

«Також у межах моніторингу було зафіксовано по чотири випадки пошкодження майна журналістів та юридичного тиску, по три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів проти ЗМІ та нападів на офіси ЗМІ. Протягом першого півріччя також стався один випадок обшуку та один випадок політичного тиску (для порівняння: за аналогічний період минулого року зафіксовано сім випадків такого тиску)», – йдеться в повідомленні.

Згідно з результатами моніторингу, переважно порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, представники місцевої та судової влади, депутати, члени виборчих комісій.

Крім того, одним з важких випадків побиття став напад молодиків на оператора місцевого телеканалу Вадима Макарюка, що стався 7 червня в Харкові. Цей випадок викликав резонанс у журналістському середовищі та спонукав медійників виступити зі спільною заявою про порушення своїх прав та закликати ефективно розслідувати напади на колег.

У червні було зафіксовано випадок цензури з боку менеджменту телеканалу ZIK, який нещодавно придбав соратник Віктора Медведчука – Тарас Козак. На знак протесту проти цензури та продажу телеканалу соратнику Медведчука більшість журналістів пішли з каналу. Колишні працівники телеканалу ZIK, Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір», українські громадські організації та медіаексперти закликали керівництво держави і Службу безпеки України запобігти використанню українських телеканалів для просування прокремлівської пропаганди в українському медіапросторі.

Загалом порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України. Традиційно, як показують моніторинги ІМІ, за кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (37 випадків). Друге місце за кількістю порушень посіла Дніпропетровщина (11 випадків), третє місце розділили між собою Волинь та Одещина – по дев’ять відповідно. По п’ять випадків зафіксовано на Миколаївщині, Рівненщині та Чернівецькій області. В інших областях зафіксовано по чотири, три, два та по одному випадку.

Нагадаємо, Інститут масової інформації в травні зафіксував 13 порушень свободи слова в Україні, усі вони стосувалися фізичної агресії.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2683
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду