Білоруська журналістка Марина Золотова залишається єдиною обвинуваченою у «справі БелТА»

Білоруська журналістка Марина Золотова залишається єдиною обвинуваченою у «справі БелТА»

3 Грудня 2018
1396

Білоруська журналістка Марина Золотова залишається єдиною обвинуваченою у «справі БелТА»

1396
30 листопада головному редактору білоруського видання Tut.by Марині Золотовій було відмовлено в задоволенні клопотання про припинення кримінального переслідування у «справі БелТА».
Білоруська журналістка Марина Золотова залишається єдиною обвинуваченою у «справі БелТА»
Білоруська журналістка Марина Золотова залишається єдиною обвинуваченою у «справі БелТА»

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Пані Золотова подала клопотання про припинення кримінального переслідування згідно зі ст. 86 Кримінального кодексу. Рішення про відмову в задоволенні клопотання журналістці озвучив керівник слідчої групи Олександр Семеник. Він повідомив, що відповідний документ їй відправлений поштою.

«Їй виділили місяць на ознайомлення з матеріалами справи. Потім вона зможе знову звернутися з клопотанням до прокуратури про припинення кримінального переслідування», – пише БАЖ.

Марину Золотову обвинувачують за ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу Білорусі (Бездіяльність посадової особи). Санкції за цією статтею передбачають від штрафу до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 22 листопада були зняті обвинувачення з редактора інтернет-видання Realt.by Владислава Кутецького та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського. Вони відшкодували збиток, який нібито нанесли «БетТА». 27 листопада припинено кримінальне переслідування редактора Tut.by Уляни Бобоєд та оглядачки «БелПАНа» Тетяни Коровенкової.

Згодом БАЖ повідомив про зняття обвинувачень ще з декількох журналістів, які проходять у справі, а також журналістки Анни Єрмаченко. Вона заплатила адміністративний штраф у розмірі 735 рублів і тепер є свідком у спраі. Підписка про невиїзд скасована, заборона на виїзд з країни знято. 

30 листопада слідчі зняли обвинувачення з головного редактора видання «БелПАН» Ірини Левшиної. Про це вона повідомила у Facebook.

Нагадаємо, 7 серпня в редакціях видань «БелаПАН» і Tut.by пройшли обшуки. Співробітниць медіа Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще декількох журналістів. Після допиту їх відпустили. Приводом для порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 349 КК (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, досконалий з іншої особистої зацікавленості, яка спричинила заподіяння істотної шкоди), так званій «справі БелТА», стало повідомлення державного інформагентства про збої під час здійснення доступів до платною підпискою послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників.

28 серпня стало відомо, що Білорусь тимчасово закрила виїзд за кордон підозрюваним журналістам і редакторам у так званій «справі БелТА».

5 листопада було висунуто звинувачення журналістам сайту Tut.by, серед яких Марина Золотова, 6 листопада – Тетяні Коренковій з видання «БелПАН», 8 листопада – головреду видання «БелПАН» Ірині Левшиній та кореспонденту російської редакції Deutsche Welle (DW) Павлюку Биковському.  У Білоруській асоціації журналістів (БАЖ) припускають, що журналістів можуть ув’язнити. Загалом 15 білоруським журналістам висунуто обвинувачення за незаконний доступ до платного сервісу держагентства «БелТА».

23 листопада українські медійні організації закликали білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду