Українські медійники закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістки Марини Золотової та інших фігурантів «справи "БелТА"»

Українські медійники закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістки Марини Золотової та інших фігурантів «справи "БелТА"»

23 Листопада 2018
1680
23 Листопада 2018
12:55

Українські медійники закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістки Марини Золотової та інших фігурантів «справи "БелТА"»

1680
Українські медійні організації закликають білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань.
Українські медійники закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістки Марини Золотової та інших фігурантів «справи "БелТА"»
Українські медійники закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістки Марини Золотової та інших фігурантів «справи "БелТА"»

Заяву медійників «Детектор медіа» публікую повністю без змін:

«Українські медійні організації висловлюють солідарність головній редакторці білоруського порталу Tut.by

Від серпня 2018 ми, українські медійні організації, що підписалися нижче, прискіпливо спостерігаємо за “справою БЕЛТА”. Білоруські правоохоронці звинуватили 15 білоруських журналістів та редакторів нібито в “несанкціонованому доступу до комп’ютерної інформації” й нанесенні фінансових збитків державному інформагенству БЕЛТА.

22 листопада стало відомо, що головній редакторці онлайн-порталу Tut.by Марині Золотовій було пред’явлено звинувачення відповідно до частини 2 статті 425 Кримінального кодексу Білорусі (бездіяльність посадової особи). Відповідно до цієї статті Марині Золотовій може загрожувати до 5 років ув’язнення.

На наше переконання, багаторічна робота порталу Tut.by є хорошим прикладом фахової журналістики в Білорусі й роботу редакції достойно оцінюють мільйони читачів в Білорусі та за її межами. Ми висловлюємо підтримку Марині Золотовій та солідарні з усіма білоруськими журналістами та організаціями, що підтримують редакцію Tut.by в ці дні.

Ми закликаємо білоруську владу зняти обвинувачення з Марини Золотової та інших журналістів, адже переконані, що цей прецедент ставить під загрозу вільний розвиток журналістики в Білорусі.

Разом з тим, ми вітаємо рішення звільнити від кримінальної відповідальності двох інших фігурантів справи - власного кореспондента “Німецької хвилі” Павлюка Биковського та редактора порталу Realt.by Владислава Кулецького.

Ми переконані, що Білорусь прагне стати повноцінною європейською країною, де повага до свободи слова є засадничою цінністю, а функціонування незалежних ЗМІ є запорукою демократичного розвитку країни.

Ми закликаємо білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань.

Підписанти:

ГО “Інтерньюз-Україна”

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”»

23 лістапада 2018

Кіеў

Украінскія мэдыйныя арганізацыі выказваюць салідарнасьць галоўнае рэдактарцы беларускага парталу Tut.by

Ад жніўня 2018 мы, ніжэйпадпісаныя ўкраінскія мэдыйныя арганізацыі, старанна назіраем за "справай БЕЛТА". Беларускія праваахоўнікі абвінавацілі 15 беларускіх журналістаў і рэдактараў у нібы "несанкцыянаваным доступу да кампутарнай інфармацыі" і нанясеньні фінансавых страт дзяржаўнай інфармагенцыі БЕЛТА.

22 лістапада стала вядома, што галоўнай рэдактарцы анлайн-парталу Tut.by Марыне Золатавай было выстаўленае абвінавачваньне ў адпаведнасьці з часткай 2 артыкула 425 Крымінальнага кодэкса Беларусі (бязьдзейнасьць службовае асобы). Згодна з гэтым артыкулам Марыне Золатавай можа пагражаць да 5 гадоў зьняволеньня.

На нашу думку, шматгадовая праца партала Tut.by з'яўляецца добрым прыкладам прафэсійнай журналістыкі ў Беларусі;, працу рэдакцыі годна ацэньваюць мільлёны чытачоў у Беларусі і за яе межамі. Мы выказваем падтрымку Марыне Золатавай і салідарныя з усімі беларускімі журналістамі і арганізацыямі, якія падтрымліваюць рэдакцыю Tut.by ў гэтыя дні.

Мы заклікаем беларускія ўлады зьняць абвінавачаньні з Марыны Золатавай і іншых журналістаў, бо перакананыя, што гэты прэцэдэнт ставіць пад пагрозу свабоднае развіцьцё журналістыкі ў Беларусі.

Разам з тым, мы вітаем рашэньне вызваліць ад крымінальнай адказнасці двух іншых фігурантаў справы - уласнага карэспандэнта "Нямецкай хвалі" Паўлюка Быкоўскага і рэдактара партала Realt.by Уладзіслава Кулецкага.

Мы перакананыя, што Беларусь імкнецца стаць паўнавартаснай эўрапейскай краінай, дзе павага да свабоды слова зьяўляецца падставовай каштоўнасцю, а функцыянаваньне незалежных СМІ - гарантыяй дэмакратычнага развіцьця краіны.

Мы заклікаем беларускія ўлады адмовіцца ад практыкі ціску на беларускія СМІ і даць магчымасці свабоднага функцыянаваньня анлайн-выданняў.

падпісанты:

ГА "Интерньюз-Украіна"

ГА "Дэтэктар медыя"

ГА "Інстытут масавай інфармацыі"

ГА «Інстытут развіцця рэгіянальнай прэсы"»

Нагадаємо, 7 серпня в редакціях видань «БелаПАН» і Tut.by пройшли обшуки. Співробітниць медіа Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще декількох журналістів. Після допиту їх відпустили.

На даний момент підозрюваними у «справі БелТА» проходять більше десятка журналістів та редакторів.

Приводом для порушення кримінальної справи за ч. 2 ст. 349 КК (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, досконалий з іншої особистої зацікавленості, яка спричинила заподіяння істотної шкоди), так званій «справі БелТА», стало повідомлення державного інформагентства про збої під час здійснення доступів до платною підпискою послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників.

28 серпня стало відомо, що Білорусь тимчасово закрила виїзд за кордон підозрюваним журналістам і редакторам у так званій «справі БелТА».

5 листопада було висунуто звинувачення журналістам сайту Tut.by, серед яких Марина Золотова, 6 листопада – Тетяні Коренковій з видання «БелПАН», 8 листопада – головреду видання «БелПАН» Ірині Левшиній та кореспонденту російської редакції Deutsche Welle (DW) Павлюку Биковському.  У Білоруській асоціації журналістів (БАЖ) припускають, що журналістів можуть ув’язнити. Загалом 15 білоруським журналістам висунуто обвинувачення за незаконний доступ до платного сервісу держагентства «БелТА».

22 листопада були зняті обвинувачення з редактора інтернет-видання Realt.by Владислава Кулецького та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського. Вони відшкодували збиток, який нібито нанесли «БетТА».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1680
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду