Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)

Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)

28 Серпня 2018
1759

Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)

1759
Білорусь тимчасово закрила виїзд за кордон підозрюваним журналістам і редакторам у так званій «справі БелТА». Редакторам Tut.by , «БелаПАН» і кореспонденту Deutsche Welle вручили відповідну постанову
Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)
Білорусь тимчасово обмежила виїзд з країни сімом журналістам (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

На сайті асоціації зазначено, що 27 серпня в Слідчий комітет були викликані головний редактор Tut.by Марина Золотова, редактор новин порталу Анна Калтигіна і Галина Уласік, а також журналіст 42.tut.by Анна Єрмаченок, головний редактор «БелаПАН» Ірина Левшина, журналіст агентства Тетяна Коровенкова і кореспондент Deutsche Welle Павлюк Биковський.

Білоруська асоціація журналістів посилається на самих журналістів та їх колег та повідомляє, що їм було вручено постанову про тимчасове обмеження права на виїзд з Республіки Білорусь.

Крім того, за повідомленням асоціації, редактору Finance.tut.by Дмитру Бобрику 24 серпня був змінений статус зі свідка на підозрюваного і 27 серпня він також отримав постанову про тимчасове обмеження права на виїзд.

Зазначено, що виїзд не обмежений тільки головреду порталу Tut.by Марині Золотовій.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до прес-секретаря Білоруської асоціації журналістів Бориса Горецького.

Він повідомив, що так звана «справа БелТА» «створена владою для тиску та ослаблення позицій незалежних медіа в Білорусі».

«Безумовно, влада має права проводити перевірки та слідчі дії. Але ми вважаємо, що це не повинно заважати нормальному функціонуванню редакцій медіа. Відбувається ж навпаки»,прокоментував він.

Прес-секретар наголосив, що рішення білоруської влади щодо заборони на виїзд «зроблено виключно для ще більшого тиску на журналістів».

«На наш погляд, не було ніяких підстав блокувати роботу медіа 7 і 8 серпня. А робота фактично була блокована через обшуки в редакціях. Не було ніяких підстав затримувати журналістів і утримувати їх в ізоляторі. Немає ніяких підстав обмежувати виїзд журналістам, які вже дали слідчим підписку про явку і повністю її виконують. Тому вчорашнє рішення влади, на наш погляд, зроблено виключно для ще більшого тиску на колег. Щоб ще більше зламати дух журналістів, можливо, змусити давати свідчення у справі. Безумовно, це відіб'ється на роботі колег, бо багато хто з них з робочих питань дуже часто буває за кордоном. Биковський, наприклад, працює на Deutsche Welle, а Коровенкова є міжнародним оглядачем "БелаПАН"», – сказав він.

За повідомленням «Белорусских новостей», 27 серпня в Мінську міську раду подана заявка на проведення 15 вересня Маршу солідарності з журналістами та незалежними профспілками. Заявники просять мінську владу дозволити демонстарцію від кінотеатру «Октябрь» та мітинг біля Великого театра.

Нагадаємо, 7 серпня в редакціях видань «БелаПАН» і Tut.by пройшли обшуки. Співробітниць медіа Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну – відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще п'ятьох журналістів. 

8 серпня затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Увечері 8 серпня Слідчий комітет Білорусі відпустив журналістів порталу Realt.by Ігора Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську і Владислава Кулецького. У відпущених взяли підписку про нерозголошення.

Близько дев'ятої години вечора 9 серпня будівлю СК залишив журналіст Олексій Жуков, після нього з'явилися редактор Tut.by Анна Калтигіна, журналіст Tut.by Анна Ермаченок, останньою вийшла головний редактор Tut.by Марина Золотова.

10 серпня з-під варти відпустили головреда «БелаПАН» Ірину Левшину та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського.

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1759
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду