12 лютого у Білорусі розпочався суд над головредом Tut.by

12 лютого у Білорусі розпочався суд над головредом Tut.by

12 Лютого 2019
881

12 лютого у Білорусі розпочався суд над головредом Tut.by

881
12 лютого у суді Московського району в Мінську розпочався розгляд справи головної редакторки білоруського видання Tut.by Марини Золотової, яку звинувачують за ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу Білорусі (Бездіяльність посадової особи)
12 лютого у Білорусі розпочався суд над головредом Tut.by
12 лютого у Білорусі розпочався суд над головредом Tut.by

Процес висвітлює Білоруська асоціація журналістів.

Під час засідання Марина Золотова заявила, що провину не визнає. Каже, що в її діях немає складу злочину, в якому її звинувачують.

На думку слідства, пані Золотова допустила, що з 4 січня 2017 року по 4 липня 2018 року редактори порталу здійснювали несанкціонований доступ до інформації «БелТА». У звинуваченні звучить інформація про 150 фактів заходу на сайт «БелТА». Також названо прізвища співробітників Tut.by, які раніше проходили обвинуваченими у справі.

Збиток «БелТА» оцінений в більш 52 тис. руб, «СБ.Беларусь Сегодня» – більш 18 тис. руб. Додатковий збиток – понад 3 тис. руб.

Представник  «БелТА» клопотав про закритий процес, суддя відмовив. Наразі суд допитує свідків. 

Нагадаємо, Марина Золотова залишилася єдиною обвинуваченої у «справі БелТА», решта фігурантів – 14 співробітників різних ЗМІ – були звільнені від кримінальної відповідальності з притягненням до адміністративної. Крім штрафів журналісти були зобов'язані відшкодувати пред'явлений збиток. Суми різні – від 3 до 17 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

22 листопада були зняті обвинувачення з редактора інтернет-видання Realt.by Владислава Кутецького та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського. Вони відшкодували збиток, який нібито нанесли «БетТА». 27 листопада припинено кримінальне переслідування редактора Tut.by Уляни Бобоєд та оглядачки «БелПАНа» Тетяни Коровенкової. Згодом БАЖ повідомив про зняття обвинувачень ще з декількох журналістів, які проходять у справі, а також журналістки Анни Єрмаченко. Вона заплатила адміністративний штраф у розмірі 735 рублів і тепер є свідком у спраі. Підписка про невиїзд скасована, заборона на виїзд з країни знято. 30 листопада слідчі зняли обвинувачення з головного редактора видання «БелПАН» Ірини Левшиної. Про це вона повідомила у Facebook. Наразі пані Золотова - єдина обвинувачена у справі.

Українські медійні організації закликали білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
881
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду