Турецький журналіст Юсуф Інан просить рідних звернутися до ЄСПЛ

Турецький журналіст Юсуф Інан просить рідних звернутися до ЄСПЛ

21 Листопада 2018
2135
21 Листопада 2018
11:03

Турецький журналіст Юсуф Інан просить рідних звернутися до ЄСПЛ

2135
Турецький журналіст Юсуф Інан, якого у липні вивезли з України та наразі судять у Туреччині за тероризм, написав листа своїй дружині Катерині Інан. Журналіст просить її звернутися до Європейського суду з прав людини
Турецький журналіст Юсуф Інан просить рідних звернутися до ЄСПЛ
Турецький журналіст Юсуф Інан просить рідних звернутися до ЄСПЛ

Про це «Детектору медіа» повідомив син журналіста Бюньямін Інан, який має копію листа.

«Я не зробив нічого поганого, щоб зганьбити родину. Я не винен. Хтось мене оббрехав. Істина скоро буде розкрита. Відправте документи до Європейського суду, якщо це не так дорого», – написав Юсуф Інан своїй дружині.

Нагадаємо, Юсуф Інан покинув Туреччину декілька років тому і керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку». Спецслужби Туреччини звинуватили його у членстві в «терористичній організації» Фетуллаха Ґюлена та вивезли з України. 

Спочатку у Генеральній прокуратурі України «Детектору медіа» повідомили, що не мають жодної інформації про журналіста Юсуфа Інана і що запитів від Туреччини на його видачу не отримували. Водночас джерело ДМ у СБУ тоді повідомило, що журналіста затримували в Миколаєві, де він мешкав із родиною, співробітники СБУ, за дорученням ГПУ щодо екстрадиції. Наступного дня, 19 липня, речник ГПУ Андрій Лисенко підтвердив ДМ видачу журналіста Туреччині. Згодом у ГПУ на запит «Детектора медіа» повідомили, що постанова ГПУ про екстрадицію турецького журналіста не була оскаржена і набула чинності.

Наразі журналіст перебуває у в’язниці міста Ізмір у Туреччині. Його судять за терористичною статтею. Тим часом у Миколаєві тривають судові процесі у справі журналіста. Його адвокатка Інна Кузьміних оскаржує рішення Миколаївського Заводського суду про екстрадиційний арешт журналіста. 1 серпня в Апеляційному суді Миколаївської області мав відбутися розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про екстрадиційний арешт, однак засідання перенесли, позаяк, за словами адвоката, прокуратура не змогла пояснити, де наразі перебуває Юсуф Інан. 4 серпня суд знову перенесли з тієї ж причини. 13 серпня засідання перенесли через відсутність складу суду. Наступне засідання знову відклали. Суд вирішив зробити запит Туреччині для уточнення місцеперебування журналіста.

У вересні 2018 року син журналіста Бюньямін Інан розказав «Детектору медіа», що з його батьком усе добре, він підтримує зв’язок з рідними через листування. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2135
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду