Постанова про екстрадицію Юсуфа Інана не була оскаржена – ГПУ

Постанова про екстрадицію Юсуфа Інана не була оскаржена – ГПУ

22 Серпня 2018
2732

Постанова про екстрадицію Юсуфа Інана не була оскаржена – ГПУ

2732
Генеральна прокуратура України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомила, що постанову ГПУ про екстрадицію турецького журналіста Юсуфа Інана не була оскаржена і набула чинності. Адвокатка журналіста Інна Кузьміних стверджує, що журналісту не надали такої можливості
Постанова про екстрадицію Юсуфа Інана не була оскаржена – ГПУ
Постанова про екстрадицію Юсуфа Інана не була оскаржена – ГПУ

ГПУ повідомляє, що копію постанови було безпосередьно вручено Юсуфу Інану та зазначає, що її не було оскаржено.

«Генеральною прокуратурою України прийнято рішення про видачу до Турецької Республіки громадянина цієї держави Юсуфа Інана, копію якого безпосередньо йому вручено.

Постанова Генеральної прокуратури України про видачу не оскаржена та набула чинності», – йдеться у відповіді ГПУ.

Зазначимо, що екстрадицією займалася прокуратура Миколаївської області, за місцем проживання Юсуфа Інана. У відповіді ГПУ повідомляє, що «до Генеральної прокуратури України інформація про виконання доручення в частині передачі особи не надходила».

Адвокатка журналіста Інна Кузьміних зауважує, що строк оскарження постанови про екстрадицію складає 10 днів і Юсуфу Інану не була надана можливість це зробити.

«Генеральна прокуратура України має рацію в тому, що постанова про екстрадицію не була оскаржена і набрала законної сили. Але ж, замовчано той факт, що Інану не дали можливості реалізувати своє право на захист і оскаржити її, оскільки вказану постанову йому було вручено і відразу ж відправлено із СІЗО в невідомому поки що напрямку», – розказала вона.

Пані Кузьміних також зазначила, що вона, як адвокат, не мала можливості оскаржити постанову про екстрадицію, оскільки її вручали без присутності адвоката.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, Юсуф Інан покинув Туреччину у 2016 році після спроби державного перевороту, а згодом нібито керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку».

Спочатку у Генеральній прокуратурі України повідомили «Детектору медіа», що не мають жодної інформації про журналіста Юсуфа Інана і що запитів від Туреччини на його видачу не отримували, та порекомендували звернутися до Мін'юсту, «який приймає рішення про видачу особи». Водночас джерело «Детектора медіа» у СБУ тоді повідомило, що журналіста затримували в Миколаєві, де він мешкав із родиною, співробітники СБУ, які виконували доручення ГПУ щодо екстрадиції.

Наступного дня, 19 липня, речник ГПУ Андрій Лисенко підтвердив видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

Згодом депутат Європарламенту Ребека Хармс закликала українську владу припинити викрадення громадян Туреччини з України.

На запит «Детектора медіа» Міністерство юстиції України повідомило, що у них відсутня будь-яка інформація стосовно турецького журналіста Юсуфа Інана, якого було вивезено з території України до Туреччини як «терориста».

13 серпня в Апеляційному суді Миколаївської області мав відбутися розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про екстрадиційний арешт відносно турецького журналіста Юсуфа Інана. Засідання перенесли через відсутність складу суду.

Зазначимо, що це третя невдала спроба розгляду апеляційної скарги про екстрадиційний арешт відносно Юсуфа Інана. Спочатку суд планувався на 1 серпня, однак засідання перенесли, позаяк, за словами адвоката, прокуратура не змогла пояснити, де наразі перебуває Юсуф Інан. Засідання перенесли на 4 серпня, однак його також перенесли з тієї ж причини. Наступне засідання заплановано на 20 серпня, повідомила пані Кузьміних.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду