Турецького журналіста Юсуфа Інана судять в Ізмірі – дружина

Турецького журналіста Юсуфа Інана судять в Ізмірі – дружина

25 Липня 2018
1818

Турецького журналіста Юсуфа Інана судять в Ізмірі – дружина

1818
В Ізмірі має відбутися друге судове засідання в справі журналіста Юсуфа Інана, якого турецькі спецслужби звинувачують в участі у терористичній організації FETÖ та днями вивезли з України
Турецького журналіста Юсуфа Інана судять в Ізмірі – дружина
Турецького журналіста Юсуфа Інана судять в Ізмірі – дружина

Про це «Детектору медіа» розказала дружина журналіста Катерина Інан.

«Він зараз знаходиться у в'язниці в Ізмірі. У п’ятницю був суд, але вироку немає. Повідомили, що буде ще одне засідння, бо немає доказів. Його звинувачують у тероризмі», – розказала пані Інан.

Вона також повідомила, що наразі не має прямого зв'язку з чоловіком і що отримує всю інформацію від його брата, який живе в Ізмірі.

«У нас зв'язку немає, подзвонити не дають. Спілкуємося тільки через брата, який живе в Ізмірі та відвідує його. Брат приносить йому речі, їжу, а бачить тільки раз на тиждень. Сьогодні він з ним побачиться», – додала вона.

Адвокат журналіста в Україні Інна Кузьміна повідомила «Детектору медіа», що в Ізмірі у Юсуфа Інана також є адвокат і що він контактує з його сім'єю.

Нагадаємо, у липні 2018 року з України вивезли турецького журналіста Юсуфа Інана, якого у Туреччині звинуватили у членстві терористочної організації Фетуллаха Гюлена. За повідомленням ЗМІ, Юсуф Інан покинув Туреччину у 2016 році після спроби державного перевороту, а згодом нібито керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку».

Після зникнення Юсуфа Інана українські ЗМІ повідомили про його викрадення агентами турецького MIT (Milli Istihbarat Teşkiliatı). Про це також повідомляли StockholmcfTurkeypurge. Згодом видання Hurriyet Daily News написало, що «ключовий підозрюваний в терористичній організації FETÖ був повернутий до Туреччини в рамках операцій проти групи 15 липня».

Зазначимо, що спочатку у Генеральній прокуратурі України повідомили «Детектору медіа», що не мають жодної інформації про журналіста Юсуфа Інана і що запитів від Туреччини на його видачу вони не отримували та порекомендували звернутися до Мін'юсту, «яке приймає рішення про видачу особи».

Водночас джерело «Детектора медіа» у СБУ тоді повідомило, що журналіста затримували в Миколаєві співробітники СБУ, які виконували доручення ГПУ щодо екстрадиції.

Наступного дня, 19 липня, речник ГПУ Андрій Лисенко підтвердив видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

«У жовтні 2017 року Мінюст Туреччини зробив запит до Генеральної прокуратури України стосовно видачі цього громадянина (Юсуфа Інана – ДМ) і у липні 2018 року цей запит було задоволено ГПУ і його передали», – розказав речник.

Згодом депутат Європарламенту Ребека Хармс закликала українську владу припинити викрадення громадян Туреччини з України.

На запит «Детектора медіа» Міністерство юстиції України повідомило, що у них відсутня будь-яка інформація стосовно турецького журналіста Юсуфа Інана, якого було вивезено з території України до Туреччини як «терориста».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду