Життя заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва під загрозою – НСЖУ

Життя заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва під загрозою – НСЖУ

18 Липня 2017
1669

Життя заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва під загрозою – НСЖУ

1669
Остання інформація, яка надходить з окупованої території, може свідчити про загрозу життю заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва (Васіна)
Життя заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва під загрозою – НСЖУ
Життя заарештованого у Донецьку журналіста Станіслава Асєєва під загрозою – НСЖУ

Про це йшлося під час зустрічі секретаря НСЖУ Ліни Кущ із головою громадської організації «Група «Патріот» (Центр визволення заручників) Олегом Котенком, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Ми знаємо, що Станіслав Асєєв справді заарештований так званим "міністерством державної безпеки ДНР" і підозрюється у шпигунстві. Кримінальні статтю йому одразу пред’явили. Вилучили телефон і вирахували людей, які з ним спілкувалися. Вони також були затримані. Декого вже відпустили, інших – ні», розповів пан Котенко.

Волонтер припускає, що затриманого журналіста катують, змушуючи обмовити себе та інших людей. І цим, за його словами, пояснюються суперечливі повідомлення на сайтах, підконтрольних так званій «владі ДНР», де Станіслава Асєєва начебто оголосили зниклим безвісти. У той же час Amnesty International із посиланням на власні джерела в Донецьку повідомила про арешт журналіста.

«Його могли сильно катувати, і ми побоюємося, що стан заручника зараз дуже поганий. Через це його не показують, посилаються, начебто його у них немає. Не хочу припускати найгірше. Тому потрібно наполягати, щоб "ДНР" розшукало і показало Станіслава, щоб ми переконалися, що він справді живий. Неважливо, що він говоритиме на відео: зрозуміло, що від нього вимагатимуть сказати те, що вигідно тій стороні. Але головне – нехай покажуть заручника. Або покажуть людині, якій ми довіряємо: це може бути мати чи інший родич», додав волонтер.

Раніше український політик Єгор Фірсов, який особисто знайомий з паном Асєєвим, у своєму дописі у Facebook повідомив, нібито «МДБ ДНР» «офіційно підтвердило» затримання журналіста і надало його матері письмове підтвердження. Але, як зазначив пан Котенко, жодних документів, які би підтверджували слова політика, група, яка займається підготовкою обміну полонених, на цей момент не отримала.

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко вважає, що аби посилити міжнародний тиск для звільнення журналіста необхідно мати пряме підтвердження саме від джерела з Донецька.

«Тобто це може бути заява "силовиків "ДНР", скан-копія довідки, яку начебто надали мамі. Головне - "витягти" Станіслава із сірої зони повної невідомості, де він знаходиться з початку червня», – підкреслив він.

НСЖУ переконана: арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу. Підконтрольні Росії «силовики» вистежують блогерів та фрілансерів, які працюють для українських медіа, – навіть якщо коли люди пишуть про те, як малолюдно стало на вулицях Донецька. Сам факт співробітництва із українськими ЗМІ є достатньою підставою для арешту в «ДНР» чи «ЛНР».

Нагадаємо, 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

Згодом Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2 червня, коли під'їжджав до Донецька. Він мусив приїхати до неї 3-го, але так і не приїхав. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

9 червня редакторка «Радіо "Донбас.Реалії"» (проект «Радіо Свобода») Тетяна Якубович заявила, що поки не вдалося отримати інформацію про можливе місце перебування Станіслава Васіна.

10 червня перший заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня» (DT.UA) Сергій Рахманін у своїй статті в газеті повідомив, що Станіслав Васін – це псевдонім журналіста, публіциста, письменника Стаса Асєєва. Журналіст підкреслив, що «ми обов'язково мусимо витягнути» Станіслава Асєєва з полону. Тетяна Якубович підтвердила повідомлення Сергія Рахманіна. Вона також заявила, що Станіслав Асєєв працював на окупованій території виключно як журналіст.

11 червня в Службі безпеки України повідомили, що поінформовані про зникнення Станіслава Асєєва і ведуть його пошуки.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

13 червня головний редактор «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Ненад Пеїч закликав до звільнення блогера й автора «Радіо Свободи» Станіслава Васіна (Асєєва).

14 червня Єгор Фірсов повідомив про підготовку документів на включення Станіслава Асєєва (Васіна) до обміну полоненими в рамках Мінського переговорного процесу.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня перша заступниця голови Верховної Ради України, представниця України в гуманітарній підгрупі Мінського процесу Ірина Геращенко повідомила, що встановлюються всі подробиці щодо захоплення бойовиками Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

18 червня рідні громадян України, незаконно ув’язнених у РФ, Криму та на тимчасово не контрольованій Україною території Донбасу, а також ініціатива «Євромайдан SOS» звернулися до віце-президента США Майкла Пенса з проханням порушити питання перед вищим керівництвом РФ щодо звільнення цих людей, у тому числі – Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня на конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності» у Відні голова НСЖУ Сергій Томіленко закликав представників міжнародного співтовариства підтримати зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, а також проявити солідарність з українськими журналістами Миколою Семеною та Романом Сущенком.

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

20 червня Єгор Фірсов закликав усіх, хто коментує чи поширює інформацію про зниклого в Донецьку блогера, "ретельніше перевіряти інформацію і не довіряти неперевіреним джерелам".

23 червня стало відомо, що Сатаніслав Асєєва внесли в списки на обмін полоненими.

5 липня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International пред’явила бойовикам ОРДО вимогу розкрити місцеперебування журналіста Асєєва (Васіна) і не допустити застосування до нього тортур чи іншого жорстокого поводження.

16 липня бойовики терористичної організації «ДНР» офіційно підтвердили, що український журналіст Станіслав Асєєв (Васін) у них.

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1669
Читайте також
03.08.2017 12:44
"Новая газета"
1 302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду