Станіслав Асєєв почувається набагато гірше – Фірсов

Станіслав Асєєв почувається набагато гірше – Фірсов

28 Липня 2017
2220

Станіслав Асєєв почувається набагато гірше – Фірсов

2220
У ув'язненого журналіста немає необхідних ліків, а терористи відмовляються їх йому передати
Станіслав Асєєв почувається набагато гірше – Фірсов
Станіслав Асєєв почувається набагато гірше – Фірсов

Екс-депутат Верховної Ради України Єгор Фірсов повідомив про серйозне погіршення стану здоров’я журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), затриманого бойовиками терористичного угруповання «ДНР».

Про це пан Фірсов написав у своєму Facebook.

«Не хотілося засмучувати, але і мовчати не можу. У Стаса істотні проблеми зі здоров’ям. Він дуже схуд. Ймовірно, він відчув на собі тортури, і саме тому про його арешт повідомили лише через місяць. Стас ніколи не відрізнявся міцним здоров’ям, незважаючи на те, що він не мав шкідливих звичок і займався спортом. Пару разів на рік сидів на антибіотиках, оскільки його хронічний бронхіт переходив у запалення легенів», – написав Єгор Фірсов.

За його словами, у журналіста немає необхідних медикаментів, а бойовики відмовляються йому їх передати. «Також до Стаса, як і раніше, не мають доступу представники міжнародних організацій, які могли б отримати точне уявлення про його стан здоров'я», – зауважив пан Фірсов.

Він додав, що інформацію отримав від матері Станіслава і його адвоката.

Нагадаємо, 16 липня екс-депутат Верховної Ради Єгор Фірсов заявив, що представники угруповання «ДНР» підтвердили утримання у заручниках журналіста Станіслава Асєєва і дозволили йому зустрітися з матір’ю.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

10 червня перший заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня» (DT.UA) Сергій Рахманін у своїй статті в газеті повідомив, що Станіслав Васін – це псевдонім журналіста, публіциста, письменника Стаса Асєєва. Журналіст підкреслив, що «ми обов'язково мусимо витягнути» Станіслава Асєєва з полону. Тетяна Якубович підтвердила повідомлення Сергія Рахманіна. Вона також заявила, що Станіслав Асєєв працював на окупованій території виключно як журналіст.

11 червня в Службі безпеки України повідомили, що поінформовані про зникнення Станіслава Асєєва і ведуть його пошуки.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

18 червня рідні громадян України, незаконно ув’язнених у РФ, Криму та на тимчасово не контрольованій Україною території Донбасу, а також ініціатива «Євромайдан SOS» звернулися до віце-президента США Майкла Пенса з проханням порушити питання перед вищим керівництвом РФ щодо звільнення цих людей, у тому числі – Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня на конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності» у Відні голова НСЖУ Сергій Томіленко закликав представників міжнародного співтовариства підтримати зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, а також проявити солідарність з українськими журналістами Миколою Семеною та Романом Сущенком.

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

23 червня стало відомо, що Сатаніслав Асєєва внесли в списки на обмін полоненими.

16 липня бойовики терористичної організації «ДНР» офіційно підтвердили, що український журналіст Станіслав Асєєв (Васін) у них.

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу. Підконтрольні Росії «силовики» вистежують блогерів та фрілансерів, які працюють для українських медіа, – навіть якщо коли люди пишуть про те, як малолюдно стало на вулицях Донецька. Сам факт співробітництва із українськими ЗМІ є достатньою підставою для арешту в «ДНР» чи «ЛНР».

19 липня перша віце-спікерка ВР, представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що ОРДЛО все ще нібито «перевіряють» інформацію про утримання в полоні журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

Сьогодні, 28 липня, Союз журналістів Росії отримав підтвердження того, що журналіст Станіслав Асєєв (Васін) заарештований, проти нього «порушена карна справа», яка контролюється «Генеральною Прокуратурою ДНР». Про це йдеться у листі секретаря Союзу журналістів Росії Тимура Шафіра голові Національної спілки журналістів України Сергієві Томіленку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду