Віце-президента США просять вплинути на Кремль заради звільнення Сенцова, Сущенка, Асєєва та інших політв’язнів

Віце-президента США просять вплинути на Кремль заради звільнення Сенцова, Сущенка, Асєєва та інших політв’язнів

18 Червня 2017
2301
18 Червня 2017
17:01

Віце-президента США просять вплинути на Кремль заради звільнення Сенцова, Сущенка, Асєєва та інших політв’язнів

2301
Рідні громадян України, незаконно ув’язнених у РФ, Криму та на тимчасово не контрольованій Україною території Донбасу, а також ініціатива Євромайдан SOS, яка веде кампанію LetMyPeolpeGo для їх звільнення, звернулися до віце-президента США Майкла Пенса з проханням підняти питання перед вищим керівництвом РФ щодо звільнення цих людей.
Віце-президента США просять вплинути на Кремль заради звільнення Сенцова, Сущенка, Асєєва та інших політв’язнів
Віце-президента США просять вплинути на Кремль заради звільнення Сенцова, Сущенка, Асєєва та інших політв’язнів

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Ми звертаємося до вас із проханням підняти питання перед вищим керівництвом Російської Федерації щодо звільнення щонайменше 44-х людей, які за політичними мотивами опинилися за гратами в Росії та окупованому Криму, а також щонайменше 128 людей, які утримуються в полоні на окупованій території Донбасу, що знаходиться під ефективним контролем Російської Федерації», - йдеться у повідомленні.

Автори звернення нагадали, що вже третій рік борються за звільнення громадян України, які були ув'язнені в РФ за сфабрикованими кримінальними обвинуваченнями. За цей час їх кількість зростає і зараз становить щонайменше 44 людини. Серед них режисер Олег Сенцов, правозахисник Емір-Усеїн Куку, журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та багато інших.

Зазначається, що до заарештованих місяцями може не допускатися український консул. Обраному родиною незалежному адвокату може бути безпідставно відмовлено у доступі до підзахисного. А до самої людини можуть застосовуватися тортури з метою вибиття зізнавальних свідчень у злочинах, які вона не вчиняла. Має місце і примусове поміщення арештованих в Криму без рішення суду до психіатричної лікарні до 28 діб, де у відсутність їх адвокатів продовжуються допити.

«У цьому році окупаційна влада в Криму почала показово арештовувати адвокатів політв’язнів та людей, які носять їм передачі. Це значить, що барометр несвободи на окупованому півострові досяг своєї критичної позначки та вимагає негайної реакції міжнародної спільноти», - йдеться у зверненні.

На території Донбасу, яка перебуває під ефективним контролем РФ, у полоні знаходиться щонайменше 128 людей. За Мінськими домовленостями вони мали бути звільнені ще два роки тому. Ці люди не мають правових механізмів для захисту від незаконних збройних формувань. Часто їх утримують в нелюдських умовах та піддають катуванням незалежно від статті, віку та стану здоров’я. Навіть міжнародні організації не можуть отримати до них доступ.

Більше року за гратами в Донецьку перебуває відомий вчений-релігієзнавець Ігор Козловський. Досі невідомо місцезнаходження зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін.

У полоні вже півроку знаходяться п’ять дітей, питання про звільнення яких неодноразово піднімалося на переговорах в Мінську.

«США є гарантом Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року, який накладає на країни-підписанти додаткові обов’язки в разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії. Ми звертаємо вашу увагу на те, що наші рідні стали прямими жертвами збройної агресії Росії. Єдиний шанс повернути їх додому та зупинити зростання політичних репресій – це посилити міжнародний тиск на Росію, яка демонстративно нехтує принципами міжнародного права», - наголошують автори звернення.

Нагадаємо, Олег Сенцов і Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням у організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

Нагадаємо, колишній депутат Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook повідомив про зникнення у Донецьку журналіста, письменника, блогераСтаніслава Васіна. Він також припустив, що його могли взяти в полон.

Станіслав Васін не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Донбас.Реалії» з 2 червня. У редакції припустили, що журналіста могли взяти в полон бойовики «ДНР», а його сторінку у Facebook – зламали.

Згодом пан Фірсов повідомив, що блогер Станіслав Васін (псевдонім Станіслава Асєєва) останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2-го червня, коли під'їжджав до Донецька. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали. 8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2301
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду