НСЖУ звернулася до міжнародних місій із проханням з'ясувати обставини зникнення в Донецьку Стаса Асєєва (Васіна)

НСЖУ звернулася до міжнародних місій із проханням з'ясувати обставини зникнення в Донецьку Стаса Асєєва (Васіна)

11 Червня 2017
2010

НСЖУ звернулася до міжнародних місій із проханням з'ясувати обставини зникнення в Донецьку Стаса Асєєва (Васіна)

2010
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) занепокоєна зникненням в окупованому Донецьку 27-річного Станіслава Асєєва, який під псевдонімом Станіслав Васін відомий як автор публікацій у низці українських ЗМІ. Спілка просить представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.
НСЖУ звернулася до міжнародних місій із проханням з'ясувати обставини зникнення в Донецьку Стаса Асєєва (Васіна)
НСЖУ звернулася до міжнародних місій із проханням з'ясувати обставини зникнення в Донецьку Стаса Асєєва (Васіна)

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Оскільки спілка не має офіційних представників на тимчасово непідконтрольній українській владі території, ми звернулися до Бюро представника ОБСЄ зі свободи медіа у Відні із проханням, аби представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ дізналися про ситуацію на місці, в Донецьку. 

Крім того ми направили листа до Міжнародного комітету Червоного Хреста із проханням зустрітися з матір'ю зниклого колеги та з'ясувати, якої допомоги він потребує. В питаннях захисту наших колег, які опинилися в заручниках, ми виходимо з головного принципу: "не зашкодь". Міжнародні місії  можуть звернутися напряму до тих, хто нині контролюють ситуацію в Донецьку, щоб отримати достовірну інформацію з цього приводу. Додаткова інформація допоможе визначити наступні кроки», - заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

НСЖУ сподівається дізнатися про те, де зараз перебуває Станіслав Асєєв, в разі арешту - в чому звинувачують журналіста, чи має він доступ до адвоката, чи потребує медичної допомоги, чи дозволили йому бачитися з матір'ю. Про це повідомила секретар НСЖУ Ліна Кущ, до обов'язків якої входить допомога журналістам Донбасу і Криму.

Представниця офісу Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні (МКЧХ) Джессіка Бaррі (Jessica Barry) підтвердила отримання такого запиту НСЖУ та пообіцяла негайно зв'язатися з колегами в Донецьку для отримання інформації. «Розумію, ви дуже стурбовані», - зазначила представниця МКЧХ у своїй відповіді. 

Раніше колишній народний депутат Єгор Фірсов, який першим повідомив про зникнення на окупованій частині Донеччини Станіслава Асєєва (псевдонім Станіслав Васін), попросив допомоги у надані інформації про затримання журналіста бойовиками «ДНР» іноземним журналістам та міжнародним організаціям.

Нагадаємо, колишній депутат Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook повідомив про зникнення у Донецьку журналіста, письменника Станіслава Васіна. Він також припустив, що його могли взяти в полон.

Станіслав Васін не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Донбас.Реалії» з 2 червня. У редакції припустили, що журналіста могли взяти в полон бойовики «ДНР», а його сторінку у Facebook – зламали.

Згодом колишній народний депутат Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін останній раз він виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2-го червня, коли під'їжджав до Донецька. Він повини був приїхати до неї 3-го, але так і не приїхав. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали.

Як повідомив Єгор Фірсов, 8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

9 червня редакторка «Радіо "Донбас.Реалії"» (проект «Радіо Свобода») Тетяна Якубович заявила, що поки не вдалося отримати інформацію про можливе місце перебування українського журналіста Станіслава Васіна, який зник 2 червня в контрольованому бойовиками «ДНР» Донецьку.

Перший заступник головного редактора видання «Дзеркало тижня» (DT.UA) Сергій Рахманін повідомив, що Станіслав Васін – це псевдонім журналіста, публіциста, письменника Стаса Асєєва, якого, як повідомляє екс-депутат Єгор Фірсов, захопили у полон бойовики «ДНР». Журналіст підкреслює, що «ми обов'язково мусимо витягнути» Станіслава Асєєва з полону.

Редакторка «Радіо "Донбас.Реалії"» (проект «Радіо Свобода») Тетяна Якубович підтвердила повідомлення першого заступника головного редактора видання «Дзеркало тижня» (DT.UA) Сергія Рахманіна, що Станіслав Васін – це псевдонім журналіста, публіциста, письменника Стаса Асєєва, якого, як повідомляє екс-депутат Єгор Фірсов, захопили у полон бойовики «ДНР». Вона також заявила, що Станіслав Асєєв працював на окупованій території виключно як журналіст.

В Службі безпеки України повідомили, що поінформовані про зникнення 2 червня українського журналіста, публіциста Станіслава Асєєва, який жив в Донецьку з моменту окупації та писав для українських ЗМІ, і ведуть його пошуки.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду