Прем’єри чужих вистав. На День Незалежності медіа відстали від суспільства

Прем’єри чужих вистав. На День Незалежності медіа відстали від суспільства

26 Серпня 2020
4551
26 Серпня 2020
12:43

Прем’єри чужих вистав. На День Незалежності медіа відстали від суспільства

4551
Українцям досі пхають Таїсію Повалій, інтерв’ю з Азаровим та участь у всьому Порошенка.
Прем’єри чужих вистав. На День Незалежності медіа відстали від суспільства
Прем’єри чужих вистав. На День Незалежності медіа відстали від суспільства

Цьогорічний День Незалежності наочно показав, який величезний шлях українці встигли пройти всього за 29 років. Якщо влада не організовує їм парад, вони самі збирають рекордний Марш захисників. У них є смак та пам’ять, і вони більше не хочуть слухати Наталю «Я с Януковичем до последнего» Могилевську. Вони знають ціну свободи й нікому не дозволять на ній піаритися. Революція гідності та війна з Росією немов змусили українське суспільство екстерном закінчити курси самоповаги. А от медіа, судячи з усього, лишилися десь у 2013 році.

Святкування Дня Незалежності на телебаченні можна було розділити на три частини: трансляцію офіційних заходів, розважальні програми та політичні обговорення. Про найбільше державне свято кричало буквально все: номери про проституток, інтерв’ю з Миколою Азаровим, концерт екснардепки від Партії регіонів Таїсії Повалій.

Частина перша: Якого DZIDZIO обереш ти?

Зранку 24 серпня на українців чекали два великих заходи: урочистості від Офісу президента та Марш захисників.

Події на Софійській площі канали висвітлювали у різному обсязі, але практично всі великі ЗМІ показали промову президента Володимира Зеленського. Винятком стали лише СТБ (тут розслідував справи «Комісар Рекс»), Новий канал (перевагу надали колишнім Зеленського з Improv Live Show) та ZIK. На каналі Медведчука в цей час показували якийсь концерт, у межах якого виступ DZIDZIO практично збігся із гімном у виконанні Михайла Фоми.

Україна очима російської пропаганди vs Україна

На Марш захисників лишилося значно менше ЗМІ. Його висвітлювали «Еспресо», 24-й, 5-й, 4-й, Прямий, «Наш» та «Суспільне». Канал Ахметова, до прикладу, може й називається «Україна», але не може протягнути більше 45-хвилин без серіалу про нещасну жінку.

Частина друга: Продовження концерту на Софійській

Під час баталій у фейсбуку із приводу концерту від Офісу президента часто лунав аргумент «От якби такий захід був увечері — було б ок». Можливо, це правда. Але на фоні тієї шоу-програми, яка насправді чекала українців увечері, починаєш сумніватися, що для деяких речей у принципі є місце.

Канал «Інтер», відомий своїми провокаційними концертами, на День Незалежності, вирішив порадувати українців вечором Таїсії Повалій. Це така колишня українська співачка, яка пробула у фракції Партії регіонів до червня 2014 року, у вересні того ж року каталася в держдуму, а нещодавно піарила Лукашенка. Крім неї на заході виступали, наприклад, Микола Басков та Борис Моїсеєв. Нагадайте, що там за свято було?

Кадр, який «Інтер» узяв на обкладинку реклами концерту на ютубі. Таїсія Повалій зліва

Але не хвилюйтеся, це був не зовсім концерт до Дня Незалежності. Насправді «Україна. Голос. Душа» записаний ще у 2008 році, про що «Інтер» глядачів не попередив. Це, звісно, не знімає з каналу відповідальності за провокацію: вони могли би знайти в архіві якийсь більш відповідний події захід. Але натомість робить пісню Повалій «Отпусти — я уже не вернусь» до біса пророчою.

Іншим концертом, який медіа Фірташа-Хорошковського-Льовочкіна показало цього дня, став «З Україною в серці», записаний на «Слов’янському базарі» в Білорусі 18 липня. Це, мабуть, перший раз, коли пропагандистські потуги «Інтера» виглядали неадекватними на фоні актуальної ситуації в одразу двох країнах. Сам захід вийшов абсолютно безпорадним. Крім тексту ведучих, рівня шкільної лінійки, він відзначився ще й стосунком до українського Дня Незалежності. Свято почалося привітаннями з Днем народження Місяця та Днем прогулянок під дощем.

ICTV порадував глядачів святковим випуском «Дизель-шоу». Прив’язка до Дня Незалежності тут проявлялася, головним чином, у піснях. В інший час вам хотілося, щоб гумор в Україні просто заборонили. Середньостатистичний жарт звучав як «Партия украинских красавиц ПУК стрельнет в парламенте», середньостатистичний номер — перший виклик проститутки додому. Був і неймовірно актуальний «Тату-салон накануне Нового года».

Кастинг для виступу на Софійській площі

Крім концертів, канали цього дня показували українцям також фільми й серіали. На «Україні» була історія про «двох дівчат, які, закохавшись в одного чоловіка…». На СТБ — «лікарка-гінеколог, яка через важку хворобу не може мати дітей…». На ICTV — дві частини «Дня незалежності» про битви з прибульцями. Нагадаємо, що, якщо перший фільм франчайзу вважається класикою блакбастерів, то другий має п’ять номінацій на «Золоту малину». «Інтер» порадував свого виборця ностальгічно-біографічною стрічкою «Джентльмени удачі»: про доцента, який крав головні убори. А от Новий канал та «1+1» показували глядачам сучасні українські фільми, за що їм спасибі.

Звісно, ніхто не вимагав від українських каналів, аби на День Незалежності вони приготували 24 години нового святкового контенту. Здебільшого медіа могли транслювати свої звичайні програми. Просто саме на фоні Дня Незалежності було особливо помітно, настільки ці програми відсталі. На 29-му році існування держави українці впевнено дивляться в майбутнє: на нові теми, нових виконавців, нові стандарти якості. А той же «Інтер» буквально показує їм естрадний концерт 2008 року.

Частина третя: Гівнокомандувач

На щастя, хоча би політики цього дня не стали псувати свято й відкинули увесь передвиборчий піар заради єдиної України. Жартуємо, звісно. Зеленського на Прямому називали «х*йлом», Порошенко на «112» керував ескадронами смерті.

24 серпня на Прямому виглядало так, наче це день народження Порошенка, а не України. Півгодинний виступ на площі ледь встигав змінюватися годинним інтерв’ю у студії. Між ними глядачам вмикали Порошенка на марші, Порошенка на церемонії вшанування героїв «Небесної сотні», просто Порошенка. У своєму інтерв’ю на Прямому фактичний власник каналу розказував, що не косив від армії; жалівся на нечесні місцеві вибори; стверджував, що слоган «З незалежністю не жартують» — це не елемент місцевих виборів. Найвеселішою частиною розмови стало обурення експрезидента: «Я не знаю, хто це радить. Я не знаю, звідки це береться в головах. Як можна було додуматися, щоб вийти на протистояння Зеленський-Порошенко під час параду?! Порошенко — за парад, Зеленський — проти». Можливо, п’ятий президент просто шукав, кого зі своїх людей нагородити за цю ідею. Адже саме на це протиставлення Прямий і натякав протягом усього дня.

Україна — різноманітна

Що ж до Володимира Зеленського, то йому від Прямого доводилося чути не надто святкові речі. Інколи до нинішньої влади ставилися просто іронічно. Наприклад, називали дітей у білому на Софійській площі «прийомом». Чи стверджували, що Україна сама обрала свої виклики на виборах. Інколи Зеленського принижували. Зокрема, казали, що він не провів парад, бо просто комплексує перед військовими. Або що парад не проводили, аби догодити Росії. Далі всіх зайшов гість Прямого Валерій Івасюк. Протягом інтерв’ю він назвав нинішнього президента «*уйлом» та «говнокомандувачем». Ведучі не відреагували на це ніяк. Зі святом, українці, любіть та поважайте свою державу!

Що ж до жителів «русского міра», то для них рідні ЗМІ підготували цілий хіт-парад трешу. На NewsOne одразу після виступу президента ввімкнули Олену Лукаш, у якої журналістка запитала, навіщо ми втрачаємо гідність, намагаючись євроінтегруватися. На «112» день почався розмовою з Вадимом Рабіновичем. У святкове шоу увійшли зовнішній вигляд Третьякової, запах Парубія та інтелект Шмигаля. Також Рабінович займався агітацією на користь своєї партії, яка буцімто може підняти країну з колін. І стверджував, що Україні не треба йти в НАТО, бо нас туди не беруть. Амбіції — це друге ім’я ОПЗЖ.

Крім цього, на каналах Медведчука розповідали, що: найкраще в Україні залишилося від СРСР (відео); ми втратили частину духовності та руської культури (відео); меншість нав’язує всій Україні свою волю (відео); Крим здала українська влада (відео); Донбас для реінтеграції треба лише «почути» та дати розмовляти російською (відео); українці за 29 років виростили бандитську державу (відео). Окремо хочеться відзначити «112», який на День Незалежності запросив на інтерв’ю «ексклюзивних» гостей: Дмитра Співака та Андрія Пальчевського. Попереднього разу Пальчевський був в ефірі аж 23 серпня.

На щастя, усе це можна було й не дивитися, якщо ви потрапляли на одне з численних цитувань Медведчука. У повторюваному «привітанні» власника каналів були всі головні темники дня: колоніальний статус України, деградація держави, недолуга влада.

Путін не зміг привітати особисто, але передав побажання через кума

Окремо варто відзначити канал «НАШ», який вже давно дивиться на канали Медведчука із заздрістю, поки сам «НАШ» не дивиться ніхто. Тим не менше, медіа «Опозиційного блоку» не здається і продовжує доводити українцям свою проросійськість. Наприклад, на День Незалежності тут додумалися показали ролик про те, що, можливо, незалежність була помилкою. У відео, яке опублікувало ЗМІ, час перемотується назад і перед аудиторією проносять всі проблеми України. Жаль, що «НАШ» не вставив у ролик кадри, де Євгеній Мураєв вступає в Партію регіонів, вступає в «Опоблок», вступає у «За життя», засновує «Наші», сумно дивиться у вікно на рейтинги «ОПЗЖ». От ця «незалежність» точно була помилкою.

Крім того, «НАШ» на День Незалежності взяв чергове інтерв’ю в Миколи Азарова. Житель Росії розповідав, що українських націоналістів створили штучно. Казав, що в Києві крокувало «зборище захисників вітчизни». Критикував непрофесіоналізм української влади. Жалівся, що українські військові дозволяють собі стріляти на фронті. Другою після Азарова зіркою вечора був Назаров: журналіст із серіалу «Слуга народу», який також працює ведучим на «НАШ». Шоумен стверджував, що українська армія не стала кращою. Розповідав, що дуже хоче почути «Миколу Яновича, людину, яка творила нашу незалежність». Та запитував у гостя, коли Україна втратила незалежність: після Харківських угод чи після Революції гідності. На 30-ту річницю треба же буде бахнути інтерв’ю з Януковичем!

Якщо чесно, то після перегляду «НАШ» справді складно повірити, що Україна вже 29 років незалежна від Росії

***

Як і Дні народження людей, День народження держави — це чудовий момент для самодіагностики. У нашому випадку, принаймні, медійної. На 29-му році Незалежності українські канали ще продовжують дорослішати. Вони далі вважають головною зіркою Ірину Білик, сороміцькі піарять своїх власників і не транслюють  Марш захисників, бо це не сподобається владі та-або його подивиться менше людей, ніж черговий римейк «Попелюшки». На шостому році війни з Росією українська влада досі не може нічого зробити з купкою колаборантських ЗМІ. Які спеціально роблять усе, аби на них звернула увагу влада. На другому році правління Зеленського його Офіс досі не розуміє, що українці не проти шоу. Вони проти совковості, проросійськості та маргінальності.

Медіа просто не встигають за суспільством. Україні вже двадцять дев’ять. Вона готова до кращого.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4551
Читайте також
02.08.2020 15:00
Ярослав Зубченко
4 381
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
800 дн. тому
Тю, зупченка - так це ж хумор! Чому Зельонкє можна хумор, хоч він і ніякий хуйморист , а Петру -ні? Хто поліз в президенти, будучи невігласом і дебілом, поліз на стадіон, галасував і кривлявся, підвів нас під удар путіна, примусив нас за себе червоніти перед всім світом, тягне Петра до буцегарні і виторяє таке, що не личить людині? Та там його ще слабенько відковбасили на тих картинках. Креативніше треба, і без жодного жалю. Шарлі Хебдо бачив, зупченка? Отож.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду