Атака на Stopfake — наочний приклад для Фукуями

13 Липня 2020
5030
13 Липня 2020
09:59

Атака на Stopfake — наочний приклад для Фукуями

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
5030
Атака на Stopfake — наочний приклад для Фукуями

Історія із  критикою  «Заборони» на адресу Stopfake дивовижно співпала в часі з публікацією відкритого листа півтори сотні зірок лібералізму, серед яких зірка із зірок - Френсіс Фукуяма. Вони висловлюють стурбованість скороченням можливостей вільного обміну думками, зменшенням свободи слова тощо.

Вони пишуть, що це можна було б чекати від правих, але виявилося, що прояви нетерпимості присутні в ліберальному середовищі. Мовляв, журналісти і письменники бояться публікувати щось провокативне для дискусій, бо можуть бути звільнені з роботи - це я спрощено переказую своїми словами суть цього листа. Тут є переклад українською.

Як на мене, наїзд на Stopfake з боку «Заборони» – це є проявом того, проти чого застерігають поважні ліберали.  Враження складається таке, що лібералізм на Заході часто перетворюється на свою протилежність - тоталітаризм. Це коли існує єдино правильна точка зору. А відступників від неї таврують різними ярликами на зразок расизму, сексизму, нацизму, фашизму тощо.

Предметом цькування може стати невдалий жарт, невдалий вислів. Втім, не обов'язково невдалий. Просто такий, який не вкладається в рамки догматичних уявлень псевдолібералів.

Яскравий приклад цього: колись висуванець лібералів Обама публічно зробив комплімент прокурорці Каліфорніі. Він сказав, що вона найпривабливіші з усіх прокурорів країни. Радикальні феміністки почали вимагати вибачень за, на їхню думку, некоректну поведінку. Мовляв, зробивши такий комплімент, він принизив ділові якості посадовиці.

Наголошу: вимагали вибачень не за образу, а за комплімент! І що ви думаєте? Обама вибачався. Він телефонував до «найпривабливішої прокурорки» і запевняв, що не хотів принизити її ділові якості.

Лібералізм - це від слова ліберті, тобто свобода. А яка ж це свобода, коли ти мусиш ходити по струнці і «шаг влєво, шаг вправо – счітаєцца пабєг»? Яка ж це свобода, коли автори статті у «Забороні» досліджують з ким фотографується чи спілкується позаштатний співробітник Stopfake Марко Супрун?

Нагадаю,що все почалося з Фейсбука, який  видалив статтю «Заборони», що її було розміщено на офіційній сторінці видання у цій соціальній мережі. Оскільки Stopfake партнер Фейсбука, то «Заборона» вирішила пошукати причини заборони саме там. Наступного дня виявилося, що це помилка і статтю повернули. Але журналісти «Заборони» не відмовилися від наміру  викрити підступних колег із Stopfake.

Вони виявили страшну річ: Марко Супрун   сфотографувався з тим, хто не подобається авторам статті у «Забороні» і  це, за їхніми уявленнями, впливає на якість його роботи. Доказів ніяких. Самі фантазії на тему.

І це при тому, що Stopfake є організацією аж ніяк не ідеологічною - вона викриває брехливі інформації, які поширюються в ЗМІ. Де факто автори навісили на шанованого чоловіка ярлик якогось ультрарадикала з натяком на нацизм.

До речі, ультрарадикали - теж мають право на існування, якщо вони не порушують закон. І спілкування з ними не є злочином.

Кілька років тому західні експерти опублікували відкритого листа, де наголошували, що найбільшою загрозою для України є правий радикалізм. Це при тому, що в нас ті, кого вони називають правими радикалами, насправді перебувають на марґінесі, вони мають мізерний вплив на політику в Україні.

Ці експерти, схоже, перенесли західні реалії на Україну. Думаю, це досить поширені уявлення на Заході, в тому числі серед донорів. І як скомпрометувати когось перед Заходом? Правильно - навісити ярлик нациста. Не знаю свідомо це робиться чи ні, але де факто воно так і виглядає.

Чим такий підхід відрізняється від практики тих, хто атакує неугодних їм організаторів прайдів? Хіба що автори «Заборони» не застосовують фізичне насильство. Але цькують словом.

Якщо ми в Україні допустимо полювання на відьом за погляди (а в цьому випадку «неправильні» погляди не існують насправді, а приписуються) , то країна і далі упевнено мчатиме в сторону північного пухнастого звірка.

Я  мав на увазі гаплика. А ви що подумали?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5030
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду