Маємо бюджет, працюємо далі над підтримкою креативних галузей

Маємо бюджет, працюємо далі над підтримкою креативних галузей

13 Квітня 2020
1842
13 Квітня 2020
19:20

Маємо бюджет, працюємо далі над підтримкою креативних галузей

Олександр Ткаченко
голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, президент «1+1 медіа»
1842
Маємо бюджет, працюємо далі над підтримкою креативних галузей
Маємо бюджет, працюємо далі над підтримкою креативних галузей

13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2020 рік». Урядовий законопроєкт доопрацювали парламентські комітети з міністерствами, погодив бюджетний комітет і схвалила вся Рада. Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко в блозі для «Детектора медіа» акцентує на бюджеті культурної сфери та анонсує подальшу роботу над підтримкою креативних індустрій.

Протягом місяця боротьби, активних обговорень, правок, редакцій, дискусій – нарешті бюджет Мінкульту погоджено Верховною Радою. Тепер сфера культури отримає фінансування у розмірі 7 млрд 768 тис. 428,30 грн. І хоч бюджет недосконалий, у нинішній ситуації я вважаю це перемогою.

Чому ми проголосували за недосконалий держбюджет?

Почну з ремарки, чому бюджет недосконалий.

По-перше, оскільки збільшено дефіцит фінансування, то повинні бути чіткі джерела його поповнення. А їх немає.

По-друге, поки відсутня програма економічної підтримки, в тому числі, і креативних галузей. Все ж таки видатки на культуру скорочено значною мірою. Тому очевидно, що він буде допрацьовуватися.

Але в нинішніх реаліях варто в першу чергу усвідомлювати, що мета бюджету – допомога у боротьбі з коронавірусом. Цим ми і керувалися сьогодні. Найголовніше зараз – мати концепцію підтримки економіки в цілому, зокрема, малого та середнього бізнесу. Тільки так можливо подолати як вірус, так і економічну кризу, яка буквально стоїть на порозі. Без існування бюджету, на нас би очікував колапс. А так ми змогли забезпечити можливість для Уряду здійснювати економічну політику в країні хоча б на перший період.

Чому так важливо було відстояти культуру?

Ці цифри для держави означають збереження сотень тисяч робочих місць. Це можливість продовження формування національної ідентичності всієї нації. Це перемога, яка визначає майбутнє України. Нагадаю, що сфера культури дає понад 4% ВВП всієї країни.

Дійсно, не всі статті видатків на сферу культуру нам вдалося відновити в повній мірі. Але це питання часу. Першочергово ми окреслили важливим фінансування найбільш вразливих напрямків, однак зміни ще будуть. Я радий, що під час обговорень ми змогли відвести від широкомасштабного скорочення та напрацювати більш стриманий підхід. Тепер потрібно рухатися далі. Чітко й поступово.

Ми продовжимо залучати до діалогу представників культурних індустрій. У нас буквально є спільний чат, де ми отримуємо їхній зворотній зв’язок. Далі у рамках комітету сформуємо пакет змін до законів, які передбачають підтримку креативних галузей і захист інтересів культури.

Сьогодні нам вдалося сформувати розуміння, що без культури немає нормальної ні країни, ні економіки, але справу не завершено. Тому ще поборемось!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1842
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду