Верховну Раду просять заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України

Верховну Раду просять заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України

22 Лютого 2021
2133

Верховну Раду просять заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України

2133
Депутати також хочуть посилити кримінальну відповідальність за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції.
Верховну Раду просять заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України
Верховну Раду просять заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України

Народні депутати 18 лютого зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5101 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора)».

Проєкт закону до парламенту внесли депутати від фракцій «Європейська солідарність», «Голос», «Слуга народу», а також деякі члени депутатських груп «Партія "За майбутнє"» та «Довіра».

«Прийняття закону дозволить посилити ефективну протидію колабораціонізму та іншим гібридним загрозам у ході триваючої військової агресії РФ проти України, посилити захист державного суверенітету та територіальної цілісності України», – пишуть вони в пояснювальній записці.

Нардепи пропонують внести зміни, зокрема, до законів про друковані ЗМІ та про телебачення і радіомовлення. Медіа хочуть заборонити виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України в 2014 році, у тому числі, шляхом представлення цієї агресії, як «внутрішнього конфлікту», «громадянського конфлікту», «громадянської війни» та заперечення тимчасової окупації частини території України. Депутати пропонують заборонити ЗМІ глорифікацію російських збройних формувань, підконтрольних РФ бойовиків, представників окупаційних адміністрацій та підконтрольних Росії самопроголошених органів, шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі військові люди».

Цим законопроєктом також хочуть дозволити через суд забороняти політичні партії та обмежувати діяльність громадських об'єднань, дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Крім того, представники тих же фракцій та депутатських груп зареєстрували 18 лютого ще один проєкт закону – №5102 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції)». «Законопроєкт має на меті протидію засобами кримінально-правового впливу ворожим інформаційним впливам в умовах триваючої гібридної війни РФ з Україною», – пояснили вони мету проєкту закону.

Нардепи пропонують додати до Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу України:

  • ст. 435-1 «образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю». За образи, погрози чи пошкодження майна військовослужбовцям та їх близьким родичам або за виготовлення та поширення матеріалів з цією метою просять карати від трьох до п’яти років обмеженням волі чи позбавленням волі на той самий строк;
  • ст. 436-2 «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників»:
    • за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України пропонують карати виправними роботами до двох років, або арештом до шести місяців, або позбавленням волі до трьох років;
    • за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України пропонують карати обмеженням волі до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої;
    • якщо ці дії вчинять повторно, або службова особа, або організована група, або з використанням ЗМІ, тоді їх пропонують карати позбавляти волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, 5 жовтня 2020 року народний депутат із фракції «Слуга народу» Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №4188 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо протидії інформаційній війні», яким пропонує заборонити поширювати на телебаченні та радіо вислови, які містять заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації, окупації нею частини території України та ведення нею гібридної війни проти України. 11 листопада 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав більшістю голосів та рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №4188.

Експертка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко повідомила, що законопроєкти, якими пропонують ввести відповідальність за заперечення факту воєнної агресії РФ та окупації нею частини території України, створюють підстави для цензури.

Фото: bintel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду