Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу

Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу

20 Лютого 2020
3030
20 Лютого 2020
16:19

Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу

Ніна Кур’ята
журналістка, редакторка, медіатренерка
3030
Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу
Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу

У 2007 році я була однією з міжнародних тренерів, що викладали європейським вченим комунікацію науки в різних її проявах – від того, як спілкуватися з журналістами, до пітчингу своїх ідей можновладцям. І один з модулів називався Communicatitg Risk. Про те, як вчені мають коментувати щось, що викликає паніку й істерику.

Розбирали ми його тоді на прикладі «пташиного грипу», теж завезеного з Китаю.

Отже, якщо ви – лікар, епідеміолог чи вірусолог і вас запросили на передачу чи беруть коментар, основні правила, щоб не викликати у людей паніку, такі:

  • не замовчуйте правду, бо це сприяє росту недовіри і поширенню паніки;
  • оперуйте тільки підтвердженими фактами;
  • порівнюйте цифри про нове і невідоме з чимсь відомим і давно знайомим.

Як це мало б виглядати у випадку з коронавірусом:

  • смертність така-то, це співставно з такими-то відомими вам хворобами (кір, грип, щось іще, що передається повітряно-крапельним шляхом);
  • смертність серед дітей – 0%, тоді як від кору – N%;
  • один хворий на коронавірус заражає стільки-то людей, тоді як один хворий на грип може заразити цілий автобус;
  • коронавірус належить до тієї ж групи захворювань, що і ось такі звичні для нас хвороби (перелічити, які). Це не чума;
  • засоби запобігання – такі самі, як при всіх ГРВІ: уникати контакту, масочний режим, миття рук;
  • в Україні немає жодного підтверджено випадку коронавірусу (якщо є – повідомити, як ці люди лікуються і гарантувати, що вони ізольовані);
  • закуплено достатню кількість захисних матеріалів для медиків (? );
  • для карантину достатньо добре ізольованого закладу, він у нас є (?), у медперсоналу є все необхідне (?), у разі прояву клініки хворих прийме така-то інфекційна лікарня (?). Вона регулярно приймає хворих на грип, кір і пневмонію, а отже, пристосована до крапельних інфекцій;
  • наразі ліків немає, але є симптоматична терапія (?). Насправді, від багатьох вірусних хвороб (назвати, яких) теж немає єдиного протокольного препарату, їх теж лікують симптоматично.

Так люди розуміють, про що взагалі мова. Вони не вірусологи, і мають право цього не розуміти, а де немає інформації – виникає страх і паніка.

Наразі, на жаль, ми не бачимо ні комунікацій, ні порівнянь, ні роз'яснень. А журналісти радісно роблять трафік на показі картинок з Китаю, де лікарі в протичумних костюмах, і люди сприймають цю хворобу як чергову чуму.

До речі, влада Китаю теж винувата в такій паніці. Бо якщо інфекція не дуже заразна і вибірково летальна, то чому тоді людей не випускають на вулицю, в супермаркет тощо? Атипова пневмонія була, здається, заразніша (поправте мене, якщо не так), і тоді ми бачили просто натовпи китайців у респіраторах. А тут дійсно «протичумні» скафандри. Це дуже насторожує і призводить до такого сприйняття небезпеки. А знаючи здатність влади Китаю приховувати інформацію, підозри дійсно мають ґрунт.

Чому люди бояться літати літаками? Бо кожна авіакатастрофа потрапляє в новини. А насправді в рази більше людей гине в автокатастрофах. Але далеко не кожна аварія потрапляє в новини. Ось вам і феномен людського страху. А найкраща протиотрута – грамотна і вчасна комунікація.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3030
Читайте також
19.02.2020 15:05
Михайло Цьомик
2 659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду