Страх та огида в Микулинцях

19 Лютого 2020
2656
19 Лютого 2020
15:05

Страх та огида в Микулинцях

2656
Як після сумнівної інформації ЗМІ про коронавірус люди розставили блокпости на Тернопільщині.
Страх та огида в Микулинцях

Людей на Тернопільщині вразив вірус непрофесійної журналістики, чуток та хайпу. І, на відміну від місцевих реляцій про розміщення евакуйованих з Китаю, це – факт.  Кількість переглядів на сайтах та коментарів під постами у соцмережах зашкалює, а от офлайн це виливається у панічні настрої, конфронтацію, масові протести та блокпости на дорогах. 

Вірусне поширення чуток та лячної інформації почалося із публікації «На карантин на Тернопільщину привезуть майже 100 людей з Китаю» на сайті Ternopoliany.te.ua (17 лютого о 15:32) – зараз сайт лежить.

Подібні чутки про можливі центри для евакуйованих із Китаю у ЗМІ з’являлися і раніше. Зокрема, про можливість розміщення на Київщині чи Львівщині (із посиланням на конкретних ньюзмейкерів). Але тернопільський сайт подав цю інформацію як доконаний факт: «Через три дні, 20 лютого, в санаторій Медобори, що в селі Конопківка біля Микулинець на Тернопільщині, привезуть 98 евакуйованих з Китаю людей». Причому пославшись на «власні джерела».

Після цього у тернопільських медіа прокотилася хвиля репостів цієї новини із порушеннями стандартів. До речі, на ілюстративних фотографіях сайтів здебільшого були чомусь зображені азіати в захисних масках. Після розповсюдження інформації у кількасоттисячних фейсбук-групах, які популярні в області, ще звечора на під’їзді до санаторію почали організовувати блокпости.

В матеріалі навіть побіжно не сказано, що «на борт літака зможуть потрапити тільки ті українці, які не мають симптомів захворювання та пройдуть в аеропорту медичний контроль», як напередодні сказала міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

До честі місцевих телеканалів та частини сайтів, вони доповнили свої оперативні повідомлення позицією обласної влади про те, що немає офіційного підтвердження плану привезти евакуйованих саме на Тернопільщину.

Того ж дня вже згаданий сайт-збудник підливає олії до вогню ще однією новиною: «Голова Тернопільської ОДА єдиний погодився прийняти на каратнин евакуйованих з Китаю, — джерело». Ще раз викладаючи інформацію про можливий центр обсервації на Тернопільщині як доконаний факт разом зі звинуваченнями очільника області: «Відтак, за сприяння лояльного Сопеля рішення було прийнято. Майже сто людей з «Піднебесної», де панує коронавірус, поїдуть в санаторій Медобори в селі Конопківка біля Микулинець на Тернопільщині». Добиває усе черговий хайповий інсайд із «власних джерел»: «Озброєне військове формування супроводжуватиме людей усю дорогу»! Тут додають також короткий бекґраунд-пояснення щодо евакуації із сайту МОЗ, але знов пропускають надзвичайно важливий посил: «На борт літака зможуть потрапити тільки люди без симптомів гострої респіраторної інфекції».

Така суміш непідтвердженої інформації, містифікації та звинувачень не лише підкреслює нехтування журналістськими стандартами, а й стає каталізатором панічних настроїв.

«Наші джерела розповіли, що на засіданні Уряду керівники Тернопільщини погодились прийняти людей саме в санаторій Медобори. Нашим колективом було вирішено цю інформацію не вивчати дуже довго і опублікувати. Оскільки ми знали людей, які нам про це розповіли, і знали, що вони говорять достовірну інформацію», – розповів головний редактор сайту «Тернополяни» у «Суспільному».  Проте бажання оприлюднити інформацію зовсім не виправдовує порушень стандартів інформаційної журналістики. Чому не було суттєвих деталей із роз’яснень Міністерства охорони здоров’я про евакуацію лише людей без симптомів, які перед посадкою в літак пройдуть перевірку на захворювання? Не висвітлено обіцянки медиків захистити людей від розповсюдження вірусу під час транспортування евакуйованих. Як і повідомлення офіційної позиції влади про те, що остаточної бази для розміщення ще не вибрали (а варіантів таких місць близько двадцяти).

Після розповсюдження чуток на позачерговій сесії місцевої громади, яка відбулася прямо під час мітингу, депутати проголосували проти розміщення евакуйованих із Китаю на території села. А 19 лютого зібралася вже сесія Тернопільської обласної ради.

У критичній ситуації добре проявили себе тернопільські телеканали. Більшість підготувала повні матеріали із коментарями від представників МОЗ. Та все ж повноцінні сюжети вийшли після обіду, а доти люди гарячково поширювали здебільшого ангажовану та неперевірену інформацію із соцмереж. Однак траплялися також приклади оперативної та якісної комунікації – викладений зранку текстовий матеріал-роз’яснення на сайті телеканалу TV-4 (поки готувався відеосюжет) менш ніж за добу зібрав 100 тисяч переглядів.

Навряд чи після такого інформаційного збурення найближчим  часом вдасться заспокоїти людей конструктивною інформацією. З коментарів у соцмережах та новинах видно, що люди налякані, сприймають ситуацію агресивно й нічого не знають про коронавірус.

Слід відзначити також і слабкий рівень комунікації Міністерства охорони здоров’я, яке, хоч і виклало напередодні інформацію про ситуацію із евакуйованими та рівень загрози, не спромоглося донести її до суспільства та ЗМІ. Не на користь пішло й замовчування (на відміну від практики європейських країн) інформації про місце обсервації. Та й сам термін (медично коректний і потенційно менш тривожний, аніж карантин) не завадило б роз’яснювати простіше – спостереження [за евакуйованими громадянами України без симптомів захворювання].

Проблему із суспільною напругою, що склалася, слід вирішувати зараз – поки епідемія коронавірусу Covid-19, на щастя, оминає Україну. Бо такі настрої можуть призвести до непередбачених наслідків, якщо хтось із сусідів насправді захворіє.

А журналістам, замість нагнітати емоції навколо коронавірусу, не завадило б звернути увагу своєї аудиторії на профілактику та захист від гострих респіраторних хвороб менш екзотичного походження. Адже семеро людей померло від ускладнень грипу на Тернопільщині від початку цього епідеміологічного сезону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду