detector.media
Ніна Кур’ята
20.02.2020 16:19
Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу
Як зупинити інформаційну паніку довкола коронавірусу

У 2007 році я була однією з міжнародних тренерів, що викладали європейським вченим комунікацію науки в різних її проявах – від того, як спілкуватися з журналістами, до пітчингу своїх ідей можновладцям. І один з модулів називався Communicatitg Risk. Про те, як вчені мають коментувати щось, що викликає паніку й істерику.

Розбирали ми його тоді на прикладі «пташиного грипу», теж завезеного з Китаю.

Отже, якщо ви – лікар, епідеміолог чи вірусолог і вас запросили на передачу чи беруть коментар, основні правила, щоб не викликати у людей паніку, такі:

Як це мало б виглядати у випадку з коронавірусом:

Так люди розуміють, про що взагалі мова. Вони не вірусологи, і мають право цього не розуміти, а де немає інформації – виникає страх і паніка.

Наразі, на жаль, ми не бачимо ні комунікацій, ні порівнянь, ні роз'яснень. А журналісти радісно роблять трафік на показі картинок з Китаю, де лікарі в протичумних костюмах, і люди сприймають цю хворобу як чергову чуму.

До речі, влада Китаю теж винувата в такій паніці. Бо якщо інфекція не дуже заразна і вибірково летальна, то чому тоді людей не випускають на вулицю, в супермаркет тощо? Атипова пневмонія була, здається, заразніша (поправте мене, якщо не так), і тоді ми бачили просто натовпи китайців у респіраторах. А тут дійсно «протичумні» скафандри. Це дуже насторожує і призводить до такого сприйняття небезпеки. А знаючи здатність влади Китаю приховувати інформацію, підозри дійсно мають ґрунт.

Чому люди бояться літати літаками? Бо кожна авіакатастрофа потрапляє в новини. А насправді в рази більше людей гине в автокатастрофах. Але далеко не кожна аварія потрапляє в новини. Ось вам і феномен людського страху. А найкраща протиотрута – грамотна і вчасна комунікація.

Джерело: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY