НАЗК vs Держкіно

26 Січня 2018
1591
26 Січня 2018
17:27

НАЗК vs Держкіно

1591
Сьогодні в приміщенні Національного агентства з питань запобігання корупції розглядалося скандальне питання щодо «незаконної» виплати головою Державного агентства України з питань кіно Пилипом Іллєнком премії начальнику Відділу державного регулювання кіновідеопрокату Держкіно Марії Іллєнко.
НАЗК vs Держкіно

З цього приводу сьогодні в обід під вікнами НАЗК зібралася маніфестація діячів культури і кіно, яким не байдуже доля Держкіно і зокрема його голови Пилипа Іллєнка, за чийого керівництва кінематограф України досяг і кількісного і якісного розвитку. Серед присутніх було чимало з сучасних українських режисерів і продюсерів. Зокрема Ахтем Сеітаблаєв («Кіборги») і Тарас Ткаченко («Гніздо горлиці»), Марина Степанська («Стрімголов») і Нікон Романченко («Поза зоною»), Дмитро Томашпольський («F63.9 Хвороба кохання») і Олена Дем’яненко («Моя бабуся Фані Каплан»); Максим Асадчий (компанія Pronto Film, «Поводир») і Олег Щербина (компанія Fresh Prodaction, «Ізі»), Геннадій Кофман (компанія «Магіка-фільм», «Дибук») і Андрій Границя (компанія ТТМ, «Екс»), Андрій Різоль (компанія «Вавилон», проект «Дивись українське») і Володимир Філіппов (компанія InsightMedia, «Червоний») та багато інших.

Кінематографісти впевнені, що це прямий «наїзд» на кіно загалом, і що єдина дійсно і добре працююча ланка в державі, чим є кіно і про що говорив сам Президент Петро Порошенко у своєму новорічному вітанні, може в один момент зламатися. Кому це вигідно? Ще з минулого року телеканал «1+1» почав неприховану травлю Держкіно, звинувачуючи його голову в корупційних діях. «Детектор медіа» про це неодноразово писав, надаючи майданчик для висвітлення проблематики. Втім журналісти «плюсів», що робили репортажі, часто-густо допускали колосальні фактичні помилки, таким чином перетворюючи свої матеріали і загалом весь процес у відвертий фарс і не дуже смішну комедію. Ламаючи авторитет каналу, репортажі, тим не менше, продовжилися із завидною постійністю, видаючи вже очевидне бажання Генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка зняти з просади голову Держкіно. Про що наголошував сам пан Пилип, в якості причини називаючи роботу Агентства із виконання «Закону про кінематографію» і конкретно із забороною великої кількості російських телесеріалів, в тому числі куплених для показу каналом «1+1».

Але до останнього фарс залишався фарсом, поки в гру не вступила НАЗК. Підставою для цього слугувала премія, що була видана двоюрідній сестрі Пилипа, Марії Іллєнко. Що не містить кримінального злочину і про що в деталях, дотримуючись букви закону, виклав на своїй сторінці в ФБ Пилип Іллєнко. «Марія Іллєнко працює в Держкіно з 1997 року, а на посаді начальника відділу - з жовтня 2011 року. Ми з Марією Іллєнко ніколи не проживали спільно, не були і не є пов'язані спільним побутом, не мали і не маємо взаємних прав та обов'язків, не мали і не маємо спільних майнових чи немайнових інтересів…», - і так далі написано тут.

Вчора, 26.01., Пилип Іллєнко був запрошений в НАЗК для пояснення щодо означеної премії. Сьогодні НАЗК провело засідання, на якому було вирішено направити в суд протокол про «адміністративне правопорушення». І сміх і гріх – це сталося як раз в той момент, коли в приміщенні Держкіно було укладено договір про спільне виробництво українсько-французького екшн-трилеру «Останній крок», головну роль в якому виконає відомий актор Жан Рено: особливість цього договору в правовласникові прав на дистрибуцію – ним буде один з шести головних голлівудських мейджерів студія Universal Pictures.

Передачу справи до суду пан Пилип не розцінює як щось страшне, адже в минулому, до роботи держслужбовцем, він 10 років працював юристом, добре знаючи українське право.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду