detector.media
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
26.01.2018 17:27
НАЗК vs Держкіно
Сьогодні в приміщенні Національного агентства з питань запобігання корупції розглядалося скандальне питання щодо «незаконної» виплати головою Державного агентства України з питань кіно Пилипом Іллєнком премії начальнику Відділу державного регулювання кіновідеопрокату Держкіно Марії Іллєнко.

З цього приводу сьогодні в обід під вікнами НАЗК зібралася маніфестація діячів культури і кіно, яким не байдуже доля Держкіно і зокрема його голови Пилипа Іллєнка, за чийого керівництва кінематограф України досяг і кількісного і якісного розвитку. Серед присутніх було чимало з сучасних українських режисерів і продюсерів. Зокрема Ахтем Сеітаблаєв («Кіборги») і Тарас Ткаченко («Гніздо горлиці»), Марина Степанська («Стрімголов») і Нікон Романченко («Поза зоною»), Дмитро Томашпольський («F63.9 Хвороба кохання») і Олена Дем’яненко («Моя бабуся Фані Каплан»); Максим Асадчий (компанія Pronto Film, «Поводир») і Олег Щербина (компанія Fresh Prodaction, «Ізі»), Геннадій Кофман (компанія «Магіка-фільм», «Дибук») і Андрій Границя (компанія ТТМ, «Екс»), Андрій Різоль (компанія «Вавилон», проект «Дивись українське») і Володимир Філіппов (компанія InsightMedia, «Червоний») та багато інших.

Кінематографісти впевнені, що це прямий «наїзд» на кіно загалом, і що єдина дійсно і добре працююча ланка в державі, чим є кіно і про що говорив сам Президент Петро Порошенко у своєму новорічному вітанні, може в один момент зламатися. Кому це вигідно? Ще з минулого року телеканал «1+1» почав неприховану травлю Держкіно, звинувачуючи його голову в корупційних діях. «Детектор медіа» про це неодноразово писав, надаючи майданчик для висвітлення проблематики. Втім журналісти «плюсів», що робили репортажі, часто-густо допускали колосальні фактичні помилки, таким чином перетворюючи свої матеріали і загалом весь процес у відвертий фарс і не дуже смішну комедію. Ламаючи авторитет каналу, репортажі, тим не менше, продовжилися із завидною постійністю, видаючи вже очевидне бажання Генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка зняти з просади голову Держкіно. Про що наголошував сам пан Пилип, в якості причини називаючи роботу Агентства із виконання «Закону про кінематографію» і конкретно із забороною великої кількості російських телесеріалів, в тому числі куплених для показу каналом «1+1».

Але до останнього фарс залишався фарсом, поки в гру не вступила НАЗК. Підставою для цього слугувала премія, що була видана двоюрідній сестрі Пилипа, Марії Іллєнко. Що не містить кримінального злочину і про що в деталях, дотримуючись букви закону, виклав на своїй сторінці в ФБ Пилип Іллєнко. «Марія Іллєнко працює в Держкіно з 1997 року, а на посаді начальника відділу - з жовтня 2011 року. Ми з Марією Іллєнко ніколи не проживали спільно, не були і не є пов'язані спільним побутом, не мали і не маємо взаємних прав та обов'язків, не мали і не маємо спільних майнових чи немайнових інтересів…», - і так далі написано тут.

Вчора, 26.01., Пилип Іллєнко був запрошений в НАЗК для пояснення щодо означеної премії. Сьогодні НАЗК провело засідання, на якому було вирішено направити в суд протокол про «адміністративне правопорушення». І сміх і гріх – це сталося як раз в той момент, коли в приміщенні Держкіно було укладено договір про спільне виробництво українсько-французького екшн-трилеру «Останній крок», головну роль в якому виконає відомий актор Жан Рено: особливість цього договору в правовласникові прав на дистрибуцію – ним буде один з шести головних голлівудських мейджерів студія Universal Pictures.

Передачу справи до суду пан Пилип не розцінює як щось страшне, адже в минулому, до роботи держслужбовцем, він 10 років працював юристом, добре знаючи українське право.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY