«Заявам немає кінця-краю»

30 Грудня 2009
32244
30 Грудня 2009
07:14

«Заявам немає кінця-краю»

32244
Ніж так підводитися до сюжету, логічніше «порожні» заяви кандидатів взагалі не давати в ефір. Моніторинг за 14 – 19 грудня 2009 року
«Заявам немає кінця-краю»

14 грудня (понеділок)

 

Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV і «Україна» починали свої випуски в понеділок з презентації логотипу «Євро-2012». Про це повідомляли цього дня всі канали. «1+1» і «Інтер» починали свої випуски з повідомлень про затримання літака зі зброєю в Таїланді і про його можливу причетність до України. Про це повідомляли також Перший канал, 5-й канал і «Україна». 5-й канал починав випуск з повідомлення про повернення до України врятованих моряків з судна «Салла-2». Про це повідомляли також Перший канал, «1+1», «Інтер» і «Україна».

 

У висвітленні каналами теми презентації логотипу «Євро-2012» у Києві є ряд порушень стандартів. Зокрема, канали по-різному кажуть про подальшу долю презентованого логотипу. Одні кажуть, що він помандрує в інші міста «Євро-2012», інші - що в інших містах презентуватимуть лише світлові макети.

 

Недостовірне посилання на судження - в сюжеті Сергія Нікіфорова (Перший канал): «Цього разу він, на думку багатьох, просто таки зрозумів слов'янську філософію».

 

Оцінка і висновок у студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «Цікаво, що за авторство українським та польським художникам змагатися не довелося - намалював все португалець... Іноземці, які прибули на презентацію логотипу, сенсу такої вистави не зрозуміли, але вкотре переконалися, що українки найгарніші в світі і можуть дати фору будь-кому у відвертості та екстрімі». Оцінки і в наступному сюжеті Ярослави Шумик: «Символічній події - символічне вітання від Мішеля Платіні... Теплий і життєдайний логотип "Євро-2012" уже став публічною історією України і Польщі». Оцінки і недостовірні посилання і в наступному прямому включенні Юліани Саух: «Звичайно, це одразу створило відчуття свята. Більше того, дехто з вболівальників вважає...».

 

Оцінки в сюжеті Олександра Даниленка («Інтер»): «И вот он - долгожданный момент. Логотип, изображение которого старательно скрывали, наконец представлен публике».

 

Власні висновки і оцінки - в підводках Тетяни Висоцької (СТБ): «Українська молодь хотіла б бачити кеди, а дизайнери обрали м'яч і тюльпани». «Сьогоднішній день вже встигли назвати фактичним стартом чемпіонату». Оцінки в сюжеті Мар'яни Бухан: «Першим бере слово Григорій Суркіс і фактично канонізує Мішеля Платіні... Президент УЄФА вислуховує колегу незворушно. Він уже втомився відповідати на запитання, чи можуть ще в України відібрати " Євро. Висновки і оцінки в прямому включенні Наталі Соколенко: «Напевно, через холод були надзвичайно короткими виступи офіційних осіб... Щоправда їх зібралося не дуже багато, всього лише кілька тисяч».

 

Фактична неточність у сюжеті Оксани Котової (Новий канал): «Тюльпан червоний - то Польща, тюльпан синій - то Україна».  Насправді ж - червоно-білий і жовто-блакитний. І власні оцінки і висновки: «В жіночому символі футбольного лого очільник Харкова знайшов глибший зміст... Мер Києва надихнувся ще більше. Він вже рахує майбутні прибутки... Поки Черновецький думав про прибутки, Тимошенко муляли видатки - заветовані Ющенком майже 10 мільярдів гривень на фінансування Чемпіонату. Але говорила прем'єр тільки про красу... Київської помпезної презентації символів більше ніде не буде».

 

Оцінки в студійних текстах Олени Фроляк (ICTV): «Отже, велике слово «надія». «Євро-2012» починає набирати конкретних форм, змісту і оптимізму». Оцінки, висновки і невиправдані узагальнення - в сюжеті Тетяни Анкудінової: «Представлення логотипу та гасла можна вважати стартом футбольного чемпіонату... Сама церемонія тривала хвилин 10. Однак об'єднала на одній сцені і політиків, і бізнесменів, і спортсменів. Всі одностайні... Створити вдалий знак важко... Українські фахівці кажуть: логотип від УЄФА занадто багатослівний».

 

Оцінки і безпідставні узагальнення в сюжеті і в прямому включенні Інни Христич («Україна»): «На улице минус 10. Церемония обещает быть короткой... 2 экзотических цветка символизируют Украину и Польшу... Кое-кто уже успел свыкнуться с мыслью, что «Евро-2012» в нашей стране быть... несмотря на некоторое потепление - зрителей не сказать, что много. Нельзя применить утверждение, что здесь, на майдане, яблоку негде упасть... Главной же изюминкой сегодняшнего вечера обещает стать уникальное лазерное шоу».

 

У повідомленнях каналів про рятувальну операцію в Середземному морі, де затонуло судно «Салла-2» - традиційний різнобій у фактичних даних. Усі канали, які подають цю новину (Перший, «1+1», «Інтер», 5-й і «Україна»), повідомляють про повернення до України п'ятьох врятованих моряків. Щодо інших - інформація різна. Зокрема, Перший канал і «Україна» повідомляють, що ще один з моряків - живий, але залишається у ліванській лікарні. «1+1» каже просто про шістьох порятованих, не уточнюючи цієї деталі. Перший канал каже, що рятувальниками знайдено також двоє загиблих, а ще чотирьох моряків продовжують шукати. «1+1» каже про одного загиблого і мовчить про кількість зниклих безвісти. «Інтер» каже, що «Семь членов экипажа до сих пор считаются пропавшими без вести».

 

Канали по-різному розповідають про причини аварії, не посилаючись при цьому на компетентні джерела. Перший канал: «За попередньою інформацією, «Салла-2» затонуло через поганий технічний стан». «Інтер»: «Плохая погода - главная причина крушения судна. Но, впрочем, не единственная» - це в підводці Руслана Сенічкіна без посилань на джерело. «Причины аварии ясны. «Салла-2» была загружена дизельным топливом, а корабли такого класса не предназначены для перевозки жидких нефтепродуктов» - це також без жодного посилання в сюжеті Сергія Ауслендера, а далі він додає ще й екзотичну версію з доволі умовним посиланням: «Израильская пресса сейчас активно обсуждает и «криминальную» подоплеку трагедии. Выяснилось, что топливо, которым под завязку загрузили судно, было контрабандным. И израильские спецслужбы якобы готовили силовой захват корабля, но осуществить свой план не успели. В итоге, действовать пришлось спасателям».

 

Крім того, канали подають принципово по-різному ще одну важливу деталь пригоди. Моряки трималися у воді понад добу. Той же Ауслендер («Інтер») каже про це ще й з власними оцінками: «Это просто чудо, что пятеро членов экипажа затонувшего корабля продержались в ледяной воде так долго». На «Україні» Наталія Ковачевич каже схожу інформацію: «По словам моряков, в ледяной воде приходилось постоянно двигаться, чтобы не замерзнуть». Разом з тим, на «1+1» на запитання журналіста про температуру води врятований моряк відповів: «Где-то около 21-го градуса».

 

В сюжеті Наталії Ковачевич («Україна») є інші журналістські оцінки: «Произошедшее в МИД комментируют гневно... Моряки о кораблекрушении говорят более сдержанно».

 

Перший канал, «Інтер» і «Україна» цього дня також повідомляють про розвиток подій з визволеними бранцями на «Аріані». Інші канали цієї інформації не дають.

 

Канали (всі, крім СТБ, Нового і ICTV) продовжують стежити за темою затримання в Бангкоці літака зі зброєю, який повинен мати відношення до України. В цілому канали повідомляють схожі фактичні дані. Хіба що одні кажуть про 30 тонн вантажу, а інші - про 40. Є ряд порушень, пов'язаних з журналістськими висновками, оцінками і недостовірними посиланнями на джерела. «Україна знову в епіцентрі міжнародного скандалу. В Таїланді, в аеропорту Бангкока заарештували вантажний літак Іл-76, який перевозив величезну партію зброї. Припускають, що він летів з Північної Кореї на Близький Схід» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»). «Якщо підтвердять, що зброю везли справді із КНДР, справа може перерости у міждержавний скандал» (висновок - в сюжеті Галини Шамбуровської на «1+1»). «Международный скандал в связи с задержанием самолета в Бангкоке разгорается все больше» (студійний текст Руслана Сенічкіна на «Інтері»). «Оружейный скандал, в котором оказалась замешана Украина» (студійний текст Олени Кот на «Україні»). «По суровым законам Таиланда летчикам грозит пожизненное тюремное заключение» (сюжет Людмили Барток на «Україні»).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV повідомляють про те, що до нового року парламент не отримає від уряду на розгляд бюджетний законопроект 2010-го. При цьому Перший канал незбалансовано подає думку нардепа Анатолія Гриценка і представника Президента в ВР Ігоря Попова про те, що «уряду вигідно почати новий рік без бюджету, щоб розподіляти кошти у ручному режимі». В студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») - недостовірне посилання на авторство висновку: «Знавці кажуть: вірна прикмета. Попереду бюджетні бої...».

 

Лише Перший канал повідомляє цього дня про відставку заступника генпрокурора Шинальського, історія, за якою майже всі канали на попередніх тижнях ретельно стежили. Лише Перший канал, «Інтер» і ICTV повідомляють цього дня про другу хвилю епідемії грипу в Україні. Про страйк машинобудівників з перекриттям мосту в Херсоні повідомляє лише «Україна», а про страйк мостобудівельників у Запоріжжі повідомляє лише «1+1». І тільки «1+1» повідомляє про те, що Антимонопольний комітет оштрафував фармацевтів за перевищення цін на антигрипозні ліки. А за цією темою точно стежили свого часу всі без винятку канали.

 

Лише «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про погром трамвайного депо в Харкові. Щоправда, в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») - оцінки: «розтрощили вночі вандали... вчинили там справжній рейвах». Інші порушення стандартів у текстах Мосейчук: «Запоріжжя, якому залишається мріяти про переправи, бо гроші на цей проект зникають у невідомому напрямку» (висновки і оцінки). «Незалежні експерти не раз заявляли, що його опори мають дефекти і навантаження не витримають. Залізничники все заперечують» (повна недостовірність посилань). Висновок з оцінкою - в сюжеті Ольги Пахар («1+1»): «Дарницький міст через Дніпро. Ще недобудований, але вже обріс скандалами і легендами».

 

Оцінки і недостовірність посилань - у включенні Алли Скорик («1+1»): «Чернігівські журналісти справді шуміли про гучне розкриття року... З неофіційних джерел стало відомо, що ця версія хоч і основна, але не остаточна. Картина стане зрозумілою, коли вдасться вийти на замовника». Оцінки і висновки - в прямому включенні Якова Носкова («1+1»): «Чим завершиться скандал - сказати важко. Єдине, що вдалося зрозуміти на зустрічі робітників з керівництвом підрядної компанії - в обумовлені терміни з людьми навряд чи зможуть розрахуватися. Це означає, що будівники можуть залишити об'єкт вже до нового року, якщо в них, звичайно, вистачить грошей на квитки додому». Оцінка в сюжеті Артема Альошина («1+1»): «Після проведення аукціону з продажу Одеського припортового минуло майже 3 місяці, а пристрасті навколо нього і досі не вщухли».

 

Численні оцінки і висновки - в студійному тексті Руслана Сенічкіна і в сюжеті Оксани Кодунової на «Інтері» на тему концерту Алли Пугачової в Києві. Сенічкін: «Правда, в этом году шоу побило все рекорды - огромная сцена, декорации-трансформеры, элитный состав артистов...». Кодунова: «Такое количество публики в столичном дворце спорта - не случайно. Сегодняшний концерт собрал самые сливки российского и отечественного шоу-бизнеса, целый звездный десант. Впрочем, есть и новые имена, и немного забытые старые. Ведь выступить на рождественских встречах - все равно что вытащить счастливый билет от Аллы Пугачевой... Перед публикой - элитный эшелон из 40 артистов... Это ещё одна особенность "встреч" - здесь зажигают новые звёзды... Пусть Примадонна обещала завершить карьеру, но, похоже до лебединой песни  ещё далеко. Эти "Рождественские встречи" шли рекордных 4 часа...».

 

Висновок-оцінка в сюжеті Олексія Пшемиського (ICTV): «Та беззаперечним є подвиг людей, які ціною власного життя та здоров'я захистили мільйони інших».

 

Мають ознаки замовності матеріали ICTV, 5-го каналу і «України» про те, як Ющенко і Тимошенко вшановували ліквідаторів-чорнобильців.

 

Тимошенко вручала акти на землю на Київщині - матеріали з ознаками замовних на Першому каналі і «Інтері». Ющенко про проблеми молоді - матеріал з ознаками замовності  на Першому каналі. Янукович закликає пенсіонерів подавати до суду на уряд за невиконання закону про підвищення соцстандартів - матеріал з ознаками замовного на Першому каналі.

 

«1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV подають матеріали з ознаками замовності про виступ Януковича за чесні вибори. На «1+1» сюжет з ознаками замовного про іменини міністра внутрішніх справ Луценка. На ICTV є елементи агітації Юлії Тимошенко в сюжеті про вшанування чорнобильців і матеріал про передвиборчі обіцянки Януковича чорнобильцям. На Новому каналі - матеріал з ознаками замовності про «наказ майбутньому президенту», вручений «регіонівською» організацією кандидату Януковичу.

 

«Інтер», СТБ дають матеріал з ознаками замовності про Литвина в Прилуках. «Інтер» і ICTV - матеріал про виступ Тігіпка проти наркоманії.

 

15 грудня (вівторок)

 

Більшість каналів починають випуски з тем, пов'язаних з грипом. Перший, «1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал і «Україна» починають випуски з повідомлень про нову хвилю епідемії хвороби і про те, що парламент виділив 600 млн гривень на боротьбу з нею. Про останнє повідомив і ICTV. СТБ цю тематику взагалі не згадує, а починає випуск з повідомлення про те, що українців уже менше 46 млн. Про це згадує ще «1+1». ICTV починає свій випуск з неоперативного нарису про те, що Інститут Амосова в Києві робить операції з усунення пороку серця.

 

Тема нової хвилі епідемії грипу всіма каналами (крім СТБ) розвивалася в двох напрямах. Канали цього дня подають несистемні статистичні дані з приводу захворюваності на грип, смертей від грипу А/Н1N1, про перевищення епідпорогу у різних регіонах тощо. Майже вся ця інформація подається без надійних посилань на джерела. Друга «грипозна» тема дня - парламент виділив уряду ще 608 млн грн на подолання епідемії.

 

Оцінки є в студійному тексті Олеся Терещенка (Перший канал): «Нові гроші на боротьбу з грипом уряд у депутатів все-таки випросив. Правда, замість бажаного мільярда, який президент раніше заветував, цього разу виділили 608 мільйонів».

 

Оцінки і недостовірність посилань є в студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1»): «Понад 600 мільйонів гривень - на стільки розщедрився парламент, щоб долати грипозну недугу. Втричі більше від того, чим погрожували, і майже вдвічі менше від того, що просив уряд. Останньому цього дня перепало чимало шпильок. Переважно за бюджет. Опоненти підозрюють, що уряду краще керувати за його відсутності і в ручному режимі, особливо під час виборів». Оцінки, висновки і недостовірність посилань в сюжеті Ірини Павленок («1+1»): «Парламентські острослови кажуть: це значить, в сесійній залі - битва за бюджет. Зазвичай вона затягується мало не до новорічних тостів. Утім, цього року депутати навряд чи затримаються на роботі так довго через бюджет... От тільки самого бюджету Рада навряд чи дочекається до нового року. Ймовірніше, - кажуть депутати, - головний кошторис наступного року підпише вже новий президент».

 

Оцінка і безпідставне узагальнення в сюжеті Ольги Пирожко (Новий канал): «У Верховній Раді то уже традиція. Цьогоріч, коли вибори уже на носі, народні депутати прогнозують: державний кошторис ухвалять уже після свят».

 

Оцінки в студійному тексті Олени Фроляк (ICTV): «У контексті другої хвилі наступу недуги це вельми актуально». Висновки в сюжеті Володимира Горковенка: «Бюджет до нового року - цієї традиції депутати не завжди дотримуються. Єдине, що жодного разу не було порушено, це встановлення ялинки та проведення передноворічного ярмарку коштовних сувенірів в парламентських кулуарах».

 

Оцінки в сюжеті Ольги Снісарчук (5-й канал): «У передчутті свят, новорічні вогні і ялинка з цього тижня надихають депутатів на плідну роботу. За традицією, чим ближче Новий рік, тим гучніше у парламенті згадують новий кошторис».

 

Усі канали, крім «1+1», повідомляють про те, що основні кандидати на президентську посаду відмовилися брати участь у теледебатах державним коштом. Характерно, що жоден канал не спромігся отримати з цього приводу коментарі від «героїв» цієї новини - Тимошенко, Януковича, Ющенка, Литвина і Яценюка. Натомість дехто просто вдався до власних оцінок. «5 основних кандидатів у президенти не подали до Центрвиборчкому своїх заявок на участь у теледебатах. Іншими словами, відмовилися від них або просто злякалися» (це студійний текст Олени Фроляк на ICTV).

 

Інші порушення стандартів. Висновки і оцінки в студійних текстах Олеся Терещенка (Перший канал): «Війна за обухівські гектари. Найдорожчу в області землю відбирають різними способами». «Мовний конфлікт на Дніпропетровщині».

 

Численні оцінки, невиправдані узагальнення і висновки в студійних текстах Наталії Мосейчук («1+1»): «10 років без тепла і як на пороховій діжці - сумний ювілей мешканців одного з житомирських гуртожитків». «Морози вдарили, і виявилося, що українці цього не чекали. Травмопункти вже приймають обморожених. Переважно це безхатьки або ж п'янички. Їм хоч скільки кажи алкоголем не грітися, все дарма. Хто в холоди кум королю і сват міністру - то це вуличні торговці». «Засідання, відверто кажучи, цікавим було лише для втаємничених. Але криміналітету по секрету скажу: якщо знайдуть гроші на новинки, їм буде непереливки. Битимуть акуратно, але ефективно».

 

Оцінка є в сюжеті Сергія Кудімова («1+1»): «полохливі клієнти польової кухні». Оцінки і недостовірні узагальнення в сюжеті Олександра Моторного («1+1»): «Його гучно обізвали форумом та пообіцяли найголовніших відповідальних за належну підготовку до "Євро". Збоку скидалося на лекцію... Поки зачарована зала ловила кожне слово зі сцени, за дверима технарі жартували: їхні б камери та тим чиновникам у машини».

 

Лише Перший канал повідомляє цього дня, що ЦВК затвердив форму виборчого бюлетеня і порядок розташування в ньому кандидатів, а також про те, що на виборах будуть проходити екзит-поли. Остання інформація є реально важливою, але інші канали її проігнорували. Лише Перший канал і «1+1» поінформували глядачів про те, що слідчі комісії зі з'ясування обставин конфлікту Луценка у Франкфурті закінчили роботу нічим. Інші канали про це не повідомили, попри те, що раніше стежили за розвитком цієї історії. Так само лише Перший канал і «1+1» повідомили про те, що суд поновив на посаді колишнього заступника міністра внутрішніх справ і керівника кримської міліції.

 

Лише Перший канал, «Інтер» і СТБ повідомляють цього дня про припинення пошуків українських моряків із затонулого судна «Салла-2». За розвитком історії з заарештованим у Бангкоці літаком продовжили стежити лише «1+1» і СТБ. Неоперативно повідомляє про відставку заступника генпрокурора Шинальського телеканал «Інтер» (Перший канал про це повідомляв ще напередодні). Втім, інші канали взагалі цю тему пропустили.

 

Про пікетування студентами Міністерства сім'ї, молоді та спорту повідомив лише СТБ. І лише СТБ і «Україна» повідомили про закінчення повноважень Стельмаха на посаді голови НБУ. Лише «Інтер» і «Україна» повідомляють цього дня про старт вступної кампанії 2010 року.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» подають матеріали з ознаками замовності про передвиборчі заяви Литвина на Волині. Про заяви Тимошенко на Луганщині так само з ознаками замовності подають інформацію Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV. Передвиборчі заяви Ющенка про подальший розвиток України подає Перший канал. Ющенко про бюджет - «Інтер».

 

«Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV і «Україна» повідомляють з ознаками замовності про передвиборчі заяви Януковича на Миколаївщині. «Інтер» ще й окремими матеріалами подає заяву Януковича про боротьбу з корупцією і матеріал з ознаками замовності про поїздку депутатів від Партії регіонів до Берліна. «Інтер», Новий канал і ICTV повідомляють про заяви Тігіпка на Львівщині. Про передвиборчі заяви Яценюка повідомляють Новий канал і ICTV.

 

На «Україні» подають замовний матеріал з недостовірних соціологічних досліджень, за якими начебто продовжує впевнено лідирувати Янукович, і до лідерів приєдналися Тігіпко і Литвин. Фірма, яка проводила ці «дослідження», не є авторитетною соціологічною службою, дані досліджень наведено недостовірно, без усіх критично важливих деталей.

 

16 грудня (середа)

 

Усі канали, крім 5-го, починають випуски з повідомлень про сильні морози. 5-й канал починає випуск з повідомлення про те, що судно-заправник прямує до «Аріани».

 

Беззастережні власні висновки і оцінки подає в студійному тексті Наталія Мосейчук («1+1»): «Кандидати в президенти і далі шукають інформаційні приводи, щоб навертати українців кожен в свою віру. Тож в хід йде все - від критики опонентів до боротьби за кожну ялинку. Хоча останні і не голосують. Заявам немає кінця-краю». Ніж так підводитися до сюжету, логічніше всі ці «порожні» заяви кандидатів взагалі не давати в ефір. В іншій підводці ведучої - ще власні висновки і недостовірні посилання: «як виявилося, справа може викликати неабиякий резонанс... Яків Носков про оборудки вугільної мафії. З'ясувалося, що крадії коксу на залізниці працюють під високим прикриттям. Щоправда, наразі жодних прізвищ».

 

Оцінки в сюжеті Таші Трофимової (Новий канал): «Протимавпячий процес розпочався якось не по-людськи. Преси на слухання не пустили... У школярів інша проблема».

 

«Інтер» та ICTV незбалансовано подають інформацію про ухвалення парламентом закону про оздоровлення вугільної промисловості. Коментують подію тільки депутати від Партії регіонів.

 

Лише 5-й канал цього дня повідомляє про те, що трасу Одеса-Іллічівськ розблоковано. А раніше за темою стежили всі канали. Лише «Україна» повідомляє про висновок слідчої комісії парламенту, що отруєння Ющенка було навмисно сфальсифіковано. Щоправда, подає цю новину незбалансовано. «Інтер» і 5-й канал подають інформацію про вимогу Ющенком від Кабміну бюджету. А СТБ подає заяву прем'єр-міністра про те, що бюджет буде після виборів. Всі три канали подають ці інформації незбалансовано.

 

«Інтер» подає недостовірно і неповно соціологічні дослідження, за якими лідирує Янукович.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» подають матеріали з ознаками замовності про передвиборні заяви Литвина на Закарпатті. «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал і ICTV подають матеріали з ознаками замовності про передвиборні заяви Януковича з приводу кредитів МВФ. «1+1», ICTV і «Україна» подають матеріали з ознаками замовності про заяви Тимошенко щодо «Укрзалізниці». Перший канал - про заяви Тимошенко щодо зміни керівництва НБУ (в сюжеті про закінчення терміну повноважень Стельмаха) і про земельні акти. «Інтер» - заяву Тимошенко в Кагарлику про зростання промвиробництва.

 

Перший канал і «Інтер» подають матеріали з ознаками замовності про ставлення Ющенка до передвиборчих гасел Яценюка. «1+1» і «Інтер» - про відвідини Ющенком конгресу інтелігенції. «Інтер», Новий канал і ICTV - про відвідини Тігіпком Харкова.

 

17 грудня (четвер)

 

Усі канали, крім «Інтера» і «України», починають з теми потужного снігопаду в Україні. «Інтер» починає випуск зі звільнення українських моряків на судні «Дельвіна». Ще про це повідомили Перший канал і «1+1». «Україна» починає випуск з розповіді про негоду в Європі.

 

Більшість каналів (крім «України») розповідають про Чорноморський циклон, який охопив Південь і Схід України. Тему негоди цього дня канали висвітлювали вже більш системно, найефективнішою формою стали огляди ситуації, зібрані кореспондентами на місцях. Єдине, чим «грішили» журналісти, - то це абсолютно зайвими для розкриття теми власними оцінками (тому що сам фактаж цього дня був набагато більш промовистий, ніж будь-які оцінки журналістів).

 

«Чорноморський циклон фактично паралізував Південь і Схід країни» (студійний текст Світлани Леонтьєвої на Першому каналі). «Складна ситуація на Миколаївщині» (огляд Юлії Банкової на Першому). «В Херсоні і Одесі почалися перебої з доставкою хліба, звичайно ж, знаходяться ті, які на цій ситуації гріють руки» (студійний текст Наталії Мосейчук на «1+1»). «Найскладніша ситуація на під'їздах до Одеси... На щастя, жертв та постраждалих наразі немає» (Михайло Бардін на «1+1»). «Ситуація в Миколаєві ускладнюється ще й тим, що місто транзитне» (Ольга Параскун на «1+1»). «Не краща ситуація і на дорогах міста, хоч їх зараз чистить уся наявна техніка» (Світлана Федчун на «1+1»).

 

«В самой Одессе на улицах - настоящий хаос» (Веніамін Трубачов на «Інтері»). «Как оказалось, снегопады в декабре застали врасплох практически все области. Катастрофически не хватает снегоуборочной техники... Со стихией области борются практически без денег» (Руслан Сенічкін на «Інтері»). «Напівпаралізовані Запоріжжя та Донецьк» (Сергій Попов на СТБ). «Але найстрашніше було за містом... Сутужно від негоди і в Херсоні... В обласному центрі практично паралізовано рух транспорту» (Оксана Гутцайт на Новому каналі). «В Україну, як завжди, несподівано прийшла зима... Найгірша ситуація на Півдні... Як це не смішно, але сьогодні є такі екстремали-водії, які досі їздять без зимової гуми. Така погода для них - просто самогубство» (Олена Фроляк на ICTV). «Рух автомобілів на шляхах регіону майже паралізований... Кілька областей на Південному Сході України страждають від транспортного паралічу так само, як і Одеса» (Ігор Татарчук на 5-му каналі).

 

Ще канали (крім СТБ і 5-го) повідомляли цього дня про ухвалення парламентом норми, за якою виробники мають позначати на харчах вміст генетично модифікованих продуктів.

 

На «1+1» в підводці Наталія Мосейчук дає власні оцінки і недостовірні узагальнення: «Депутати перейнялися якістю харчів. Єдиним парламентським фронтом наступали на генетично модифіковані продукти. Ухвалили аж два закони, якими зобов'язують виробників писати на харчах, чи містять вони ГМО. Обов'язково маркувати продукти вже наказував виробникам уряд, але постанову більшість ігнорували». А в сюжеті Ірини Павленок - нема балансу думок, подано лише думки прихильників нових норм, але нема думок їхніх опонентів, і також є безпідставні узагальнення, які відіграють роль недостовірних «посилань»: «Як вплинуть на геном людини модифіковані харчі, ще не відомо, - наполягають прихильники ГМО. Зате, кажуть, це дешевий спосіб нагодувати планету, бо натуральної їжі на усіх не вистачає. Депутати відповідають: вони не проти науки, вони - за право вибору, хочуть знати, що купують».

 

Недостовірну інформацію з безпідставними узагальненнями дає в студійному тексті Оксана Гутцайт (Новий канал): «Депутати прогнозують: закон почне діяти у лютому наступного року. Й тоді виявиться, що в українських супермаркетах відсотків 40 продукції містить генномодифіковані компоненти». Звідки це виявиться, незрозуміло. Коментують тему також лише автори законів. Балансу думок не дотримано.

 

ICTV згадує цю важливу тему лише похапцем. «Україна» - коротко і незбалансовано.

 

У студійному тексті Наталії Мосейчук («1+1») - оцінки: «Поки що Україна повільно, але вивозить відходи за кордон. Так, із Закарпаття на утилізацію до Польщі нарешті вивезли першу третину сумнозвісного преміксу».

 

Лише «1+1» повідомляє цього дня про аварію на теплотрасі в Чернігові, внаслідок чого без опалення залишилися 55 багатоповерхівок. Лише Перший канал, «1+1» і «Україна» повідомляють про пожежу в Дніпропетровську, де вщент вигоріло два управління облдержадміністрації.

 

Перший канал і «Інтер» подають інформацію з ознаками замовності про зустріч кандидата Ющенка з аграріями. Перший канал, «Інтер» і ICTV - про вручення кандидаткою Тимошенко ордерів на квартири пільговикам на Чернігівщині. Новий канал, ICTV і «Україна» - про відвідини Прикарпаття кандидатом Януковичем. «Інтер» - про відвідини Януковичем Львова. Перший канал - про заяви кандидата Литвина щодо підкупу членів виборчкомів, а «Інтер» - про заяви Литвина щодо онкохворих дітей. «Інтер», Новий канал і ICTV - про кандидата Тігіпка в Алчевську. Новий канал і ICTV - про кандидата Яценюка на Тернопіллі.

 

СТБ, Новий канал і ICTV також дають рекламні матеріали про арт-центр Пінчука.

 

18 грудня (п'ятниця)

 

Із хурделиці на Сході та Півдні України, заторів у Києві, смертельних випадків та травм від сильних морозів розпочали новини всі телеканали, крім «Інтера». Тут головним повідомленням стала інформація про те, що судно «Аріана» вирушило до одного з портів Оману. Більше про це ніхто не розповідав, і навіть на «Інтері» цю новину подали без посилання на джерела інформації: «такую информацию удалось получить "Подробностям"».

 

Зима для України - стихійне лихо. Ось така основна тема повідомлень цього дня. Дані всіма каналами про кількість загиблих людей, про обморожених і травмованих, а також про знеструмлені села та містечка наводилися без посилання на джерела інформації.

 

Київ весь у снігу, а дороги не розчищають, - про це розповіли також усі канали. На Новому каналі в сюжеті Олени Данько є висновки і оцінки: «Чому снігозбиральна техніка працює в режимі невидимки - почути на камеру так і не вдалося. Комунальне керівництво дуже заклопотане. У них наради, цілодобові». Про відмови «Київавтодору» від коментарів повідомляє і Інна Боднар на «1+1». Утім, ні на Новому, ні на «1+1» конкретики нема - до кого саме зверталися, хто саме відмовив. Те, що за великого бажання почути пояснення, чому ж на вулицях столиці не прибирають, можливо, довели на Першому каналі. У сюжеті Ігоря Меделяна подається пряма мова заступника генерального директора «Київавтодору» Рожнятовського, який каже, що техніка працює, а те, що кореспондент побачив на стоянці «Київавтодору» у Подільському районі повний майданчик спецмашин - випадковість.

 

В усному повідомленні Олени Фроляк (ICTV) про те, що народні депутати звернулися до Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра і Генпрокурора, аби ті вмовили Президента внести на розгляд до парламенту постанову про звільнення Голови Національного банку, порушено ряд стандартів. Новина подається неточно і неповно - які саме депутати звернулись, від яких фракцій, у якій формі - усній чи письмовій? Баланс думок у новині порушено, оскільки у тексті зазначається: «Окрім того, обранці наполягають на розслідуванні Генпрокуратурою гучних афер у банківській сфері в часи правління Володимира Стельмаха». Думка з цього приводу протилежної сторони не наводиться.

 

Перший канал подає інформацію з ознаками замовної про передвиборчу поїздку Ющенка до Вінниці. Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV подають інформацію з ознаками замовної про передвиборну заяву Тимошенко щодо її планів провести після виборів політреформу. Замовне за ознаками повідомлення про те, що Янукович привітав у Києві дітей-сиріт зі святом Миколая, подають «Інтер», СТБ і Новий канал. Ці ж три канали подають інформацію з ознаками замовності про зустріч кандидата Литвина з міліцейськими генералами. «Інтер» і ICTV подають інформацію з ознаками замовної про те, що кандидат Тігіпко на Луганщині говорив щось про сільське господарство. СТБ подає з ознаками замовності заяви Тимошенко щодо ідеального кандидата в президенти. Новий канал подає такий матеріал про те, що дружина кандидата Яценюка повезла подарунки дітям західних областей. Про можливі фальсифікації та відмові від участі у дебатах заявив Яценюк, - ця усна інформація ICTV також має ознаки замовної.

 

Сюжет каналу ICTV про те, що представники Партії Регіонів налагоджують зв'язки з партією Християнсько-Демократичний Союз у Німеччині й там же замаються благочинністю, має ознаки замовного. Сюжет на телеканалі «Україна», де представники Партії Регіонів звинувачують у провокаціях передвиборчого періоду та можливих майбутніх фальсифікаціях на виборах представників від БЮТ, теж має ознаки замовного.

 

19 грудня (субота)

 

Сніг і затори на шляхах України цього дня були головною темою на «1+1», «Інтері», Першому каналі і 5-му каналі. Загалом же про стихію розповіли всі. Лише ICTV повідомив про те, що на Рівненщині автобус, що прямував із Києва до Мюнхена, зіткнувся з легковиком. Ця ж тема стала першою у випуску каналу. Всі телеканали повідомили про те, що на Майдані Незалежності урочисто запалили вогні на головній ялинці країни. На «Україні» це була головна новина. Про те, що ялинку на Майдані відкривали Президент Ющенко з мером Києва Черновецьким також розповіли всі канали. А те, що міському бюджету ця ялинка коштувала 125 тисяч доларів, повідомили лише «1+1» та «Україна».

 

Про снігові затори на дорогах України, переохолодження та смертельні випадки канали, як і попереднього дня, розповідали без посилання на джерело інформації. І якщо на Першому каналі (усно в студії Іванна Найда) було сказано так: «Через сильні снігопади майже 90 міст і сіл залишилися без електропостачання у 6 областях», то на «1+1» (ведучий Олексій Ліхман) ці дані необґрунтовано узагальнюються: «Негода не відступає. 6 областей України у ці хвилини до нас із вами не приєднаються - вони майже повністю без світла».

 

Народний депутат В'ячеслав Кириленко очолив новостворену партію «За Україну», представники якої вирішили підтримувати на президентських виборах Ющенка, - повідомлення «1+1», «Інтера» та ICTV має ознаки замовного. Про заяви Литвина під час передвиборчої поїздки Житомирщиною, - інформація Першого каналу, «Інтера» та ICTV має ознаки замовної.

 

Форум українських націоналістів буде підтримувати кандидата на посаду президента Ющенка, - повідомлення каналу «Інтер» має ознаки замовного. Кандидат Тігіпко привітав із нинішнім святом вихованців школи-інтернату для незрячих, - інформація «Інтера» та ICTV має ознаки замовної. Кандидат Ющенко відвідав благочинну акцію «Святому Миколаю пісню співаємо» і поспілкувався з дітьми-сиротами, - повідомлення каналу ICTV має ознаки замовного. У день Святого Миколая до Чернівців приїхав кандидат Яценюк, - інформація ICTV має ознаки замовної. Режисер Яков Седлар зняв про Тимошенко фільм, - сюжет ICTV має ознаки замовного.

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають ознаки замовних:

 

Перший канал - 17

 

14.12   Тимошенко роздає акти на землю на Київщині

14.12   Ющенко про проблеми молоді

14.12   Янукович звертається до пенсіонерів

15.12   Литвин на Волині

15.12   Тимошенко на Луганщині

15.12   Ющенко про розвиток України

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Тимошенко про зміну керівництва НБУ

16.12   Тимошенко про земельні акти

16.12   Ющенко про передвиборчі заяви Яценюка

17.12   Ющенко і аграрії

17.12   Тимошенко роздає квартири на Чернігівщині

17.12   Литвин про підкуп членів виборчкомів

18.12   Ющенко в Вінниці

18.12   Тимошенко про політреформу

19.12   Кириленко за Ющенка

19.12   Литвин на Житомирщині

 

 

«1+1»  - 6

 

14.12   Янукович за чесні вибори

14.12   Іменини Луценка

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Янукович про кредити МВФ

16.12   Тимошенко про «Укрзалізницю»

16.12   Ющенко і інтелігенти

 

 

«Інтер» - 30

 

14.12   Тимошенко роздає акти на землю на Київщині

14.12   Янукович за чесні вибори

14.12   Литвин в Прилуках

14.12   Тігіпко проти наркоманії

15.12   Литвин на Волині

15.12   Тимошенко на Луганщині

15.12   Ющенко про бюджет

15.12   Янукович на Миколаївщині

15.12   Янукович про корупцію

15.12   Партія регіонів у Берліні

15.12   Тігіпко на Львівщині

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Ющенко про передвиборчі заяви Яценюка

16.12   Янукович про кредити МВФ

16.12   Ющенко і інтелігенти

16.12   Тимошенко в Кагарлику

16.12   Тігіпко в Харкові

17.12   Ющенко і аграрії

17.12   Тимошенко роздає квартири на Чернігівщині

17.12   Янукович у Львові

17.12   Литвин і онкохворі діти

17.12   Тігіпко в Алчевську

18.12   Тимошенко про політреформу

18.12   Янукович і діти

18.12   Литвин і генерали

18.12   Тігіпко на Луганщині

19.12   Кириленко за Ющенка

19.12   Литвин на Житомирщині

19.12   Націоналісти за Ющенка

19.12   Тігіпко і діти

 

 

СТБ - 9

 

14.12   Янукович за чесні вибори

14.12   Литвин в Прилуках

15.12   Тимошенко на Луганщині

15.12   Янукович на Миколаївщині

16.12   Янукович про кредити МВФ

17.12   Арт-центр Пінчука

18.12   Янукович і діти

18.12   Литвин і генерали

18.12   Тимошенко про ідеального кандидата

 

 

Новий канал - 18

 

14.12   Янукович за чесні вибори

14.12   «Наказ майбутньому президенту» Януковичу

15.12   Литвин на Волині

15.12   Тимошенко на Луганщині

15.12   Янукович на Миколаївщині

15.12   Тігіпко на Львівщині

15.12   Заяви Яценюка

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Янукович про кредити МВФ

16.12   Тігіпко в Харкові

17.12   Тігіпко в Алчевську

17.12   Яценюк на Тернопіллі

17.12   Арт-центр Пінчука

17.12   Янукович на Прикарпатті

18.12   Тимошенко про політреформу

18.12   Янукович і діти

18.12   Литвин і генерали

18.12   дружина Яценюка і діти

 

 

ICTV  - 29

 

14.12   Янукович за чесні вибори

14.12   Тігіпко проти наркоманії

14.12   Тимошенко і чорнобильці

14.12   Янукович і чорнобильці

14.12   Ющенко і чорнобильці

15.12   Литвин на Волині

15.12   Тимошенко на Луганщині

15.12   Янукович на Миколаївщині

15.12   Тігіпко на Львівщині

15.12   Заяви Яценюка

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Янукович про кредити МВФ

16.12   Тимошенко про «Укрзалізницю»

16.12   Тігіпко в Харкові

17.12   Тимошенко роздає квартири на Чернігівщині

17.12   Тігіпко в Алчевську

17.12   Яценюк на Тернопіллі

17.12   Арт-центр Пінчука

17.12   Янукович на Прикарпатті

18.12   Тимошенко про політреформу

18.12   Тігіпко на Луганщині

18.12   Яценюк про фальсифікації

18.12   Партія регіонів у Берліні

19.12   Кириленко за Ющенка

19.12   Литвин на Житомирщині

19.12   Тігіпко і діти

19.12   Ющенко і діти

19.12   Яценюк у Чернівцях

19.12   Кіно про Тимошенко

 

 

5 канал - 2

 

14.12   Ющенко і чорнобильці

14.12   Тимошенко і чорнобильці

 

 

«Україна» - 9

 

14.12   Ющенко і чорнобильці

14.12   Тимошенко і чорнобильці

15.12   Литвин на Волині

15.12   Янукович на Миколаївщині

15.12   Псевдосоціологія на користь Януковича

16.12   Литвин на Закарпатті

16.12   Тимошенко про «Укрзалізницю»

17.12   Янукович на Прикарпатті

18.12   Партія регіонів звинувачує БЮТ

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики. Загалом таких порушень:

 

 

Перший канал     25

«1+1»                    95

«Інтер»                 55

СТБ                           30

Новий канал          44

ICTV                          49

5 канал                    28

«Україна»               32

 

 


 

«Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» здійснюється у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Ілюстрація - www.fop-nachichko.uaprom.net

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32244
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 876
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 753
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 068
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 367
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 315
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
17.12.2009 07:41
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
27 726
02.12.2009 11:32
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
40 398
05.11.2009 14:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
26 111
28.10.2009 11:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
35 803
09.10.2009 09:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
65 402
01.10.2009 13:53
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
58 487
18.09.2009 07:29
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
85 359
09.09.2009 09:24
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
49 891
25.08.2009 19:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
30 901
31.07.2009 18:10
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
42 116
27.07.2009 11:05
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
43 241
16.07.2009 17:43
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
37 538
08.07.2009 14:28
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
58 331
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду