Верховна Рада залишила рекламу ліків у ЗМІ

20 Грудня 2011
11616
20 Грудня 2011
15:51

Верховна Рада залишила рекламу ліків у ЗМІ

11616
Дозволена реклама безрецептурних ліків і тих, які не внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування
Верховна Рада залишила рекламу ліків у ЗМІ

Верховна Рада не стала повністю забороняти рекламу ліків. 20 грудня парламент ухвалив у другому читанні та в цілому з правками, які дозволяють ЗМІ рекламувати ліки, законопроект № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)». За проголосували 237 народних депутатів.

 

Цей законопроект у редакції першого читання передбачав, з-поміж іншого, повну заборону реклами лікарських засобів, дозволивши рекламу лише медичних виробів та медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, що в установленому порядку дозволені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я до застосування в Україні.

 

Згідно з прийнятою в другому читанні редакцією, в законі «Про рекламу» залишаються чинні обмеження для реклами ліків, а саме заборона рекламувати рецептурні препарати.

 

Але на додачу до цього не можна буде рекламувати ліки, внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування. Цей перелік формуватиме Міністерство охорони здоров'я, рішення будуть прийматися під час державної реєстрації (перереєстрації) лікарського засобу з внесенням відповідної інформації до Державного реєстру лікарських засобів України.

 

Зміни до закону «Про рекламу» набудуть чинності через шість місяців після опублікування закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я».

 

«По суті було ухвалено таку формулу, яка вносить зміни і до закону про лікарські засоби, і до закону про рекламу, - прокоментувала «Детектор медіа» ухвалені зміни голова підкомітету з питань реклами парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк. - По-перше, дозволена реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепту, та які не внесені до переліку спеціальних лікарських засобів, заборонених для реклами. Це відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення. По-друге, норми, які змінюють правила гри на ринку реклами лікарських засобів, набудуть чинності через шість місяців. Тобто буде певний адаптаційний період для рекламної галузі».

 

Також пані Кондратюк наголосила, що закон ухвалено в компромісній редакції. «Я особисто подавала поправки до другого читання цього законопроекту, вони були враховані по суті. Поправки були спрямовані на те, щоб знайти якийсь прийнятний для рекламної галузі і ЗМІ вирішення цієї проблеми. Хочу висловити вдячність пані Тетяні Бахтеєвій (одна з авторів законопроекту. - ТК), яка не пішла на поводі у популістів, не підтримала норми щодо тотальної заборони, ухвалила виважене рішення, яке дозволить покращити контроль за споживанням ліків, але залишить рекламу з певними обмеженнями у ЗМІ», - сказала пані Кодратюк.

 

Нагадаємо, рекламісти та медійники виступали проти повної заборони реклами в ЗМІ.

 

Як писала «Детектор медіа», 19 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про рекламу», які зобов'язують супроводжувати рекламу ліків попередженням про загрозу самолікування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду