50% української музики у радіо?

17 Квітня 2007
9137
17 Квітня 2007
13:09

50% української музики у радіо?

9137
Ви можете сісти біля радіоприймача і рахувати, скільки українських пісень ви почули. У результаті повинно вийти половина всієї музики. Але від самого початку підрахунку ви можете стикнутися з проблемою, а яких виконавців назвати гордим іменем “вітчизняний виробник”?
50% української музики у радіо?

Підтримати вітчизняного виробника тепер мусять всі радіостанції України. З першого лютого на будь-якій ФМ хвилі половина музики має бути саме українською. Проти такої квоти, яка зафіксована в ЗУ Про телебачення та радіомовлення, виступають самі радійники. Кажуть, закон не досконалий.З сьомої ранку до двадцять третьої вечора можете сісти біля радіоприймача і рахувати, скільки українських пісень ви почули. У результаті повинно вийти половина всієї музики. Але від самого початку підрахунку ви можете стикнутися з проблемою, а яких виконавців назвати гордим іменем “вітчизняний виробник”?

Це питання хвилює і Юлію Владіну, продюсера ранкового шоу на "Європі ФМ":“Що, власне, є українською музикою. Чи можна до української музики віднести французькі твори чернівецької групи “Біонік” або англомовні пісні Ані Лорак, або групу “Estetic education”, російські пісні Ірини Білик. Хто має визначати, українська це музика чи ні?“

На питання Юлії Владіної голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко має відповідь. І погоджується, конкретного реєстру не зафіксовано, тому зараховують до переліку всіх виконавців, яких тільки забажають радійники: “Національна рада зарахувала в перелік все, що тільки радіокомпанії змогли придумати. Це і продукція тих, хто в Україні народився, і переїхав, і став громадянином, і вперше тут написав, і створив українською мовою, і російською, і англійською мовами. І вперше виконав. Ну, хіба що не зарахували, що хтось тут чхнув, і це також треба було зарахувати”.

Віталій Шевченко переконаний, квота на українську музику повинна існувати. У всіх європейських країнах є певний відсоток вітчизняної музики, який обов’язково повинен звучати в ефірі. І навіть у тих країнах, де національному продукту ніколи нічого не загрожувало. А нашим виконавцям конче необхідна підтримка.


Нацрада попереджає, але і заспокоює

Олександр Лірчук, програмний директор "Європи ФМ", абсолютно не згодний з Віталієм Шевченко. Він говорить, що українським музикантам від такого нав’язування слухачеві буде тільки гірше: “Така ситуація буде бити, навпаки, нашого виконавця. Вона не бути популяризувати наш ринок. Бо в ефір піде все, незалежно від якості. Головне, щоб українське“.

Олександр Лірчук просить звернути увагу на формат радіостанцій. Ну не може, за його словами "Європа ФМ" крутити половину української музики. Бо їхнє спрямування — саме європейська естрада. Так само, як і радіо “Ренесанс” або “Шансон”, джаз-станції. Стільки різножанрового українського продукту ми не маємо.

У Олександра Лірчука та його колег вже два попередження від Нацради за невиконання закону. Але Віталій Шевченко заспокоює, ліцензію ні в кого забирати не буде: “Зобов’язуємось нікого не карати за одиночними випадками, а лише у тих випадках, коли є постійні порушення. Що ми нікого не караємо, якщо є тенденція позитивна, тому на цей предмет не повинно було бути ніяких спекуляцій. І ми досі не покарали жодну компанію”.

На сто відсотків виконує і навіть перевиконує вимогу закону радіостанція “Перець ФМ”. Її представники кажуть, що української музики дуже багато, її просто треба знайти. Але погоджуються з протестувальниками – квота 50 % має змінюватися залежно від формату. Інакше всі радіостанції будуть просто однаковими.

Леся Бакалець, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9137
Читайте також
07.02.2008 09:11
Денис Жарких
для «Детектор медіа»
6 110
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анастасія Передрій
5755 дн. тому
Погоджуюсь з тим, що не усі можуть "крутити" таку кількість української музики.. Хоча, було б дивно почути це серед таких регіонів, як Крим. Там, люди точно перестануть слухати радіо... Я з Луцька, тому безперечно звикла до української музики, яка 100% пропогується місцевими радіостанціями...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду