Міністр оборони не зробив поки що юридичних кроків, аби відкликати свій позов проти журналіста «Нового региона»

13 Березня 2013
5391
13 Березня 2013
17:33

Міністр оборони не зробив поки що юридичних кроків, аби відкликати свій позов проти журналіста «Нового региона»

5391
Міністр оборони не зробив поки що юридичних кроків, аби відкликати свій позов проти журналіста «Нового региона»

Адвокат не підтвердив інформацію ЗМІ про те, що міністр оборони України Павло Лебедєв відкликав свій судовий позов проти журналіста агентства «Новый регион» Яніни Васьковської, звинувачуючи її в причетності до публікації, яка завдала шкоди його репутації і спричинила моральні страждання. Про це повідомляє «Новый регион» на своєму сайті.

 

Напередодні в ефірі Севастопольського телебачення представник Фонду Лебедєва Віталій Рожманов заявив про припинення судової справи проти журналіста. «Лебедєв Павло Валентинович дав доручення своїм помічникам, адвокату провести перевірку з приводу коректності подачі позову в тих формулюваннях і до тих осіб, яким він був пред'явлений. А також прийняв рішення просити суд припинити судову справу щодо журналіста Васьковський », - сказав пан Рожманов.

 

Адвокат Сергій Заєць, який представляє в суді інтереси Яніни Васьковської, вважає, що передчасно говорити про відкликання позову до 22 березня, коли відбудеться чергове засідання суду.

 

«У даному випадку ми маємо справу з політиками, і ця заяву сформульовано так, як зазвичай формулюють політики. Поки йдеться тільки про те, що Лебедєв "прийняв рішення просити суд". Тобто, він навіть не подав заяву. Він щось вирішив для себе, але це рішення не почало втілюватися. Що це буде, поки сказати складно, потрібно дочекатися якоїсь конкретної заяви. Коли буде конкретне судове визначення за цією заявою, тоді про щось можна буде говорити. Навіть від поданої заяви потім під різними приводами можна буде відмовитися. Я вірю тільки папірцям з печаткою, які тримаю в руках», - підкреслив юрист.

 

«Висловлювання Рожманова містить логічне протиріччя. З одного боку, вони ще щось збираються перевіряти. З іншого боку, вони використовують некоректний з юридичної точки зору термін "припинити судову справу щодо журналіста Васьковської". Якщо вони щось збираються перевіряти, значить, ця тема для них все ще становить інтерес. Вони можуть відмовитися від позову або подати заяву про залишення позову без розгляду. У першому випадку процедура не передбачає продовження. Залишення позову без розгляду - це та процедура, яка допускає повторно подачу точно такого ж позову. Це як студенту кажуть: ви погано підготувалися, почитайте і приходьте заново», - сказав Сергій Заєць в інтерв'ю «Новому региону».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», міністр оборони України Павло Лебедєв подав позов до Ленінського районного суду міста Севастополя проти оглядача російського інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської.  Високопосадовець вимагає 10 тис. доларів за публікацію недостовірної, на його погляд,  інформації.

 

Згодом Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) категорично засудила намагання міністра оборони України Павла Лебедєва стягнути 80 тис. грн  моральної шкоди з журналістки інформаційного агентства «Новый регион - Севастополь» Яніни Васьковської і заявила, що позов суперечить Європейській конвенції про захист прав людини.

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко у свою чергу висловив стурбованість намаганнями міністра оборони тягнути 80 тис. грн моральної шкоди з оглядача російського інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської і заявив, що відповідно до чинного законодавства, суб'єкти владних повноважень як позивачі у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати у судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не мають права вимагати відшкодування моральної (немайнової) шкоди (ч. 2 ст. 31 Закону України «Про інформацію»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5391
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду