Міністр оборони не може вимагати від журналіста відшкодування моральної шкоди - Микола Томенко

6 Березня 2013
6742
6 Березня 2013
12:49

Міністр оборони не може вимагати від журналіста відшкодування моральної шкоди - Микола Томенко

6742
Згідно з законодавством як суб’єкт владних повноважень він має право вимагати лише спростування недостовірної інформації
Міністр оборони не може вимагати від журналіста відшкодування моральної шкоди - Микола Томенко

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко стурбований інформацією, оприлюдненою у ЗМІ, щодо намагання Міністра оборони України Павла Лебедєва стягнути 80 тис. грн моральної шкоди з оглядача російського інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської, яка працює у Севастополі. Про це йдеться на персональному сайті народного депутата.

 

Голова Комітету звертає увагу на те, що, відповідно до чинного законодавства, суб'єкти владних повноважень як позивачі у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати у судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не мають права вимагати відшкодування моральної (немайнової) шкоди (ч. 2 ст. 31 Закону України «Про інформацію»). Спростування недостовірної інформації здійснюється у такий же спосіб, у який вона була поширена (ч. 7 ст. 277 Цивільного кодексу України).

 

Водночас, на переконання Миколи Томенка, засоби масової інформації мають доносити до суспільства об'єктивну інформацію, здійснювати контроль за діяльністю і рішеннями органів влади, сприяти вихованню громадянської культури і активної громадянської позиції. У зв'язку з цим він закликає сторони до порозуміння та пошуку можливостей позасудового врегулювання спору в цілому.

 

У разі необхідності Комітет з питань свободи слова та інформації буде готовий розглянути цю ситуацію на своєму засіданні, поінформував Микола Томенко.

 

Нагадаємо, Міністр оборони України Павло Лебедєв подав позов до Ленінського районного суду міста Севастополя проти оглядача російського інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської.  Високопосадовець вимагає 80 тис.грн за публікацію недостовірної, на його погляд,  інформації, що завдала моральної шкоди, принизила честь, гідність та ділову репутацію позивача.

 

Як писала «Детектор медіа», Ленінський районний суд Севастополя переніс розгляд справи на 22 березня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6742
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
4079 дн. тому
Тонкие миры нежной души Павла Лебедева потерпели моральный ущерб. Ах, как он нежен!!! Противный!!!! СОЛДАТЫ И СЕРЖАНТЫ! ЩАДИТЕ СВОЕГО КОМАНДИРА!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду