Позов міністра оборони до журналістки суперечить Європейській конвенції про захист прав людини - НМПУ

1 Березня 2013
5525
1 Березня 2013
15:09

Позов міністра оборони до журналістки суперечить Європейській конвенції про захист прав людини - НМПУ

5525
Позов міністра оборони до журналістки суперечить Європейській конвенції про захист прав людини - НМПУ

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) категорично засуджує намагання міністра оборони України Павла Лебедєва стягнути 80 тис. грн  моральної шкоди з журналістки інформаційного агентства «Новый регион - Севастополь» Яніни Васьковської. Про це йдеться у повідомленні прес-служби медіапрофспілки.

 

НМПУ вважає, що намагання міністра притягнути журналістку до відповідальності у судовому порядку є спробою політичного тиску на автора критичних публікацій  з метою створити прецедент, який примусить журналістську спільноту відмовитись від об'єктивного висвітлення діяльності можновладців.

 

Медіапрофспілка нагадує, що відповідно до ст.10 Європейської конвенції про захист прав людини та встановленої практики Європейського суду з прав людини найбільшим правовим захистом користуються «звичайні» громадяни, які не мають особливого становища в суспільстві, не є «зірками» спорту, кіно, шоу-бізнесу або не займаються активною політичною діяльністю. Євросуд завжди займає  позицію, згідно з якою  політик повинен бути більш відкритий для суспільства, оскільки  він сам, коли йде в політику, добровільно погоджується на прояв більш пильної уваги до його особистості, способу життя і його дій в будь-яких їх проявах.  

 

Так, у рішенні Євросуду у справі «Нова газета в Воронежі» проти Росії» від 21.12.2012 Євросуд вказав, зокрема, таке: «Суд нагадує про те, що політик, чинний у своїй суспільній якості, неминуче і свідомо виставляє кожне своє слово і вчинок під пильну увагу як журналістів, так і широкої громадськості».

 

Пан Лебедєв є політиком і тому має бути готовий до пильної уваги журналістів до громадської організації «Фонд соціально економічного розвитку м.Севастополя», який ще називають Фондом Лебедєва, а також уваги до  повідомлень,  які розповсюджуються від імені цієї організації, вважає НМПУ.  Медіапрофспілка звертає увагу на те, що повідомлення прес-служби Фонду про придбання для Севастопольської лікарні № 9 певного обладнання було складене так, що давало всі підстави зробити висновок про те, що новий рентген-апарат придбано за рахунок коштів Фонду Лебедєва.

 

НМПУ зазначає, що Павло Лебедєв повною мірою скористався наданим законом правом на відповідь. Інформаційне агентство  «Новый регион - Севастополь» добровільно та без будь-якого редагування оприлюднило офіційну позицію Фонду соціально економічного розвитку м.Севастополя щодо конфліктної ситуації.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», міністр оборони України Павло Лебедєв подав позов до Ленінського районного суду міста Севастополя проти оглядача російського інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської.  Високопосадовець вимагає 10 тис. доларів за публікацію недостовірної, на його погляд,  інформації, що завдала моральної шкоди, принизила честь, гідність та ділову репутацію позивача.

 

На першому засіданні Ленінського районного суду м.Севастополя 22 лютого юрист Лебедєва  Ігор Коптєв вимагав не лише компенсації у 10 тис. доларів,  але й клопотав про обмеження свободи пересування Васьковської, що суперечить Коституції, та про запит до БТІ, щоб мати можливість заарештувати нерухоме майно журналістки. 

 

Наступне судове засідання за позовом Лебедєва проти журналіста «Нового региона» відбудеться в Ленінському районному суді Севастополя 4 березня 2013 року о 14.00. Справу розглядає суддя Костянтин Кукурекін.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5525
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду