detector.media
03.09.2012 18:30
«Стоп-цензура!» не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?
«Стоп-цензура!» не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?

Сьогодні був на відкритті WAN-IFRA. Це найбільший медіа-захід світового рівня за останні кілька років.

Учасники руху «Стоп-цензура!» виступили з акцією протесту.

Зверніть увагу. У Південній Кореї місцевих журналістів, які також намагалися влаштувати акцію протесту під час WAN-IFRA, зупинили на ескалаторі та навіть не пустили до зали.

Між іншим, Республіка Корея займає в рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів» 44 місце і випереджає на кілька позицій США!

У Москві за спробу організувати протест під час виступу Путіна на WAN-IFRA організаторів оштрафували.

В Україні протест відбувся за задумом ініціаторів. Оскільки в залі було темно, а я сидів на гальорці, то їхніх гасел на плакатах я не зміг прочитати.

Тому цитую два з них за «Детектор медіаю«:

«Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси».

«В Україні не працює доступ до публічної інформації»

Інформую шановних активістів, що згідно з останнім (2011-2012) рейтингом поважної міжнародної організації «Репортери без кордонів», Україна покращила позицію в рейтингу свободи слова на 15 (!) пунктів. Зі 131 місця ми перемістилися на 116.

Це відбулося не в останню чергу завдяки тому, що в Україні почав діяти закон «Про доступ до публічної інформації», який схвально оцінили репортери.

«Репортери без кордонів» мають в Україні свого представника - Оксану Романюк, яка може підтвердити покращення рейтингу свободи слова в Україні. Вона має цьому своє пояснення, але факт залишається фактом. Свіжіших звітів репортери не публікували.

Хіба не знала про це «Стоп-цензура!»? Звичайно знала! Але вони обрали для акції рейтинги «Freedom House», для яких свобода слова - не провідна тема, як для репортерів, а лише одна з багатьох, яку вони моніторять поряд зі станом демократії, захистом прав людини, свободи зібрань та безлічі інших маркерів. Якщо завтра хтось оприлюднить ще гірші для України рейтинги, Ви про це дізнаєтеся з плакатів «Стоп-цензурі!».

До речі, Оксана Романюк, як учасник протесту, тримала один з плакатів. Чи це означає, що даним свого офісу вона вже не довіряє? Це все одно, якби CNN замовив власний exit-poll, але сказав, що exit-poll конкурентів з NBC кращий.

І, наостанок, назву три факти, чому я не погоджуюся з гаслом, що закон про доступ в Україні не працює.

1. Київська обласна і Київська міська державні адміністрації набрали найбільшу кількість балів за моніторингом впливової громадської організації.

«В процесі надсилання електронних запитів та отримання відповіді на них не виникає жодних проблем. Запити реєструються, а відповіді надаються якісно та вчасно», - пишуть активісти громадської організації.

2. Чиновники почали отримувати догани за ненадання відповіді журналістові за запитом, інформує сайт Інституту масової інформації, керівник якого - Вікторія Сюмар сьогодні охоче протестувала за свободу слова.

3.Адміністрація Президента чи не вперше надала відповідь на запит «Української правди», яка не викликала нарікань редакції.

Чи працює свобода інформації чи ні - це оціночні судження про напівповну/напівпорожню склянку з водою. Оптимісти кажуть, що працює, песимісти - що ні. Кожен бачить свою правду.

 

Денис Іванеско, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY