АППК пропонує закріпити кількість УПП – третина від ресурсу провайдера

30 Серпня 2012
6493
30 Серпня 2012
15:36

АППК пропонує закріпити кількість УПП – третина від ресурсу провайдера

6493
Незалежно від використаної технології
АППК пропонує закріпити кількість УПП – третина від ресурсу провайдера

Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК) пропонує законодавчо закріпити універсальну програмну послугу на рівні 1/3 від ресурсу провайдера. Таку пропозицію озвучила народний депутат України, голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко на з'їзді представників індустрії платного ТБ в Україні 30 серпня.

 

«Грубо кажучи, у кого 64 канали, то більше 21 каналу (в УПП) не можна», - коментує Олена Бондаренко, - Я прекрасно розумію, що це не сподобається великим телевізійним групам, я прекрасно розумію, що вони працюватимуть у парламенті через поважних людей, щоб цього не сталося, це наші реалії, і це нормально, коли великі групи захищають свої інтереси».

 

Як деталізувала віце-президент АППК Наталія Клітна, асоціація пропонує доповнити абзац 52, статті 1 закону України «Про телебачення і радіомовлення» таким положенням: «Універсальна програмна послуга - обов'язкове забезпечення абонентам можливості перегляду пакету програм у складі програм телерадіоорганізацій, які відповідно до ліцензій здійснюють наземне ефірне мовлення на території розташування відповідної багатоканальної телемережі, за винятком випадків застосування абонентами індивідуальних приймальних приладів або систем. Кількість програм універсальної  програмної послуги не може перевищувати 1/3 ресурсу багатоканальної мережі, незалежно від використаної технології».

 

Також АППК пропонує доповнити ст. 1 закону визначенням: «Ресурс багатоканальної мережі - частина радіочастотного спектру багатоканальної мережі, придатна для приймання та/або передавання телерадіопрограм, яка використовується провайдером програмної послуги для надання програмних послуг».

 

Є більш радикальна пропозиція щодо формування УПП, зазначає Олена Бондаренко: «Як пропонує Сергій Бойко (президент компанії «Воля». - ТК) і "Телекомунікаційна палата" - це коли в must-have входять тільки комунальні та державні ЗМІ».

 

Герман Кудінов, генеральний директор обласного об'єднання «Луганське кабельне телебачення», депутат луганської облради, навів приклад Португалії, де до універсальної програмної послуги входять лише два суспільні телеканали, в Іспанії та Англії - по одному каналу, теж суспільні.

 

Така пропозиція лунає не вперше. Раніше «Детектор медіа» писала про ідею провайдерів включити до УПП лише загальнонаціональні програми державних, комунальних, громадських ТРО, парламентський телеканал і суспільне телебачення.

 

Нагадаємо, згідно з рішенням № 1033 від 11 липня «Про включення в пакет програм універсальної послуги програм телеорганізацій, які здійснюють телемовлення в стандарті DVB-T2» Нацрада розширила перелік програм, обов'язкових до ретрансляції в кабельних мережах України (УПП) з 15-20 до 32-42, проти чого виступили учасники ринку.

 

А 29 серпня Нацрада скасувала своє рішення № 1033 від 11 липня про включення цифрових телеканалів до універсальної програмної послуги (УПП) та затвердила новий документ - «Правила формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги», у якому, за словами членів Нацради, залишається вимога про розширення УПП.

 

Також під час з'їзду 30 серпня Асоціація правовласників та постачальників контенту, Телекомунікаційна палата України, Західноукраїнська гільдія операторів кабельного телебачення представила учасникам ринку свій варіант штрафних санкцій для провайдерів.

 

Крім того, учасники з'їзду вирішили звернутися до президента та Верховної Ради з листами, у яких викладуть усі негативні наслідки, які несуть для галузі платного телебачення останні рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6493
Читайте також
19.10.2012 19:08
Юрий Крайняк, для «Детектор медіа»
23 821
19.07.2012 17:09
Мар'яна Закусило
26 340
19.07.2012 09:22
Юрий Крайняк, для «Детектор медіа»
26 145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду