Нацрада затвердила проект розмірів штрафів

11 Липня 2012
9164
11 Липня 2012
18:12

Нацрада затвердила проект розмірів штрафів

9164
Документ скерують на погодження до Кабміну і в разі погодження зареєструють у Мін’юсті
Нацрада затвердила проект розмірів штрафів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 11 липня затвердила проект Розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

За законом Нацрада може застосовувати до порушників такі санкції, як попередження, штрафи і звернення до суду по анулювання ліцензії. Але через відсутність механізму накладання штрафів регулятор цією санкцією практично не користувався.

 

Розміри штрафів у проекті Нацради прив'язано до мінімальної зарплати. Можливі порушення ліцензіатів поділено на чотири групи, для кожної групи і для кожного типу ліцензіатів застосовуються різні розміри штрафів.

 

Для загальнонаціональних телерадіомовників, залежно від групи порушення, розмір штрафу варіюється від 100 до 400 мінімальних заробітних плат, для регіональних мовників - від 20 до 50 мінімальних зарплат, для місцевих мовників - від 10 до 25 мінімальних зарплат, для супутникових мовників - від 20 до 50 мінімальних зарплат.

 

Для провайдерів береться до уваги кількість населення на території розповсюдження програм. Якщо населення становить 50 тисяч осіб і більше - розмір штрафу від 100 до 500 мінімальних зарплат, від 10 до 50 тисяч осіб - від 10 до 50 мінімальних зарплат, менше 10 тисяч осіб - від 5 до 40 мінімальних зарплат.

 

До першої групи порушень (найтяжчих) належать, наприклад: передача каналу в суборенду; передача провайдером прав ліцензіата іншій особі; порушення законодавства про рекламу і спонсорство (перевищення рекламних квот, рекламні паузи частіше, ніж це дозволено законом, розміщення провайдерами реклами в іноземних програмах, порушення норм закону про рекламу тютюну й алкоголю); ненадання провайдером універсальної програмної послуги всім абонентам у повному обсязі.

 

До другої групи порушень належать, зокрема: відсутність дозволів на експлуатацію РЕЗ і відсутність угод у провайдера з оператором мережі; трансляція програм і реклама ворожіння; розповсюдження наземним ефірним способом на одній території однакових за змістом програм; порушення законодавства про авторське право, про захист суспільної моралі, про мови, про рекламу і спонсорство; порушення трансляції вихідних даних (логотипу, позивного); невиконання рішень Нацради; неприведення ліцензіатом мовлення у відповідність до умов ліцензії у разі відмови у внесенні змін до ліцензії; недотримання умов програмної концепції; порушення під час виборчого процесу законодавства про вибори; ретрансляція неадаптованих каналів тощо.

 

До третьої групи порушень належать: відсутність даних про кожну індивідуальну програму; порушення вимог щодо ведення журналу обліку передач; відсутність угоди між ліцензіатом і абонентом; неподання провайдером до Нацради інформації про виконання концепції добору програм протягом попереднього року для щорічної перереєстрації загальної концепції добору програм для ретрансляції; деякі порушення закону про рекламу.

 

До четвертої групи порушень (найлегших) належить: неподання вчасно заяви для переоформлення ліцензії у зв'язку з організаційними змінами; неподання вчасно повідомлення про початок мовлення; неподання вчасно копії оприлюдненого редакційного статуту; внесення провайдером змін до характеристик програмної послуги до закінчення строку дії угоди без офіційно оформленого погодження абонента.

 

У разі порушень, що належать до різних груп, накладатимуть штраф у розмірі вищої групи.

 

Штрафи на порушників накладатимуть за такою процедурою(ч. 8 ст. 72 закону «Про телебачення і радіомовлення»):

- якщо після винесення попередження відповідні порушення не були усунені;

- якщо телерадіоорганізація за час після видачі (продовження) ліцензії вже отримала не менше трьох попереджень;

- якщо провайдер програмної послуги після сплати ним попереднього штрафу вже отримав не менше трьох попереджень.

 

«Ми б хотіли більше говорити про стягнення штрафів, а не доходити до санкції "оголошення попередження", і про це говорять самі ліцензіати», - наголосив голова Нацради Володимир Манжосов.

 

Якщо будуть затверджені розміри штрафів, Нацрада готова розглянути питання про скасування списку так званих адаптованих каналів, оскільки штрафи, на думку регулятора, розширять саморегулювання галузі, додав пан Манжосов.

 

Затверджений 11 липня проект нині скеровують на погодження до Кабінету Міністрів, як це передбачено п. 10 ст. 72 закону «Про телебачення і радіомовлення» (розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів). «Яким чином затверджувати цей документ - протокольно на засіданні чи постановою, чи розпорядженням - вирішувати юристам Кабміну», - повідомив Володимир Манжосов. У разі погодження документ зареєструють як регуляторний акт у Міністерстві юстиції.

 

На запитання «Детектор медіа», чи проходив проект процедуру громадського обговорення, Володимир Манжосов відповів: «Громадське обговорення, наскільки я розумію, було. Ми обговорювали це питання багато разів, і не перший раз майже той самий проект штрафів направляємо на погодження Кабінету Міністрів».

 

Деякий час тому Нацрада почала використовувати санкцію штрафів, записуючи в рішеннях, що розмір штрафу буде визначено після затвердження в Кабінеті Міністрів. Але невдовзі припинила. «Коли нас перевіряло КРУ, вони нам умовно нарахували, що ми завдали шкоди бюджету саме на таку суму, яка максимально в проекті штрафів була передбачена», - розповів голова Нацради.

 

Затверджений 11 липня документ Нацрада невдовзі обіцяє оприлюднити на своєму сайті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9164
Теги:
Читайте також
01.07.2010 10:48
Ирина Миронова, «Коммерсантъ-Украина»
24 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду