НАМ підтримала вилучення графи про мови з ліцензій

29 Серпня 2012
5936
29 Серпня 2012
14:23

НАМ підтримала вилучення графи про мови з ліцензій

5936
Вважає, що це відповідає вимогам законодавства
НАМ підтримала вилучення графи про мови з ліцензій

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) вважає, що рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про вилучення графи про мови з ліцензій відповідає вимогам законодавства та рекомендує телерадіоорганізаціям реалізовувати ці положення. Про це йдеться у зверненні НАМ.

 

«Ми розуміємо, що для будь-якої держави мовне  питання є суто політичним і саме так його треба сприймати, - коментує Ольга Большакова, керівник Центру адвокації та лобіювання НАМ, - але для нашої організації однією із найважливіших цілей завжди було створення цивілізованого ринку телерадіомовлення та сприяння легітимності діяльності телерадіоорганізацій. Тому питання про мову мовлення для нас перш за все лежить в юридичній площині. З цієї точки зору, реалізація положень Закону України "Про засади мовної політики" полягає у дерегулюванні діяльності телерадіоорганізацій в частині визначення в програмній концепції частки мовлення певними мовами. На сьогоднішній день ці положення повністю передані на саморегулювання мовників».

 

Тетяна Фоміна, юрист, керівник Правового центру НАМ відзначає, що з юридичної точки зору знаходження в ліцензіях графи про мови суперечило б існуючому законодавству: «Рішення Національної ради відповідає Закону "Про засади мовної політики", оскільки згідно з цим законом телерадіоорганізація сама визначає мову, якою вона веде мовлення. Відповідно, графа в ліцензії «Мова мовлення» не відповідає чинному закону, отже має бути вилученою».

 

Водночас депутат Київради Олег Медведєв у своєму блозі на «Українській правді» наголосив, що телерадіокомпанії повинні вибирати мову трансляції не навмання, а відповідно до «чисельності мовних груп», а мовні групи визначаються за кількістю осіб, які дану мову визнають рідною.

 

Нагадаємо, Національна рада вилучила графу про мови з ліцензійної документації. Відповідний наказ підписав голова регуляторного органу Володимир Манжосов 20 серпня. Документи було підготовлено у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про засади державної мовної політики», а також зважаючи на неодноразові звернення суб'єктів господарювання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду