Журналістів Eska Rock не лише звільнили, а й оштрафували

3 Серпня 2012
10031
3 Серпня 2012
08:51

Журналістів Eska Rock не лише звільнили, а й оштрафували

10031
Чи нівелювало це шкоду, завдану репутації України?
Журналістів Eska Rock не лише звільнили, а й оштрафували

30 липня голова Національної ради з телебачення та радіомовлення Польщі (KRRiТ) Ян Дворак прийняв рішення оштрафувати на 75 тисяч злотих (близько 180 тисяч гривень) польське радіо Eska Rock за поширення дискримінаційних та відверто образливих висловлювань про українок. Нагадаємо, що 12 червня цього року в ефірі ранкової програми Poranny WF двоє журналістів - Міхал Фігурський і Куба Воєвудський - пожартували над українськими жінками: мовляв, справжні поляки повинні поводитися з українками як із домогосподарками. На офіційному сайті KRRiТ Ян Дворак повідомив, що висловлювання ведучих є «образливими для українок і жінок у цілому». «Вислови можна розцінювати як дискредитацію за ознакою громадянства і статі, - йдеться у заяві Дворака. - Ці заклики підбурюють до ненависті, особливо в контексті турніру Євро-2012, організованого спільно Польщею та Україною». Також на сайті KRRiТ зазначено, що за кар'єру цих радіожурналістів на їхню адресу надійшло загалом 23 скарги.

 

Нагадаємо, що після активної критики образливих висловлювань про українок у польських та українських ЗМІ, звернення Міністерства закордонних справ України до Польщі з вимогою вибачення журналістів керівництво радіостанції Eska Rock закрило програму та звільнило скандальних ведучих.

 

Чи вдалося у такий спосіб нівелювати шкоду, завдану репутації України, «День» поцікавився в експерта-міжнародника, доктора політичних наук Григорія ПЕРЕПЕЛИЦІ:

- Польща - правова держава, і, відповідно, її органи діють у рамках права. Національна рада з телебачення та радіомовлення Польщі вдалася до правового методу покарання - адміністративного штрафу. Я думаю, що покарання цілком виправдане з правової та політичної точки зору, адже цей прецедент завдає шкоди не тільки іміджеві України, а й офіційним українсько-польським відносинам. Польща завжди була найвідданішим союзником України в зовнішньополітичних справах, зокрема у питанні європейської інтеграції нашої країни. Взагалі про цей випадок потрібно говорити як про приклад того, як слід відстоювати репутацію українців (і водночас потрібно визнати, що оперативна й адекватна реакція Польщі зумовлена швидше європейськістю цієї країни, ніж зусиллями наших чиновників. - Авт.). Було б добре, якби Міністерство закордонних справ України з відповідною вимогою зверталося й до Російської Федерації, журналісти якої досить часто ображали та продовжують ображати українців. Поки що мені невідомі випадки, коли б російські органи влади вдавалися до санкцій щодо власних ЗМІ за «напади» на Україну.

 

Реанімовувати репутацію України потрібно перш за все за допомогою спеціальних державних програм, а також високого культурного рівня самих громадян нашої країни. Погодьтеся, що стереотип польських журналістів про українок як домогосподарок частково викликаний і тим, що більшість наших громадян справді влаштовуються в Польщі на тимчасову непрестижну роботу. Наша влада має більше розвивати співробітництво з польськими та європейськими телеканалами, радіостанціями і газетами, пропагуючи позитивний образ України. Загалом, порівняно з 1990-ми роками, коли імідж українок у світі передовсім був пов'язаний із секс-бізнесом, тенденції до зламу цього стереотипу відчутні. Утім, для формування позитивного образу країни, представлення в інформаційному просторі світу наших співвітчизників такими, якими вони є насправді, ще потрібно багато працювати.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10031
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду