Справу польських радіоведучих щодо образи українок передали до суду

10 Листопада 2012
5594
10 Листопада 2012
11:27

Справу польських радіоведучих щодо образи українок передали до суду

5594
За жарти про українок шоуменам загрожує по три роки тюрми
Справу польських радіоведучих щодо образи українок передали до суду

Справу ведучих радіо Eska Rock Якуба Воєвудського та Міхала Фігурського передали до одного з районного судів Варшави. По це з посиланням на Польське агентство преси (РАР) повідомляє «Укрінформ».

 

У вересні, як повідомляла «Детектор медіа», прокуратура висунула шоуменам звинувачення в образі українок в ефірі радіо Eska Rock 12 червня нинішнього року.

 

«На початковому етапі суд перевірить формальну правильність акту про обвинувачення», - каже речник окружного суду столичної дільниці Варшава-Прага Йоанна Адамович.


Формально, жоден з ведучих не визнав своєї провини. Раніше Міхал Фігурський дав коротке свідчення прокуратурі з цього приводу, а Якуб Воєвудський відмовився це зробити. Їм загрожує до трьох років ув'язнення.


Нагадаємо, двоє відомих у Польщі журналістів Якуб Воєвудський і Міхал Фігурський після матчу Україна - Швеція в ефірі розважального радіо Eska Rock 12 червня у зневажливій формі висловилися щодо українок.


З огляду на протести з боку місцевих українців, багатьох неурядових організацій в Польщі та реакцію МЗС України, прокуратура у Польщі почала розслідування за статтею 257 Кримінального кодексу щодо публічної зневаги людей з огляду на національну, етнічну, расову чи релігійну приналежність.

Представники радіостанції підкреслюють: програма Poranny WF, яка виходила в її ефірі з кінця січня 2008 року, була сатиричною та не відображала справжніх поглядів її ведучих. Юристи у 9-сторінковій аргументації для суду, серед іншого, навели цитати з публікацій відомих у Польщі осіб, котрі стали на захист Куби Воєвудського та Міхала Фігурського, переконуючи, що своїми висловлюваннями вони насправді боролися із ксенофобією та расизмом, а не пропагували їх.

 

У червні проект Poranny WF було закрито. «За поширення образливих і дискримінаційних висловлювань про українок» радіо Eska Rock оштрафували на 75 тисяч злотих (близько $22,4 тис.)

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5594
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду