Закрито програму радіо Eska Rock, де образили українок. Польська Нацрада може позбавити радіо ліцензії

26 Червня 2012
7395
26 Червня 2012
11:24

Закрито програму радіо Eska Rock, де образили українок. Польська Нацрада може позбавити радіо ліцензії

7395
Радіостанція вже має два штрафи від Нацради за ксенофобські висловлювання
Закрито програму радіо Eska Rock, де образили українок. Польська Нацрада може позбавити радіо ліцензії

Польська радіостанція Eska Rock закрила ранкову телепрограму Poranny WF, у якій ведучі Міхал Фігурський і Куба Воєвудський 12 червня образили українських заробітчанок. Про це повідомляє УНІАН.

 

Poranny WF виходила в ефір з початку 2008 року Рішення про закриття програми ухвалено в понеділок, 25 червня.

 

Також сьогодні, 26 червня, за інформацією УНІАН, Національна рада радіомовлення та телебачення Польщі (KRRiT) планує розглянути цю справу на своєму засіданні.

 

Рада відзначила, що отримала численні скарги на висловлювання Куби Воєвудського та Міхала Фігурського у програмі Poranny WF на тему українських хатніх робітниць від «обурених слухачів радіо», а також від Посольства України у Варшаві та Об'єднання українців у Польщі.

 

«Члени Ради розглядають усі можливості покарання, котрі передбачає чинне законодавство, включно з відкликанням концесії (ліцензії)», - йдеться у повідомленні. KRRiT зауважила, що минулого року вже двічі карала радіостанцію за висловлювання ведучих програми Poranny WF щоразу на суму близько 15 тис. дол.

 

Зокрема, 25 травня 2011 року звучали образливі висловлювання на адресу прес-секретаря Головної інспекції дорожнього транспорту Елвіна Гаядхура: ведучі, з-поміж іншого, назвали його «негром», через те що його батько походить з Індії. У червні 2012 року прокуратура спрямувала справу за цим фактом до суду. «Через кілька місяців за схожі висловлювання на адресу Елвіна Гаядхура Рада знову оштрафувала радіо на такий же розмір штрафу», - відзначили в KRRiT. Рада зауважила, що розглядала ще кілька інших справ стосовно скарг на висловлювання у програмі Poranny WF.

 

Нагадаємо, під час програми на радіо Eska Rock 12 червня польські журналісти Міхал Фігурський і Куба Воєвудський дозволили собі такі висловлювання:

 

«Воєвудський: А знаєш, що я вчора зробив після матчу з Україною?

Фігурський: Що?

Воєвудський: Я вчинив як справжній поляк...

Фігурський: Ти копнув собаку?

Воєвудський: Ні, я вигнав свою українку (сміх)

Фігурський (сміх): А то добра ідея (сміх). Мені це ще не прийшло в голову. Знаєш що? Я зі злості сьогодні їй не заплачу.

Воєвудський: Знаєш що, а я заберу свою назад, заберу її гроші та знову вижену (сміх)

Фігурський: Скажу тобі, що якби моя була хоча б трохи симпатичніша, то я би її ще зґвалтував.

Воєвудський: Е-е.. я не знаю, як моя виглядає, бо вона весь час на колінах (сміх)».

 

22 червня, у п'ятницю, польська радіостанція Eska Rock у прямому ефірі попросила вибачення в громадянок України за непристойні жарти. Форма вибачення була розрахована на слухачів із почуттям гумору. Міхал Фігурський зачитав його польською, англійською, російською та французькою мовами під звуки національного гімну України.

 

Згодом ведучого Міхала Фігурського відсторонили від ведення церемонії півфінального матчу цьогорічного чемпіонату Європи з футболу, що відбудеться у Варшаві 28 червня.

 

Окружна прокуратура Варшави (район Прага) вирішила розпочати розслідування у цій справі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7395
Читайте також
12.07.2012 12:57
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
20 699
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду