Штраф Нацради не перевищуватиме розміру ліцензійного збору

24 Жовтня 2012
4897
24 Жовтня 2012
20:39

Штраф Нацради не перевищуватиме розміру ліцензійного збору

4897
Нацрада допрацювала проект розмірів штрафів
Штраф Нацради не перевищуватиме розміру ліцензійного збору

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 24 жовтня затвердила пропозиції до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про погодження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення». Про це повідомила заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

 

Це доопрацьований з урахуванням пропозицій громадськості проект розмірів штрафів, що був затверджений Нацрадою 11 липня. Документ передають до Державного комітету телебачення і радіомовлення України для подальшої передачі в Кабмін.

 

Проект урядового розпорядження поділяє можливі порушення на чотири групи, окремі для провайдерів і мовників. «Ми пішли на зустріч Незалежній асоціації телерадіомовників і "Телекомунікаційній палаті" і розмежували телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги. Відтак, чотири групи порушень окремі для провайдерів, окремі для ТРО», - розповіла Лариса Мудрак.

 

З переліку порушень допрацьованого проекту виключено ті, що стосуються закону про рекламу та регулюються Держспоживінспекцією, а також ті, що стосуються закону про авторські та суміжні права. «Лишилися в нас тільки ті порушення, які торкаються закону про телебачення і радіомовлення, умов ліцензії та реклами в частині квоти і розташування в програмній сітці», - пояснила пані Мудрак.

 

Для одиниці виміру розмірів штрафів, як і раніше, пропонується застосувати показник мінімальної заробітної плати, розмір якої законодавчо встановлюється при затвердженні Державного бюджету України.

 

При цьому формула для розрахунку розмірів штрафів максимально наближена до чинної Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору, оскільки використовуються однакові параметри (мінімальна заробітна плата, кількість населення, яке проживає на території розповсюдження програмної послуги).

 

У документі передбачено обмеження щодо граничного розміру штрафів. «Штраф не може перевищувати розміру ліцензійного збору на момент накладання штрафу», - пояснила пані Мудрак.

 

Рішення Нацради про затвердження проекту урядової постанови обіцяють невдовзі оприлюднити на офіційному сайті.

 

Пропозиції щодо розмірів штрафів надійшли до Нацради від Асоціації правовласників та постачальників контенту, «Телекомунікаційної палати України», «Західноукраїнської гільдії операторів кабельного телебачення», Незалежної асоціації телерадіомовників, Спілки кабельного телебачення України, Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення, Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

 

Нагадаємо, штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом про телебачення і радіомовлення. Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Але досі розміри штрафів не були затверджені. Це вже шоста спроба Нацради затвердити їх.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4897
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду