Експерти радять Нацраді запровадити систему штрафів

25 Лютого 2010
13676
25 Лютого 2010
19:09

Експерти радять Нацраді запровадити систему штрафів

13676
Експерти радять Нацраді запровадити систему штрафів

Національній раді з питань телебачення і радіомовлення слід запровадити систему штрафів з чіткою градацією порушень і лібералізувати застосування санкції попередження. Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Спрощення порядку продовження строку дії ліцензій на телерадіомовлення», організованого 24 лютого Інститутом медіа права.

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко як спосіб спрощення продовження ліцензії запропонував застосування такої санкції як штраф. На думку Інституту медіа права, найчастіша санкція Нацради - попередження - стала способом шантажу телерадіоорганізацій, тому що вони далі не можуть продовжити ліцензію.

 

«Законом передбачено, що Нацрада може застосувати штрафи, а Кабмін їх затверджує. Розроблялася спеціальна постанова Кабміну, але вона загубилася, залишилася тільки проектом», - нагадав юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай. У 2009 році Нацрада оштрафувала три компанії, записавши в рішеннях: «застосувати санкцію у вигляді штрафу, розмір якого буде встановлений Кабміном».

 

Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко підкреслила, що сума штрафу повинна враховувати різні чинники: серйозність порушення, історія порушень власником ліцензії, будь-яка фінансова вигода, яку власник ліцензії міг одержати в результаті мовлення (наприклад, надходження від реклами) і загальний фінансовий стан мовника. Також пані Котенко говорила, що ліцензія повинна автоматично подовжуватися, якщо немає ніяких санкцій.

 

«Я пропоную, щоб штрафи встановлювалися тільки за порушення економічного характеру: недотримання квот на рекламу, відсутність озвучки українською мовою. Порушення, які стосуються поширення суспільно небезпечної інформації, якщо вони неумисні, але систематичні, повинні мати наслідком автоматичну відмову в продовженні ліцензії. А якщо вони ще й умисні, то мають призводити до анулювання ліцензії», - запропонувала керівник центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації мовників Ольга Большакова. При цьому суму штрафу, на її думку, слід визначати в п'ятикратному розмірі від прибутку, отриманого внаслідок порушення.

 

Юрист Тетяна Степанюк заперечила, що мовники приховують реальні прибутки, тому суми штрафів у такому випадку будуть мізерними й ніякого виховного впливу на порушників не матимуть.

 

У відповідь їй керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк закликав взяти за аналогію процедури, що діють в антимонопольному законодавстві, коли сума штрафу виводиться як відсоток від доходів за попередній рік. Він наголосив, що при такому підході штрафи не повинні мати наслідком відмову в продовженні ліцензії.

 

Учасники круглого столу дійшли згоди, що потрібна ліберальніша система санкцій, яка б стимулювала ринок уникати порушень. Зокрема необхідна градація порушень. Залежно від його серйозності можливе попередження (у вигляді листа, який Нацрада надсилає до компанії) або штраф, а нинішню форму попередження слід перейменувати на іншу санкцію та застосовувати тільки в найсерйозніших випадках. Тарас Шевченко також нагадав про санкцію тимчасового призупинення ліцензії (використовується, приміром, у Грузії).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13676
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5178 дн. тому
и когда будут выполнять ограничения по поводу концентрации медиа в одних руках? или отмените закон, если вы бессильны его выполнять, или найдите мужество штрафовать и лишать лицензии кого угодно - ведь это будет обоснованно законом, а не чья-то выдумка, даже олигархов, тем более, что они у нас не настоящие, а блатные, выращенные сначала на комсомольских деньгах, а затем на присвоении разницы между валовым региональным продуктом и средней зарплаты отдельно взятых областей - благодаря родственному доступу к телу очередного царька (киевского или донецкого - не имеет значения) нашей дикой саванны...
micka
5178 дн. тому
вы лучше скажите, когда начнут штрафовать каналы, рекламистов и рекламодателей за размещение прямо и недвусмысленно запрещенной рекламы о зубной пасте (практически все бренды) и шампунях (разные бренды), где используются выражения "асоціація професійних... рекомендує", а также с использованием настоящих или сымитированных врачей в белых халатах. Там уже такие суммы набегают - давно хватило бы на громадське телебачення с десятками миллионов бюджета. Или в нацраде и дальше все сцикуны и взяточники? клептократы сраные!
//
5179 дн. тому
Почесали языками...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду