Національна рада почне штрафувати телерадіоорганізації та кабельних операторів

18 Серпня 2008
16726
18 Серпня 2008
16:55

Національна рада почне штрафувати телерадіоорганізації та кабельних операторів

16726
Національна рада почне штрафувати телерадіоорганізації та кабельних операторів
На сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з’явився проект постанови «Про стягнення з телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги штрафу у разі порушення ними вимог Закону «Про телебачення і радіомовлення» або ліцензійних умов». Газета «Экономические известия» припускає, що Кабмін найближчим часом має підписати цю постанову, і Національна рада почне штрафувати телерадіокомпанії.
 
Проект
 
Кабінет Міністрів України
 
ПОСТАНОВА
 
від _______________2008 р. №____
 
м.Київ
 
Про стягнення з телерадіоорганізацій та провайдерів
 програмної послуги штрафу у разі порушення ними вимог
 Закону України ”Про телебачення і радіомовлення”
або ліцензійних умов
 
Відповідно до статті 72Закону України „Про телебачення і радіомовлення” Кабінет Міністрів України постановляє:
 
1. Встановити, що розмір штрафу, який застосовується Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення до телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги у разі порушення ними вимог Закону України „Про телебачення і радіомовлення” або ліцензійних умов, не може перевищувати 25 відсотків розміру ліцензійного збору, сплаченого при отриманні відповідної ліцензії.
           
2. ДозволитиНаціональній раді України з питань телебачення і радіомовлення своїм рішенням визначати конкретний розмір штрафу в межах максимального розміру за результатами виявлених фактів порушення вимог законодавства або ліцензійних умов.
 
 
Прем’єр-міністр України                                                                                Юлія Тимошенко
 
 
Штрафні санкції законом «Про телебачення і радіомовлення» дійсно передбачені, але через відсутність механізму стягнення Національна рада з питань телебачення і радіомовлення досі жодного разу їх не застосовувала. Як швидко вона зможе це зробити, тепер залежить від уряду. Представників галузі, які погоджуються із самим стягненням штрафів, не влаштовує їх розмір у зв’язку з підвищенням розміру ліцензійного збору.
 
Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко впевнена, що прийняття цієї постанови в будь-якому випадку вплине на телевізійну галузь і зараз сприйматиметься як тиск. «Після неадекватного збільшення ліцензійного збору сума штрафів може виявитися занадто великою. Покращити процедуру регулювання можна абсолютно іншими методами. У звязку з тим, що ця постанова розроблялася дуже довго, її актуальність вже пора переглянути. Йдеться не тільки про зменшення штрафу, а й про те, як правильно вирішити процедури реєстрації».
 
Тетяна Смирнова, юрист телеканалу «1+1», зазначила, що 25% від ліцензійного збору – це значна сума для загальнонаціонального телеканалу, враховуючи те, що ліцензійний збір для телекомпанії розраховується залежно фактично від кількості передавачів.
 
Автором проекту постанови є Нацрада, повідомив «ТК» перший заступник голови Нацради Ігор Курус. «З 1994 року, з моменту набуття чинності законом «Про телебачення і радіомовлення», порядок застосування штрафів не був визначений урядом. Національна рада ще два роки тому розробила це положення. Сподіваємося, що уряд його затвердить. Ситуація виглядає таким чином, що в законі є норма, яка передбачає штраф, і її треба дотримуватися. Думаю, що це було б легше і телекомпанії, тому що інколи ТРО краще заплатити штраф, ніж, скажімо, отримати санкцію – анулювання ліцензії», - каже пан Курус.
 
Штрафні грошові стягнення - найпоширеніший у світі інструмент боротьби з порушеннями, які застосовують до ТРО регуляторні органи. Про це розповів «ТК» директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. «Нещодавно у Великобританії було накладено найбільший в історії британського регуляторного органу штраф у 5 мільйонів фунтів стерлінгів! До речі, за порушення телерадіокомпанією правил проведення інтерактивної гри. У всіх країнах головною санкцією, яка має стримувальний ефект, для ТРО є грошовий штраф. В Україні ж хоч штрафи і передбачені, через відсутність процедури вони Нацрадою фактично взагалі не стягувалися», - наголосив він.
 
На його думку, необхідно також змінити на законодавчому рівні ситуацію, коли будь-яка санкція, в тому числі попередження, веде до втрати права на автоматичне подовження ліцензії. «Це дуже серйозно, тому що всі великі ТРО, які мають політичний або інший захист, десятки разів порушують законодавство, але їм навіть не виносять попередження», - каже Тарас Шевченко.  
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16726
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
В.Тимофієнко
5741 дн. тому
Давно й настійливо пропонований і вже навіть не очікуваний крок. Хоча передбачена п.2 проекта постанови “вилка” у визначені суми штрафу – від 0 до 25% ліцензійного збору в руках відомої всім своєю непідкупністю Національної ради мимоволі видає її (Національної ради) мрії – скінчилось масове ліцензування. Не припустимо, зберегти цю норму – необхідні тарифи за кожне з порушень
Михайло
5741 дн. тому
Кабельщики працюють по повному безпрєдєлу. Був в Донецьку і у Харкові, які хочуть канали ретранслюють, хто хоче, той пхає туди свою рекламу. В цих містах можна дивитись "неочищені" "СТС", "Рен ТВ", "ТНТ" та ін.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду