Організатори Євробачення заплющують очі на деспотію Алієва – правозахисники

22 Травня 2012
27288
22 Травня 2012
07:54

Організатори Євробачення заплющують очі на деспотію Алієва – правозахисники

27288
Організатори Євробачення заплющують очі на деспотію Алієва – правозахисники

Подія, цілком протилежна святковому передчуттю фіналу конкурсу Євробачення-2012, відбулася в понеділок у центрі Баку. Поліція брутально розігнала демонстрацію на захист права вільних зібрань громадян. На думку критиків, офіційні особи пісенного конкурсу Євробачення, які у ці дні присутні на генеральних репетиціях та півфіналах, закривають очі на процвітання в Азербайджані деспотичного режиму Ільгама Алієва.

 

Засоби інформації Азербайджану постійно «крутять» рекламу з оптимістичною піснею конкурсу Євробачення: «Ми - герої». Все подається в контексті музичного свята, на фінал якого очікують 26 травня, у яскравих безтурботних фарбах веселого нібито життя в країні.

 

Але є й інший бік життя азербайджанців, який підтверджує брутальний розгін демонстрантів поліцією Баку цього понеділка.

​​

Правлячий режим Ільгама Алієва не поскупився на витрати для яскравого шоу Євробачення. Лише на концертний зал витратили понад 130 мільйонів доларів. Але спостерігачі кажуть, що влада Баку у переддень музичного свята не припиняє закривати рота журналістам, активістам, критикам режиму.

 

Азербайджан за підсумками 2011 року в індексі свободи слова «Репортерів без кордонів» посів 162-ге місце зі 179. Репортер Ідрак Аббасов ще не став на ноги після брутальної фізичної розправи в його ж домі з боку представників сил безпеки Азербайджану. Не припиняються погрози прихильників Алієва на адресу кореспондента Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової, яка висвітлює  бізнесові оборудки родини президента країни.

 

Представник «Міжнародної амністії» Макс Такер називає ситуацію в Азербайджані жахливою. «Є межа, яку не можна порушувати, - зазначає він. - Якщо ви ведете мову про родину президента Алієва й показуєте корупцію у правлячих олігархічних верхах, то ви ризикуєте бути атакованими режимом. Я б сказав, що ситуація зі свободою слова в Азербайджані тепер є значно гіршою, ніж у Росії чи Україні».

 

Контраст: в'язні сумління і свято Євробачення в Баку

 

У в'язницях Азербайджану нині перебуває 12 в'язнів сумління.

 

У Баку спромоглися випустити на волю 16 травня лише 13-го політв'язня, одного з учасників акції протесту опозиції у квітні 2011 року - Ельнура Меджідлі.

 

Макс Такер вважає, що організатори Євробачення не повинні заплющують очі на подібні речі. На його думку, у Європейському Союзі також мало говорять про порушення прав людини в Азербайджані через енергетичні поклади цієї країни.

 

Але критика таки лунає з боку деяких європейських політиків. В інтерв'ю Радіо Свобода німецький депутат Бундестагу Волькер Бек заявив, що Євробачення треба використати не для виправдання режиму, а для того, щоб привернути увагу до проблем пересічних азербайджанців.

 

«Такого допускати ми не можемо. У той час, коли журналістів, блогерів переслідують, у в'язницях сидять політв'язні, протестувальників б'ють на вулицях, ми мовчимо й вітаємо аплодисментами виконавців конкурсу», - зауважив німецький парламентар.

 

Василь Зілгалов,  «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василь Зілгалов, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27288
Читайте також
26.05.2012 11:10
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
20 537
22.05.2012 10:49
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
15 424
15.05.2012 17:12
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
7 308
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду