Amnesty International та колишні учасники «Євробачення» закликають Азербайджан поважати свободу слова

3 Квітня 2012
7519
3 Квітня 2012
20:01

Amnesty International та колишні учасники «Євробачення» закликають Азербайджан поважати свободу слова

7519
Amnesty International та колишні учасники «Євробачення» закликають Азербайджан поважати свободу слова

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International 2 квітня розпочала кампанію з вимогою до влади Азербайджану поважати свободу вираження та свободу слова. Про це йдеться в повідомленні організації.

 

До Amnesty International приєдналися музиканти з різних країн Європи, зокрема колишні переможці та учасники «Євробачення», яке цього року пройде 22-26 травня в столиці Азербайджану - Баку. Вони закликають Європейську мовну спілку - організатора конкурсу - зробити більше, щоб влада Азербайджану поважатиме права людини.

 

Кампанія розпочалася 2 квітня, рівно через рік після того, як десятки мирних демонстрантів були арештовані під час антиурядових демонстрацій, а ще 14 залишаються за ґратами.

 

Як нагадує Amnesty International, 2 квітня 2011 року сотні демонстрантів, яких надихнули події на Близькому Сході і в Північній Африці, вийшли на вулиці, щоб закликати до демократії і поваги прав людини. Вони були жорстоко розігнані ОМОНом. Уряд покарав 16 осіб, які підозрювалися, як організатори протестів, засудивши кожного з них до трьох років позбавлення волі. Члени цієї групи «Весна 16» просто намагалися втілити своє право на свободу висловлювань. На даний момент 14 з них все ще ув'язнені.

 

«Євробачення святкує свободу самовираження, і організатори стверджують, що прагнуть бути чемпіонами свободи засобів масової інформації. Тим часом у Азербайджані одна з найгірших ситуацій зі свободою слова в Європі. Пересічні азербайджанці, котрі намагаються висловлювати вільно свої погляди, живуть в атмосфері страху останні двадцять років», - сказав Макс Такер, координатор кампанії Amnesty International по Азербайджану. На його думку, Європейська мовна спілка має можливість вимагати від уряду забезпечення свободи вираження і це було б видатною спадщиною цьогорічного конкурсу.

 

За словами української співачки Альоші, яка підтримала кампанію Amnesty International, після розпаду Радянського Союзу ситуація в Азербайджані не так сильно відрізнялася від ситуації в Україні. «Останні двадцять років були важкими, але ми можемо озирнутися назад і сказати, що зараз набагато більше свободи в Україні, ніж в радянські часи. Однак уряд Азербайджану досі стверджує, що потрібно більше часу, щоб пристосуватися. Час? Не потрібно часу, щоб поважати фундаментальні права людини. Влада просто повинна бути досить сміливою і лояльною, щоб бути терпимою до тих, хто її критикує», - вважає вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7519
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду