GfK: більше 20% киян слухають радіо через інтернет

29 Березня 2012
9942
29 Березня 2012
12:24

GfK: більше 20% киян слухають радіо через інтернет

9942
GfK: більше 20% киян слухають радіо через інтернет

Більше 20% киян слухають радіо через мережу інтернет. Такі дані оприлюднила компанія GfK, яка здійснила поставку першої хвилі нового дослідження аудиторії радіо по місту Києву. Про це повідомляє прес-служба «Радіокомітету», на замовлення якого проводиться дослідження.

 

Опитування відбувалось у січні-березні 2012 року, у ньому взяло участь більше 3 тис. респондентів.

 

«Вперше було зафіксовано високий рівень слухання радіо через інтернет: більше 20 % киян слухали радіо через інтернет», - йдеться у повідомленні.

 

Натомість за останніми даними за 2011 рік компанії TNS (попередній вимірювач радіоаудиторії), 88% опитаних відповіли «ні» на запитання про слухання радіо через інтернет, уточнив «Детектор медіа» Ігор Даценко, голова технічного комітету «Радіокомітету» і голова департаменту стратегічних досліджень в ZenithOptimedia.

 

«Мені складно судити про причини відмінностей, вони можуть бути як методологічні - раніше опитування в Києві проводився шляхом дзвінків тільки на стаціонарні телефони, GfK зараз обдзвонює і мобільні, і стаціонарні телефони, так і органічні - зростання слухання радіо через інтернет це просто відображення реальності, в якій дешевшає доступ до інтернету, особливо це стосується бездротового інтернету, використання мобільних телефонів для доступу в мережу. З точки зору аналітики це добре, велика наповнюваність групи "слухачів через інтернет" дозволить як радіостанціям, так і рекламодавцям зрозуміти, хто ці люди і які у них вподобання в радіослуханні», - зазначив пан Даценко.

 

За результатами першої хвилі досліджень GfK, щоденно більше 57% киян у віці 12-65 років слухають радіо. Кожен радіослухач в середньому слухає радіо протягом 4 год 37 хв. Рейтинг радіо для середньої 15-хвилинки перевищує 11%.

 

Голова «Радіокомітету» Олександр Барановський, виконавчий віце-президент «Групи АДВ Україна» з медіа, вважає не зовсім коректним порівняння результатів першої хвилі по Києву дослідження GfK зі старими даними TNS, оскільки нове дослідження проводиться за іншою методикою. «Про остаточні дані з рейтингами ми можемо судити лише після другої хвилі дослідження, коли методика дозволить порівняння з даними попередніх років», - зазначив він.

 

Окрім учасників «Радіокомітету» (Радіогрупа УМХ і радіохолдинг «ТАВР-медіа», мережеві рекламні агенції Publicis Groupe, ADV Group (Initiative), Group M та Незалежна асоціація телерадіомовників), користувачами дослідження стали понад 12 компаній. Серед них - радіостанції та рекламні агентства: «Просто радіо», «Люкс ФМ», «Європа плюс», «Гала-радіо», «Супер-радіо», «Ностальжі», «Радіо Київ-98», UMG, «Стиль-медіа», FM Solutions, New Media Agency. З іншими представниками радіоіндустрії ведуться переговори.

 

Як розповіла Ольга Росманова, директор департаменту медіадосліджень дослідницької компанії GfK Ukraine, перший раунд переговорів з учасниками ринку пройшов успішно: «На сьогоднішній день більшість ринку підтримала нове дослідження. Зважаючи на позитивну тенденцію приєднання нових користувачів, в нас є всі підстави очікувати, що решта компаній також приєднаються до нової системи вимірювань найближчим часом».

 

Нагадаємо, за результатами конкурсу відкритих пропозицій, проведеного Радіокомітетом, компанія GfK виграла право досліджувати радіоаудиторію на наступні три роки.

 

Головні відмінності порівняно з попередніми дослідженнями, які проводила компанія TNS, - аудиторія радіо як окремого медіа вимірюватиметься по всій Україні, а не лише в Києві, як практикувалося до цього часу. Кількість респондентів збільшено удвічі. Опитування проводилось методом DAR CATI.

 

1 грудня Радіокомітет і компанія GfK публічно представили нову методику вимірювання радіоаудиторії. Представники радіостанцій тоді вислови побоювання, що у зв'язку зі зміною методики вимірювання вартість дослідження може значно зрости.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9942
Читайте також
16.05.2012 17:15
Мар'яна Закусило
21 983
04.04.2012 08:28
Оксана Крячко, для «Детектор медіа»
21 309
15.07.2009 11:13
Мар'яна Закусило
39 990
17.04.2009 16:04
Евгения Продаева
18 242
20.11.2008 09:17
Мар'яна Закусило
26 164
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду