Українська прем’єра фільму «Шахта №8» таки відбулася

25 Березня 2012
9852
25 Березня 2012
18:23

Українська прем’єра фільму «Шахта №8» таки відбулася

9852
Однак стрічку виключили з конкурсної програми Docudays UA
Українська прем’єра фільму «Шахта №8» таки відбулася
Українська прем`єра фільму «Шахта №8» ледь не зірвалася. До останнього моменту представники оргкомітету фестивалю Docudays UA не були впевнені, що показ відбудеться і попереджали глядачів про те, що на них може чекати лише зустріч із авторами та героями картини.
 
У результаті фільм побачили ті, хто прийшов у Будинок кіно ввечері 24 березня. Проте із участі в конкурсній програмі фільм зняли - на вимогу українського копродюсера стрічки студії «Інтерфільм».
 
«У зв`язку з категоричною забороною студії "Інтерфільм" Docudays UA був змушений зняти фільм "Шахта №8" з показу й конкурсу. Але естонська продюсерка, автор і режисер фільму Маріанна Каат вирішила показати його поза рамками фестивалю Docudays UA. Це було її особисте рішення», - сказала в коментарях «Детектор медіа» голова оргкомітету фестивалю Світлана Смаль. За її словами, приймаючи рішення щодо конкурсної програми організатори виходили із законодавства України. «Сподіваємося, що естонський і український продюсери фільму врешті решт порозуміються між собою», - додала пані Смаль. 
 
За даними оргкомітету Docudays UA, раніше пані Каат передала «Інтерфільму» права на показ картини в Україні з комерційною метою, позаяк сподівалася на те, «що саме місцевий продюсер знає і вміє найкраще організувати розповсюдження фільму в своїй країні». «Естонський фільмофонд самостійно займається розсилкою фільмів на міжнародні фестивалі, ніхто з його працівників навіть припустити не міг, що можуть виникнути якісь проблеми з показом в Україні мого фільму», - зазначила пані Каат.
 
16 березня оргкомітет Docudays UA отримав від продакшн-студії  «Інтерфільм» лист, у якому йшлося про рішення заборонити показ фільму. 

Після цього оргкомітет письмово звернувся до представників «Інтерфільму» із проханням повідомити, на яких умовах кіностудія може надати право некомерційного разового показу фільму під час фестивалю або ж пояснити причини рішення про заборону показу. Естонський фільмофонд, режисер Маріанна Каат, Українська Гельсінська Спілка з прав людини також спрямували до «Інтерфільму» листи з проханням дозволити показ фільму на Docudays UA. Відповідь отримав лише Естонський фільмофонд. У ній ішлося, що виняткове право показу в Україні належить «Інтерфільму» й продакшн-студія не змінить свого рішення.
 
«Для оргкомітету Docudays UA, режисерки Маріанни Каат, а також для Естонського фільмофонду, який вклав у фільм значну суму коштів, заборона "Інтерфільму" показувати "Шахту №.8" на фестивалі була повною несподіванкою. Це рішення українського партнера тим більш незрозуміле, що фільм продовжує завойовувати світ - у квітні його покажуть у конкурсній програмі Міжнародного фестивалю документального кіно "Міленіум" у Брюсселі», - відзначають організатори Docudays UA.  
 
У картині «Шахта №8» ідеться про 15-річного підлітка Юру та його товариша Діму з Донецької області, які мешкають у містечку Сніжино на Донеччині. Ризикуючи життям, хлопці добувають вугілля в нелегальних копанках - у закинутих шахтах, у парках та лісосмугах, у підвалинах залишених будинків. Дід Юри колись був впливовим керівником великого заводу. Батько Юри вчинив самогубство, мама з новим чоловіком спилися. Рятуючись від п’яних дебошів, Юра забрав з дому двох сестричок і діти оселилися в сусідньому селі. Юра не вчиться в школі, але суворо стежить, аби сестри старанно навчалися і відвідували в гурток бальних танців. Він – єдиний годувальник для мами й сестер.
  
Картина знімалася в Україні впродовж 2008–2010 років. Покази «Шахти №8» пройшли на десятках міжнарожних кінофестивалів. Стрічка здобула нагороди та відзнаки у США, Естонії, Канаді, Хорватії, Росії та Білорусі. Глядачі Docudays UA сприйняли фільм емоційно. Присутніх у залі він змусив співпереживати головному герою, який брав участь у презентації стрічки. 
 
Нагадаємо, 9-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочав роботу у Києві 23 березня і завершиться у четвер. Провідна тема цьогорічного форуму «Чи має шанс авторитаризм в Україні?».
 
«Детектор медіа» звернеться по коментарі до представників «Інтерфільму». 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9852
Читайте також
10.04.2012 17:58
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
20 998
31.03.2012 10:59
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня. Україна»
34 120
23.03.2012 09:12
Дмитро Десятерик, «День»
20 654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду