Docudays UA

23 Березня 2012
20660
23 Березня 2012
09:12

Docudays UA

20660
Сьогодні відкривається ІХ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини
Docudays UA

Фільмом відкриття стане «Дипломат» - стрічка данського режисера і журналіста Мадса Брюггера, яку знято на знаменитій студії Ларса фон Трієра «Центропа». Таємничий європеєць із декадентськими манерами прибуває до Центральної Африки. Нещодавно він купив дипломатичний статус і видає себе за успішного бізнесмена, котрий виконує дипломатичну місію. Офіційно вважається, що він приїхав розбудовувати сірникову фабрику, а насправді, неофіційно, шукає доступу до величезних діамантових запасів. «Дипломат» - своєрідна авантюрна трагікомедія в неігровому варіанті.

 

Основна тема фестивалю звучить доволі актуально: «Чи має шанс авторитаризм в Україні?». Відповідно, фестивальний тиждень насичений показами фільмів та дискусіями, присвяченими захисту свободи слова, мирних зібрань, аналізу тоталітарних режимів і методів боротьби з ними.

 

Цьогоріч фільми змагаються в трьох конкурсах - «Docu/Життя», «Docu/Право», «Docu/Коротко». У журі «Docu/Життя» входять письменник Іван Малкович, кінодокументаліст Марина Разбєжкіна (Росія), програмер МКФ документального кіно в Марселі Ніколя Феодорофф (Франція); «Docu/Право» - правозахисник Лідія Тополевська (Україна), фотограф Богдан Голомічек (Чехія), редактор сайта «Детектор медіа» Наталя Лігачова (Україна); «Docu/Коротко» - директор Краківського кінофестивалю Кшиштоф Гієрат (Польща), продюсер Ілона Бічевська (Латвія), режисер і cценарист Валерій Балаян (Україна).

 

Конкурс короткометражних фільмів відбудеться вперше. Його склали документальні стрічки тривалістю до 45 хвилин. Серед них - робота українського режисера Юрія Речинського «Хворісукалюди» - погляд ізсередини на життя безпритульних дітей в Одесі. На жаль, цією картиною участь України в конкурсах обмежується, однак це вже проблема не організаторів. У «Житті» візьмуть участь середньо- та повнометражні роботи, у «Праві» будуть стрічки суто правозахисної тематики. Географія змагань - найширша, від Канади до Мозамбіка, від Туреччини до Британії.

 

Від 2009 року у визначенні найкращого фільму також беруть участь студенти київських вищих шкіл. Свого переможця шляхом анонімного анкетування обирають і глядачі. Якщо говорити про призи, варто згадати, що третій рік поспіль організатори на знак пам'яті про друга і продюсера фестивалю Андрія Матросова вручають особливу премію. Нагороду команда Docudays UA вручить фільму, в якому побачить найбільше любові.

 

Позаконкурсна частина буде не менш представницькою. Цьогоріч фестиваль проходитиме не лише в Будинку кіно, а й у кінотеатрі «Кінопанорама». Там із 24 до 27 березня триватимуть майстер-класи Марини Разбєжкіної, Маршала Каррі (США), Гіві Одішари (Грузія), Емілі Джеймс (Великобританія) та кінопокази документальних бестселерів. Серед останніх варто звернути увагу на українську прем'єру фільмів відомого австрійського режисера Міхаеля Главоггера «Cлава блудниці» та «Cмерть робітника» (один з епізодів якого знято на Донбасі) - стрічки представить сам автор.

 

Український кінематограф на Docudays UA представлять: фільм Юрія Речинського про безпритульних дітей в Одесі, стрічка «Тихе місце» Олесі Бортняк, нова робота Сергія Буковського «Україна. Точка відліку» про останні роки перед здобуттям незалежності. Також буде показано документальні розповіді про українців із небагатих сіл, які перемогли несправедливість, що здавалася нездоланною.

 

Серед інших важливих подій - спеціальний показ міжнародного кіноальманаху «Молоді про молодих» до 20-ї річниці розпаду СРСР, який представить продюсер проекту Ілона Бічевська; українська прем'єра фільму «Ходорковський» німецького режисера Сиріла Туші за програмою циклу «Диктатура та авторитаризм»; презентація останніх двох творів одного з найяскравіших представників сучасної американської кінодокументалістики Маршала Каррі та можливість подискутувати з автором; «Три вечори в дружньому колі» - показ найкращих фільмів друзів Docudays UA - фестивалів FIDMarselle (Франція) і Krakow Film Festival (Польща); панорама нового кіно Великобританії - добірка фільмів-антиутопій переважно екологічної тематики; національна прем'єра фільму «Тихе місце» української режисерки Олесі Бортняк.

 

У межах програми «Диктатура та авторитаризм», окрім «Ходорковського», покажуть новий фільм видатного вітчизняного документаліста Сергія Буковського «Україна. Точка відліку» - про останні роки перед здобуттям незалежності, та бразильсько-французький «Щоденник, листи, революції» (режисер - Флавіа Кастро), що є авторським дослідженням подолання диктатури в Бразилії через історію родини режисера.

 

Боротьбі українців за свої права присвячено спецпоказ «Нові герої». Це три документальні розповіді про те, як звичайні громадяни в небагатих селах і містечках Луганщини, Дніпропетровської та Херсонської областей перемогли несправедливість, що здавалася нездоланною. Сюди ж варто додати відеопрезентацію громадської ініціативи «Дорожній контроль», яка бореться проти свавілля інспекторів ДАІ.

 

Особлива секція - «Жива бібліотека» (презентація та відкриття відбудуться 24 березня о 12.00), котра працюватиме на третьому поверсі в Будинку кіно у спеціально обладнаній «читальній залі» під гаслом «Не суди книжку за обкладинкою». Мета її проведення - боротьба зі стереотипами та упередженнями, що склалися в суспільстві щодо певних груп людей. Перелік «книжок» свідчить сам за себе: мусульманин, шукач притулку - біженець, іноземний студент, циган, грузин, гей, лесбійка, феміністка, людина з інвалідністю, ВІЛ-позитивний, батько-одинак, громадський активіст-правозахисник, футбольний фанат, колишній в'язень, колишній співробітник виправної колонії. Все це - реальні люди з певних соціальних верств, і вони погодилися на правах волонтерів розповісти про своє життя.

 

Завершиться Docudays UA 29 березня повнометражною стрічкою «Моя перебудова» (США - Великобританія, режисер - Робін Хессман). Ця картина оповідає про долю п'ятьох пересічних росіян, котрі пережили вікопомні зміни - від захищеного радянського дитинства та юності до розпаду Радянського Союзу й химерної реальності пострадянської Росії. Завдяки використанню домашніх кінозйомок із СРСР 1970-х рр. фільм відтворює небачений для західного глядача спосіб життя за залізною завісою.

 

Дмитро Десятерик, «День»

Фото - «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду