У британському газетному скандалі замішана українська діаспора

18 Липня 2011
10457
18 Липня 2011
12:35

У британському газетному скандалі замішана українська діаспора

10457
У британському газетному скандалі замішана українська діаспора

Двоє журналістів українського походження замішані в одному з найбільших британських скандалів останніх років, який минулого тижня привів до закриття відомого британського таблоїду News of the World, і серйозно загрожує репутації світового медіа магната Руперта Мердока, який ним володів, пише Kyiv Post.

 

Колишній старший редактор Алекс Марунчак (Alex Marunchak) і журналіст Ґреґ Місків (Greg Miskiw) залучені в розслідування у справі британського таблоїду, в якому інформацію, ймовірно, отримували незаконним шляхом за допомогою прослуховування телефонів і зламу електронної пошти знаменитостей і політиків.

 

Два джерела підтвердили, що Алекс Марунчак і Ґреґ Місків - представники української діаспори в Британії.

 

За даними програми Бі-бі-сі Panorama, Алекс Марунчак платив приватному детективу, щоб перехопити листи, відправлені з комп'ютера офіцера британської розвідки. Ймовірно, детектив відправляв копії листів з комп'ютера офіцера в офіс газети в Ірландії факсом, коли журналіст працював у дублінській редакції газети у 2006 році. Сам пан Марунчак звинувачення заперечує.

 

Ґреґ Місків, за даними британських ЗМІ, у 2005 році підписав контракт про надання послуг з «інформування» на 105 тисяч фунтів стерлінгів з приватним детективом Ґленом Мюлькером. Пізніше детектива заарештували за прослуховування телефонів принців Вільяма і Гаррі, але журналістові вдалося уникнути юридичних переслідувань, пише газета The Telegraph.

 

Основним завданням українських колег у газеті був збір новин. Коли Алекс Марунчак і Ґреґ Місків не хотіли, щоб колеги знали, над якими статтями вони працюють, вони розмовляли по-українськи. Окрім журналістики, вони також вели сумісний бізнес щодо імпорту української горілки до Британії, пише The Telegraph.

 

«У 2002-2006 році в News of the World панувало беззаконня», - сказало джерело газеті. Цей період співпадає з часом, коли головними редакторами таблоїду були Ребекка Брукс і Енді Коулсон. Обидва колишні редактори поки говорять, що нічого не знали про прослуховування. Але британські ЗМІ вважають це маловірогідним.

 

Як повідомляла ТК, таблоїд News of the World, що видавався у Великобританії протягом 168 років, було закрито через скандал з прослуховуванням на початку липня. У корпорації Мердока почалися гучні відставки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду