Петро Мага як поет-пісняр

16 Липня 2011
25793
16 Липня 2011
09:08

Петро Мага як поет-пісняр

25793
Самодостатня творча людина не стане підтверджувати власної значущості за допомогою сильних світу цього
Петро Мага як поет-пісняр
Якщо хтось і не знав, що Петро Мага – поет-пісняр, а не лише співведучий Савіка Шустера, то афіші про його творчий вечір у Національному палаці «Україна» красномовно заповнювали діру в знаннях невігласів. Тим паче, за кілька день до 12 липня на Першому національному був анонс того-таки творчого вечора.

На жаль, я про нього забула, відтак перемкнулася на Перший національний уже в другій половині вечора. 

Герой, що стояв на сцені в розкішному та ще й лискучому, а головне – білому (їй-бо, якесь утілення мрії Остапа Бендера!) «гуздюмі» не знаю вже від якого кутюр’є, аж ніяк не нагадував пронозу-співведучого Савіка Шустера. Хіба що надзвичайною балакучістю.

На пряму трансляцію «творчого вечора» ми з чоловіком перемкнулися в момент, коли якась чорнява жіночка в стильному білому вбранні «чисто по-русски» дякувала Петрові за «замечательные стихи». Придивилася і згадала – це ж Ірина Сказіна, одна з найінтелігентніших співачок і справжня зірка 90-х! Тут я смикнула чоловіка за руку, мовляв, не перемикайся, бо вб’ю, і з величезним задоволенням вислухала романс у виконанні Ірини Сказіної. Вірші, які поклав на музику Павло Зібров (про це нагадав ведучий-іменинник), написав Петро Мага. І за це йому – окреме спасибі. Так само як за всі інші, геть не попсові тексти до пісень. 

Але саме після Сказіної почалася якась вакханалія. Власне, з операторських планів її треба було чекати, бо ж сумлінні «володарі всевидющого ока» не могли пройти повз присутніх у залі Палацу «Україна» Дмитра Гордона, Віктора Балоги, Оксани Білозір etc. 

І тут – понеслося! На сцену вийшов двометровий представник митрополита УПЦ МП Володимира Сабодана зі словами подяки та з орденом, який він і прикріпив до лацкана розкішного піджака Петра Маги. Після цього показали Віктора Балогу, котрий продемонстрував свою «демократичність», прийшовши без краватки, і чомусь виголосив на сцені тост за батьків сорокарічного ювіляра, а до того довго говорив про те, як, майже за Шевченком, той «пас ягнята за селом...».

Щоправда, ювіляр не відставав. Він так довго говорив після і перед кожним номером, а надто ж дякував організаторам, завдяки яким «на шару» потрапив на найпрестижнішу сцену України, що за годину (!) встигли виступити лише дев’ятеро виконавців – троє, як-от Ольга Сумська з Віталієм Борисюком, Світлана та Віталій Білоножки, Іван Попович із Ганною Сингаєвською, в дуеті. 

Одне слово, лише за останню годину прямого ефіру творчого вечора ми дізналися: чим завдячує Петро Мага своїй «закарпатській мафії»; як він жив у студії Павла Зіброва; скільки разів плакав над виконанням гімну Туринської Олімпіади у виконанні Валентини Степової (4 тисячі 800 із гаком); що ретельно приховував від однокурсника Віталія Борисюка свої поетичні таланти, а той, коли дізнався, взяв та й написав на його вірші власну музику (!); що його всіляко шанують присутні того вечора в залі легенди українського футболу Біба, Мунтян чи Базилевич. А ще – про братів Суркісів, які колись довірили імениннику вести футбольні матчі. 

На тлі цих нескінченних балачок якось відійшли на задній план самі пісні. А шкода... 

Своє сорокаріччя Петро Мага відзначив на славу. Хоча, як сам казав, такого ювілею не відзначають. Їй-богу, краще б він так і зробив! 

Або ж обмежився концертом зірок української естради, які би просто співали його пісні. Але ж ні – позаяк ти працюєш у «Шустер live», мусиш дотримуватися правил шефа – дякувати всім і вся за можливість вийти в прямий ефір. Апофеозом останнього став глас волаючого в пустелі: «Найбільша подяка – Єгору Бенкендорфу! Ти тут є, Єгоре? Ну, якщо немає, то я вам скажу: коли я прийшов до нього і запропонував прямий ефір свого творчого вечора, він погодився!» 

Підозрюю, що генеральний продюсер Першого національного не прийшов на творчий вечір Петра Маги саме тому, що добре уявляв, на що він перетвориться. 

Ні, я не маю нічого проти, щоби на державному каналі звучали українські пісні, надто ж у виконанні справжніх зірок. Але коли нещасний автор демонструє всім, завдяки кому він потрапляє до ефіру, виникають цілком обґрунтовані підозри. 

Найперша і, може, найостанніша – зв’язки. Зрозуміло, що у сфері «головний спонсор “Шустер live” – “Євролаб”» нашому героєві конкурентів немає. 

Але проблема в тому, що Петра Маги наразі як бренду не існує. Відтак він змушений дякувати всім своїм спонсорам, аби колись зібрати зал Національного палацу «Україна» без них і без медійних персон. 

Поки що Петро Мага скидається на героїню віршика Тараса Шевченка про Великдень. Пам’ятаєте: «А я в попа обідала, сирітка сказала». Саме тому він дякує всім «попам». 

Якось пригадалися знімки колишнього директора програми «Доброго ранку, Україно!» Василя Климчука на тему «Я і президент» чи «Я і уявіть собі хтось іще». Таких світлин у його кабінеті на Сирці було дуже багато. Щоправда, вони жодним чином не врятували пана Климчука від звільнення – він зник з ефіру того ж таки Першого національного. Гадаю, цей факт міг би стати серйозною пересторогою для талановитого й багатогранного Петра Маги. 

Як на мій хлопський розум, самодостатня творча людина не має підтверджувати власної значущості за допомогою сильних світу цього. Вона сама собі – найвищий суддя і найбільший критик...
 
Фото Руслана Новосьола 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інна Долженкова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25793
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
peter.k
4667 дн. тому
Двічі перечитав і не можу зрозуміти, що власне так зачепило авторку репліки. Її апріорі все дратує: афіші, костюм, відомі особи в залі, нарешті сам Мага... Пісні, начебто непогані, та їх автор... Вклоняється спонсорам та дякує за прямий ефір, «нещасний»… Та не діждетесь! Щасливий він! Мага – щира відкрита людина, подобається це комусь чи ні. Завдяки цьому й спонсори відгукнулися. І влаштував він чудовий вечір на радість своїм друзям та просто людям, що завітали до нього в гості не лише послухати співаків, а й, насамперед, привітати ювіляра й поспілкуватися з ним. Хто ще так, як він, здатен перетворити величезний зал на дружню компанію?! Адже в нього вся Україна – дружня компанія! Не треба бризкати жовчу туди, де людям тепло й затишно, тільки через те, що ти не розумієш чому. Краще мовчки пройти повз, подалі заховавши свою «жабу», та не заважати.
КДІТМ
4667 дн. тому
Мага ніколи не був однокурсником Борисюка, той вчився раніше. Якщо він так казав - бреше. Мага вчився в Зимньої В.І. з 89 по 93 роки на акторському курсі. І зірок з неба в принципі, ніколи не хапав. Грав собі на гитарі, пісні співав. А зірками в інституті тоді були Стальчук (Молостова), Лалєнков (Мажуга, здається) і Сомов (Рушковський).
Артем Франков
4667 дн. тому
А вам не кажется, что реплика получилась совершенно не по делу? Одно дело - взять и покритиковать исполнителей, другое дело - взять и обложить всю идею. Мага взял и организовал, Дворец ломился от зрителей, среди которых помимо приглашенных было полным-полно зрителей, выложивших свои кровные за билеты. Маги не должно быть на собственном юбилее? Простите, с какого бодуна??? Иначе получается (да сама автор написала): прекрасные стихи дробь тексты песен пишет Петр Мага. Что дальше? Чем вам этот вечер помешал? Вас раздражает упоминание спонсоров или то, что у вас их нет? Так невозможно без них, черт возьми, жизнь такая!
Зеленый кружок
4669 дн. тому
Палац ''Украина''-сцена для мастеров искусств , признаных и обласканых властью - придворных шутов и музыкантов.Вот для своих благодетелей они и пляшут , и поют.Камеры , выхватывающие из зала святые лики государственных мужей - тому лишнее подтверждение.Рядовой зритель на этом корпоративчике - лишний, массовка.Редкое исключение - когда приезжает заморский артист , который ,в отличие от наших, признан не только властями , но и населением.
WESTA
4669 дн. тому
To:Виталий // 16.07.2011 14:06:41 Ви так влучно все охопили,що немає й чого додати...Хіба ще одним голосом підтвердити нікчемність й мерзенність Маги:людина,яка встигла в такому молодому віці по-холуйськи послужити есдекам (звідси-кровний звязок з балоганом-ЛТД) Поки там були якісь тимчасові незручності, перекинувся на багатого регіонала,президента будівельної компанії Ліко-холдинга п ЛисоваБо на тиїх же аФішах повсюди красувалося "завдяки благодійній допомозі"Ляко-холдингу... А за це Петя написав "гімн Теремків", які там же в Лисов виконує кум Петі -Паша Зібров...То ж правильно, Пєтя - на всі смаки мастак, перед всіма прогнеться... А не розповідав, завдяки кому збудував резиденцію за містом? Але для найспівучішої нації, яка своїми кумирами визнала гришка+поплавського Петя Мага - талант!
mikle
4670 дн. тому
Після прочитаного, хочеться спитати у автора ... так може краще нічого не робити? Сидіти "самодостатньо" дома на кухні і заздрити чорною заздрістю колегам? А ще час від часу писати статті про те, що знаєш дуже віддалено і не володієш фактажем. Правда, є ще гірший варіант ... обливати брудом того хто успішніший за тебе в коментарях на телекритиці. :-)
Виталий
4670 дн. тому
Хоме: нет, я не рагуль, ибо не перехожу на "ты" даже с малокультурными людьми. Ну если русскоязычие - мой главный недостаток, то это не повод отвлекаться от Великой персоны Маги на мою скромную персону. Ведь Вам тоже было стыдно за концерт. А набрасываетесь Вы не на Магу, а на меня. Сельская солидарность? Или "хоч поганенький, та свій", а "все русскоязычные - москали"? Похоже на рагульское братство. А я вот не сужу о людях по их принадлежности к кланам. Дело не в том, что Мага негодяй. Дело только в том, что он не достоин такого "сольного концерта" ввиду своего исключительного профессионального и личностного ничтожества. Вы же не станете это оспаривать. А предпочитаете говорить о русскоязычии того, кто говорит правду.
Хома
4670 дн. тому
Дивився весь вечір. Відверто - було соромно і за Магу, і за українську естраду. Правду сказав Мага на самому початку: "Нафталін!" Віталію, а ти сам, часом, не рагуль? Ти так фахово про них усе знаєш і можеш пояснити. Чи російськомовні рагулями не бувають, по-твоєму?
Виталий
4670 дн. тому
Не раскрыта тема рагульства. А ведь рагуль - основная генетическая четра Маги. Ибо включает в себя и комплекс неполноценности, и самовлюбленность, и готовность выслужиться, и чисто украинский шароварный снобизм (новый вид снобизма). И еще. Люди! Скажите мне, как у ПОЭТА может быть речь Маги? Или его стихи суржикоязычны - "ми два часа в кіні сиділи і нехвіга не поняли"? Человек раскрывает душу посдедством языка, на котором он думает. Или Мага думает на суржике, а пишет на мове? Душа не может быть красивой, если язык уродлив. Где он врет? Похоже везде. Ну не слава Украине с такими поэтами, ведущими, спортивными комментаторами, актерами. А какой патриот... Ну прям на все руки мастер. Справжний украинэць.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду