Валерій Іванов: Працівниця Гідрометцентру не порушила журналістських стандартів

18 Травня 2011
8803
18 Травня 2011
13:38

Валерій Іванов: Працівниця Гідрометцентру не порушила журналістських стандартів

8803
Валерій Іванов: Працівниця Гідрометцентру не порушила журналістських стандартів

Професор, член комісії з журналістської етики Валерій Іванов вважає, що ведуча погоди на Українському радіо, працівниця Укргідрометцентру Людмила Савченко не порушила журналістських стандартів. Про це він сказав у коментарі ТК.

 

За його словами, те, що зробила ведуча в ефірі, легко виправити. Реакцію керівництва Національної радіокомпанії України, яке відмовилося від прямих включень з Укргідрометцентру, він вважає неадекватною. Адже керівництво цілком змінило форму подачі програми.

 

«Людмила Савченко, можливо, порушила формат програми погоди, якщо він був обумовлений заздалегідь. Але що роблять у таких випадках? У таких випадках виносять або попередження, або догану, але в ні в якому випадку не можна вводити елементи цензури, чим є попередній запис. Людина не журналіст за фахом, людина, можливо, погано орієнтується. Їй треба допомогти, але не відстороняти від ефіру. Те, що вона сказала, це елемент дискусії, а медіа створені, щоб бути майданчиком для суспільної дискусії. Можливо, Савченко невдало обрала програму для цієї дискусії, але вона не порушила ніяких стандартів журналістської етики. Порушила б тоді, коли використовувала б нецензурну лексику, образи, грубість», - сказав він.

 

Як повідомила інформаційному агентству УНІАН депутат від фракції НУНС та голова Тимчасової слідчої комісії з питань цензури Ірина Геращенко, Верховна Рада України має звернутися до Українського радіо з проханням не відстороняти від ефіру диктора Людмилу Савченко. У відповідь голова парламенту Володимир Литвин зауважив, що в цьому питанні немає проблеми і парламент підготує відповідне звернення.

 

Нещодавно керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар заявила Бі-бі-сі, що коментар начальника відділу метеорологічних прогнозів справді не надто стосувався справи і був оціночним. Але водночас вона вважає реакцію Національного радіо неадекватною. «На жаль, ця реакція засвідчує наявність у країні цензури і тиску. Або, принаймні, самоцензури, яка вже стала нормою для редакцій, особливо державних та комунальних засобів масової інформації», - сказала вона. Як повідомляє УНІАН, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко підтримала синоптика Гідрометцентру Людмилу Савченко за «героїзм» у прямому ефірі Національного радіо.

 

Нагадаємо, 12 травня під час прямого включення Людмила Савченко почала прогноз погоди зі слів про красу природи. Але потім заговорила про ситуацію в країні. У відповідь Національна радіокомпанія України (НРКУ), за інформацією «УП», відмовилася від прямих включень з Укргідрометцентру.

 

Відеоінтерв'ю Людмили Савченко можна переглянути тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду