detector.media
18.05.2011 13:38
Валерій Іванов: Працівниця Гідрометцентру не порушила журналістських стандартів

Професор, член комісії з журналістської етики Валерій Іванов вважає, що ведуча погоди на Українському радіо, працівниця Укргідрометцентру Людмила Савченко не порушила журналістських стандартів. Про це він сказав у коментарі ТК.

 

За його словами, те, що зробила ведуча в ефірі, легко виправити. Реакцію керівництва Національної радіокомпанії України, яке відмовилося від прямих включень з Укргідрометцентру, він вважає неадекватною. Адже керівництво цілком змінило форму подачі програми.

 

«Людмила Савченко, можливо, порушила формат програми погоди, якщо він був обумовлений заздалегідь. Але що роблять у таких випадках? У таких випадках виносять або попередження, або догану, але в ні в якому випадку не можна вводити елементи цензури, чим є попередній запис. Людина не журналіст за фахом, людина, можливо, погано орієнтується. Їй треба допомогти, але не відстороняти від ефіру. Те, що вона сказала, це елемент дискусії, а медіа створені, щоб бути майданчиком для суспільної дискусії. Можливо, Савченко невдало обрала програму для цієї дискусії, але вона не порушила ніяких стандартів журналістської етики. Порушила б тоді, коли використовувала б нецензурну лексику, образи, грубість», - сказав він.

 

Як повідомила інформаційному агентству УНІАН депутат від фракції НУНС та голова Тимчасової слідчої комісії з питань цензури Ірина Геращенко, Верховна Рада України має звернутися до Українського радіо з проханням не відстороняти від ефіру диктора Людмилу Савченко. У відповідь голова парламенту Володимир Литвин зауважив, що в цьому питанні немає проблеми і парламент підготує відповідне звернення.

 

Нещодавно керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар заявила Бі-бі-сі, що коментар начальника відділу метеорологічних прогнозів справді не надто стосувався справи і був оціночним. Але водночас вона вважає реакцію Національного радіо неадекватною. «На жаль, ця реакція засвідчує наявність у країні цензури і тиску. Або, принаймні, самоцензури, яка вже стала нормою для редакцій, особливо державних та комунальних засобів масової інформації», - сказала вона. Як повідомляє УНІАН, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко підтримала синоптика Гідрометцентру Людмилу Савченко за «героїзм» у прямому ефірі Національного радіо.

 

Нагадаємо, 12 травня під час прямого включення Людмила Савченко почала прогноз погоди зі слів про красу природи. Але потім заговорила про ситуацію в країні. У відповідь Національна радіокомпанія України (НРКУ), за інформацією «УП», відмовилася від прямих включень з Укргідрометцентру.

 

Відеоінтерв'ю Людмили Савченко можна переглянути тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY