НРКУ відмовилася від погоди в прямому ефірі через критику влади

17 Травня 2011
28484
17 Травня 2011
13:09

НРКУ відмовилася від погоди в прямому ефірі через критику влади

28484
Аврахов називає це порушенням ефірної дисципліни
НРКУ відмовилася від погоди в прямому ефірі через критику влади

Національна радіокомпанія України (НРКУ) відмовилася від прямих включень з Укргідрометцентру через те, що начальник відділу метереологічних прогнозів розкритикувала ситуацію в країні в прямому ефіру. Про це повідомляє «Українська правда».

 

12 травня під час прямого включення Людмила Савченко почала говорити про погоду зі слів про красу природи. Але потім заговорила про ситуацію в країні.

 

«Не можна залишатися байдужим до цієї краси, що доповнюються ніжними запахами бузку та конвалій, мелодійними трелями птахів. Часом здається, що такі чудові дні дарує нам природа як компенсацію за той безлад, беззаконня та несправедливість, що відбуваються в нашій країні. Незрозуміло як можна не любити цей райський куточок на землі, цю країну, український народ, щоб так знущатися з нього. Поки що нас пестить лише лагідне весняне сонечко. Воно і завтра зігріватиме теплом жителів усієї України - від сходу до заходу, від північних областей до Криму. І хоч погодні умови в цих регіонах часом бувають різні, та єдиний український народ і дай Боже, щоб нас ніколи і нікому не вдалося роз'єднати» - сказала вона і далі заговорила про погоду.

 

 

 

Після цього прийнято рішення випускати прогнози погоди виключно в текстовому режимі або ж у запису. Прямих включень з Укргідрометцентру, як це практикувалося впродовж кількох десятків років, не буде, а начальник відділу метереологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко усунена від ефіру. Всі матеріали від Укргідрометцентру будуть попередньо прослуховуватися та редагуватися випусковими редакторами.

 

Перший заступник гендиректора НРКУ, директор дирекції інформаційного мовлення Роман Чайковський підтвердив, що тепер прогнози погоди виходять в запису. «Ключовий момент - якщо людина говорить про погоду, вона має говорити про погоду. Це не та тема, яка варта уваги. Коли людина говорить про погоду. Вона має розповідати про погоду оперативно, кваліфіковано, якісно, дотепно, але погоду. От і все», - пояснив він.

 

Генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов у коментарі «Детектор медіа» наголосив, що радіокомпанія вимагатиме від працівників жорсткого дотримання ефірної дисципліни. Водночас санкцій до пані Савченко керівництво НРКУ не може вживати, оскільки вона є співробітником Укргідрометцентру.

 

«Є ефірна дисципліна, і її повинні дотримуватися всі. Я не роблю тут винятку ні для кого - ні для штатних, ні для позаштатних працівників. Якщо форматом передбачена погода, то там має бути погода, якщо форматом передбачена дискусійна програма, то там буде дискусія. Будь-які проблеми, у тому числі особисті, не повинні виливатися в ефір. Ми будемо робити все можливе, щоб було жорстке дотримання ефірної дисципліни і недопущення порушень», - заявив пан Аврахов.

 

Як відомо, Тарас Аврахов - колишній прес-секретар Віктора Януковича. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28484
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Цікавий
4717 дн. тому
Іванові: У час, коли панує інформаційний диктат влади, спротив у будь-якому вигляді є прогресивним. А спротив - це завжди порушення існуючого ладу. Ваш коментар дуже типовий - саме так влада збирається нас душити, за рахунок "дисципліни", "судових заборон", "регламенту". І ваш допис - одна маленька крапелька на їхній млин
Іван
4719 дн. тому
Шановні "сміливці" і нелюбителі будь-якої дисципліни, зокрема, ефірної. Спробуйте охолонути і відповісти на таке питання. Уявіть будь-ласка, що п.Савченко прочитала, приміром, такий текст, мотивуючи це тим, що в неї, мовляв такий настрій: «Не можна залишатися байдужим до цієї краси, що доповнюються ніжними запахами бузку та конвалій, мелодійними трелями птахів. Часом здається, що такі чудові дні дарує нам природа на додачу до того порядку, торжества закону та справедливості, що віднедавна зійшли на нашу країну. Лише так і можна любити цей райський куточок на землі, цю країну, український народ, щоб так пестити його.» В такому разі, чи слід було б вживати якісь санкції щодо неї? А якби ще й з "непарламентської" лексики щось "припечатала"? Тому що ми ж не в часи Всесоюзного радіо працюємо, усе можна, значить?
олег
4719 дн. тому
дуже гарно,сміливо,ВІВАТ!!!
Сергій Воропаєв
4720 дн. тому
Ну, як для Тараса Аврахова, який ще за часів прес-секретарства в Януковича в 2004 році лякався всього і всюди - нічого дивного, хоча насправді це (закриття прямого ефіру за нормальний текст) - дикість. І не розуміти цього - для того треба бути, мабуть, паном Авраховим.
Знавець
4720 дн. тому
І одразу заметушилася, засмикалася жалюгідна янучарщина, усі ці аврахови-ховрахови! :) Людмила Савченко - Героїня України!!! Віват!!!
Саша
4720 дн. тому
А Людмилі Савченко глибока подяка за громадянську позицію і мужність! Ми з Вами!
Саша
4720 дн. тому
Синоптик Л.Савченко все правильно сказала, треба любити природу і її красу, а також свою країну, яку нинішня влада точно не любить, а людей зневажає! Цікаво, а до чого тут "ефірна дисципліна" - щоб було як за радянських часів, коли диктор не міг сказати жодного зайвого слова, лише як "партія" сказала - "От Совета Министров", "От правительства", "От ИТАР-ТАСС"... Двадцять років пройшло, але всі ще добре памятають ці часи! То що, повертаємося назад, до Всесоюзного радіо? Вже і так майже всіх журналістів і редакторів Українського радіо, які створювали його у 90-х п. Аврахов усунув від ефіру або звільнив! І це факт! Заради справедливості тепер нехай погоду читає сам Т.Аврахов, піднімає свій авторитет, а то його чомусь не чутно в ефірі, В.Набруско хоч час від часу та й виходив в ефір! Або нехай по черзі з Р.Чайковським розповідають про погоду. На це вони обоє лише і здатні мабуть! Бо їм глибоко начхати на працівників УР і його традиції, лише аби запхати своїх людей в усі редакції! Єдине, що потішило, то О.Бавдис - як їй вдалося після такого "прогнозу" завершити ефір і попрощатися?)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду