Комісія з журналістської етики не побачила порушень у матеріалі «Острова»

30 Травня 2011
15508
30 Травня 2011
11:43

Комісія з журналістської етики не побачила порушень у матеріалі «Острова»

15508
Комісія з журналістської етики не побачила порушень у матеріалі «Острова»

Комісія з журналістської етики не побачила в матеріалі Наталі Коммодової «Новый строительный скандал в Донецке. Война "Топаза" с "Донгорстроем" оставит дончан на улице?» на сайті «Остров» порушень етичних стандартів. Про це йдеться в рішенні комісії.

 

Голова правління ВАТ «Топаз» Юрій Рябкін звернувся до комісії зі скаргою, оскільки вважає, що автор цього матеріалу від 19 листопада 2010 року порушила норми журналістської етики, а про ВАТ «Топаз» розповсюджено недостовірну інформацію. Зокрема, він стверджує, що Наталя Коммодова не зверталася за інформацією до представників ВАТ «Топаз», хоча в матеріалі вона вказала, що їй у наданні інформації було відмовлено. Пан Рябкін вважає це недостовірною інформацією, оскільки доказів такого звернення не існує. А це, за його словами, завдало шкоди акціонерному товариству.

 

Однак комісія наголосила на тому, що «Остров» на своєму сайті оприлюднив офіційне спростування ВАТ «Топаз» матеріалу Наталі Коммодової.

 

«Таким чином, читач був повністю ознайомлений з позицією представників ВАТ "Топаз" як щодо конфлікту з ТОВ "Донгорстрой", так і щодо якостей самої публікації. Тому відсутні підстави вважати, що редакцією було порушено п.12 Етичного кодексу українського журналіста», - йдеться у рішенні комісії.

 

Також комісія звертає увагу на те, що попри звинувачення журналістки в поширенні неправдивих відомостей та перекручуванні інформації, Юрій Рябкін не надав відповідних доказів.

 

«Комісія зазначає, що законодавство надає журналісту можливість отримувати інформацію у різний спосіб на його, журналіста, розсуд: усно або письмово. Особа, до якої звернувся журналіст, не вправі вимагати того чи іншого способу надання інформації, а тим більше, вимагати, щоб журналіст отримував відкриту за доступом інформацію або коментарі виключно за рішенням суду. Тому Комісія не вбачає в діях журналіста порушення п.13 Етичного кодексу українського журналіста, - йдеться в рішенні. - Комісія не вбачає порушення етичних стандартів у висловлюванні журналістом власних оцінок подіям, які він висвітлює, якщо вони відокремлені від фактів та ґрунтуються на зібраних журналістом доказах, свідченнях чи інших аргументах, що дають підстави для таких оціночних суджень».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду