Нацрада спробує знайти компроміс у ситуації з ТРК «Чорноморська»

18 Березня 2011
21072
18 Березня 2011
14:34

Нацрада спробує знайти компроміс у ситуації з ТРК «Чорноморська»

21072
Нацрада спробує знайти компроміс у ситуації з ТРК «Чорноморська»

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації звернеться до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури України щодо перевірки фактів тиску на «Чорноморську ТРК» у Криму, до Антимонопольного комітету України щодо тарифів Концерну РРТ, а також до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням переглянути питання про продовження строку дії ліцензії компанії на мовлення в трьох населених пунктах Криму.

 

Таке рішення члени Комітету прийняли, заслухавши 17 березня засновника «Чорноморської ТРК», народного депутата Андрія Сенченка («БЮТ-Батьківщина»), президента телекомпанії Тетяну Красікову та членів Національної ради.

 

За словами Андрія Сенченка, «Чорноморська ТРК» працює 18 років, за цей час її шість разів намагалися закрити. Телекомпанія має дві ліцензії на мовлення: в 17-ти населених пунктах, що дійсна до 2015 року, і в трьох населених пунктах, що закінчується 28 травня 2011 року. Коли компанія звернулася із заявою про продовження строку дії ліцензії, менеджмент вважав, що підстав для відмову не було.

 

Пан Сенченко нагадав, що при розгляді питання в Нацраді доповідали про наявність у компанії трьох попереджень і про те, що це компанія «з тяжкою історією». Однак він підкреслив, що попередження за 2000 і 2007 роки скасовані рішеннями судів, а єдина санкція, про яку доречно було говорити, була оголошена 15 грудня 2010 року.

 

Попередження, за словами засновника компанії, було оголошене за недотримання програмної концепції, а саме збільшення кількості науково-просвітницьких і дитячих програм і зменшення фільмопоказу, за 41% української мови при ліцензійній нормі 50% (хоча це відсоток без урахування фільмів, анонсів і реклами, разом з якими українська мова становить 63%) та за порушення закону про рекламу: під час місцевих виборів компанія транслювала ролик Партії регіонів, де використовувався образ Віктора Януковича, що транслювався й на інших каналах.

 

Андрій Сенченко підкреслив, що всі зауваження були усунуті у відповідний строк.

 

Він також додав, що президент ТРК Тетяна Красікова перебуває на підписці про невиїзд через порушену кримінальну справу, але отримала дозвіл приїхати до Києва на засідання Комітету.

 

Тетяна Красікова розповіла членам Комітету, що з березня 2010 року компанію понад 40 разів перевіряли різні органи, у тому числі прокуратура, УБОЗ, податкова міліція. А Кримський радіотелевізійний передавальний центр (РТПЦ), який обслуговує 14 передавачів компанії, підняв вартість своїх послуг цього року на 43%, хоча Концерн РРТ підняв ціни на 9,6%.

 

«За 16 років, які я керую компанією, перший раз нас карають таким суворим чином за порушення», - сказала пані Красікова про відмову в продовженні строку дії ліцензії. Хоча, нагадаємо, наприкінці 2008 року Нацрада не продовжувала ліцензію компанії, але згодом змінила своє рішення.

 

Тетяна Красікова наголосила, що йдеться про ліцензію на сільські райони, частоти в яких нікому не потрібні, але Національна рада має намір оголосити на них конкурс.

 

Також президент ТРК поскаржилася на бюрократизацію процесу ліцензування в Нацраді, а саме на ускладнення у 2009 році формул бланків ліцензії, у яких стало «зарегульовано все». Наприклад, раніше мовники могли частину програм відносити до категорії «інше», а тепер ця категорія чітко розподілена на чотири типи: реклама, елементи оформлення ефіру, анонси, телеторгівля, а всі програми мають бути записані у відповідні жанри.

 

«У нас є спортивна програма, що з нею робити? Ті, хто перевіряють, нам кажуть, що це розважальна, але яка ж вона розважальна? - зазначила пані Красікова. - Можливостей для маневру не залишилося. Це зупиняє творчій розвиток. Прошу Нацраду повернутися до старих формул бланків ліцензій».

 

У відповідь заступник голови Нацради Лариса Мудрак сказала, що готова сісти з мовником за робочий стіл і опрацювати нову ліцензійну формулу. Проблему визнав і голова Нацради Володимир Манжосов, який повідомив, що Нацрада вже попросила Індустріальний телевізійний комітет висловити свої пропозиції для зміни бланків ліцензій.

 

Також Лариса Мудрак попросила «Чорноморку» йти на конкурс, а не закликати Нацраду закривати очі на порушників. На її думку, шлях конкурсу - «прозорий і очевидний», що засвідчила перемога місцевих ТРК «Аллюр» з Кременчука, ТРК «Оріон» з Варви та ТРК «Київ», яким Нацрада відмовила в продовженні строку дії ліцензії, але визнала їх переможцями конкурсу на їхні частоти.

 

«Ваш випадок із 40 перевірками за рік - це не щось надзвичайне. Кожна компанія окупована перевіряльниками», - заявила член Комітету Олена Бондаренко. Утім, вона закликала колег підтримати «Чорноморку» як першу ТРК, яка змогла вийти зі своєю проблемою на Комітет, хоча й попросила не допустити спекулювання з боку інших мовників.

 

Голова Комітету Андрій Шевченко запропонував Нацраді як спосіб вирішення проблеми скасувати рішення про відмову в продовженні ліцензії, інакше компанія змушена йти до суду. У відповідь Володимир Манжосов сказав, що Нацрада продовжить діалог і пошук компромісу, але це рішення не буде лише в інтересах «Чорноморської ТРК». У свою чергу Андрій Сенченко заявив, що конкурс і звернення до суду - це не компроміс, і такий розвиток подій знизить авторитет влади.

 

Як повідомляла ТК, 2 березня Нацрада відмовила ТОВ «Чорноморська телерадіокомпанія» в продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах Криму - у селищах Нова Петрівка, Совєтське і Чорноморське. Ці три частоти компанії Нацрада має намір виставити на конкурс. Термін дії непродовженої ліцензії «Чорноморської ТРК» закінчується 28 травня 2011 року.

 

Нацрада мотивувала своє рішення «тяжкою історією» компанії, яка мала три попередження, два з яких були скасовані через суд.

 

У «Чорноморської ТРК» залишається інша ліцензія на мережу із 17 частот, чинна до 26 жовтня 2015 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21072
Читайте також
08.09.2010 10:20
Володимир Притула, «Радіо Свобода»
35 504
11.08.2010 12:26
для «Детектор медіа»
26 611
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
4759 дн. тому
Ага, теперь люди уже поняли какой "шлях конкурсу - прозорий і очевидний" , после того как "новий обрій" получил 55 частот, сразу всё стало ясно. Стыдно, товарищи. Такого не было даже при оранжевых. Под "Радио 5" тогда ушло всего 29 частот. Так что оранжевых переплюнуть вам удалось.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду