Янукович скаржиться, що не може впливати на власників ЗМІ

25 Лютого 2011
20649
25 Лютого 2011
14:00

Янукович скаржиться, що не може впливати на власників ЗМІ

20649
Янукович скаржиться, що не може впливати на власників ЗМІ

У тиску та обмеженні свободи слова винні власники ЗМІ, в дії яких влада не може втручатися. Про це заявив у телепроекті «Пряма розмова з країною»  25 лютого президент України Віктор Янукович, відповідаючи на запитання Лариси Губіної з 5-го каналу «Чи погоджується президент, що зараз тиск і обмеження на свободу слова стали більш витонченими і продуманими?».

 

«Безумовно, це питання треба, щоб завжди було в полі зору суспільства. І влада повинна тримати руку на пульсі, - сказав Віктор Янукович про свободу слова. - Те, що ви загострюєте ці питання, мене ніколи не ображало. Ми з вами добре знайомі, дуже часто зустрічаємося, і у вас є можливість задавати мені будь-які запитання, я від вас ніколи не ховався. Безумовно, те, що ви сказали, є питаннями сучасними, вони зараз виникли, і на них треба шукати відповідь».

 

«Нам треба враховувати, що влада не може втручатися сьогодні в дії власників тих чи інших ЗМІ. Ви згодні зі мною чи ні? Як тільки ми почнемо втручатися, зразу з боку журналістів, заангажованих на власників і залежних від власників, буде реакція», - додав він.

 

На уточнююче запитання Лариси Губіної, чи влада не втручається, президент відповів: «Назвіть мені випадки. Якщо ви мені назвете чиновника чи випадки, коли влада втручається в роботу ЗМІ, цей окремий випадок буде розслідуваний. Я поки що не почув жодного прикладу. Рік пройшов, розмов у нас багато, а прикладів немає. Назвіть мені прізвище чи державну установу, яка сьогодні перешкоджає вам працювати».

 

Відзначимо, що у своєму запитанні Лариса Губіна навела декілька прикладів утисків свободи слова: зміна редакційної політики в сторону розважальних, кримінальних чи побутових програм; монополізація інформаційного простору: в одних руках кілька каналів; відсуження ліцензій чи позбавлення частот; обмеження доступу журналіста до представників влади («зараз дуже складно взяти інтерв'ю в міністра, прем'єр-міністра - людей, які відповідають за те, що робиться в країні»); образи журналістів, поламана техніка, вирвані мікрофони тощо.

 

Що стосується частот, то Віктор Янукович сказав, що багато разів відповідав на це запитання. «Це питання закону», - сказав він.

 

«Ми можемо з вами бути добрими союзниками, і зобов'язані бути союзниками, тому що я як ніхто хочу, щоб в країні була свобода слова. Для мене це дуже важливо, тому що я хочу весь час відчувати якість влади всіх рівнів, як працюють чиновники», - резюмував Віктор Янукович.

 

Нагадаємо, телепроект «Пряма розмова з країною» з Віктором Януковичем транслюють шість загальнонаціональних каналів: «Інтер», «1+1», ICTV, ТРК «Україна», 5 канал і Перший національний. Прямий ефір розпочався 25 лютого об 11:00 і триватиме три години. На Першому національному трансляція забезпечена сурдоперекладом.

 

У студії з Віктором Януковичем спілкуються Олег Панюта й Акім Галімов з «Інтера», Юрій Сидоренко з «1+1», Олена Фроляк з ICTV, Андрій Данилевич з ТРК «Україна», Лариса Губіна з 5-го каналу й Андрій Сміян з Першого національного.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20649
Читайте також
01.03.2011 11:26
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
71 192
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мар'яна Закусило
4811 дн. тому
Шумахер, новину писали і ставили, доки йшов ефір. Планувалося, що він триватиме три години. Про те, що він продовжується, стало зрозуміло вже під час ефіру
Шумахер М.
4811 дн. тому
Телекритика, а вообще этот проект смотрели или перепечатали из других источников. Проект «Пряма розмова з країною» шла в эфире с 11.00 до 15.00. Или у вас арифметикой проблемы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду